Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

”Suntem solidari cu Polonia şi cu ceilalţi aliaţi afectaţi”

Alianţa Nord-Atlantică este îngrijorată de strategia preşedintelui belarus Aleksandr Lukaşenko de a pune în pericol vieţile migranţilor, a susţinut marţi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, relatează Reuters.

”Suntem îngrijoraţi profund de maniera în care regimul Lukaşenko foloseşte migranţi vulnerabili ca tactică hibridă împotriva altor ţări şi în care expune riscului vieţile migranţilor”, a declarat Stoltenberg înaintea unei reuniuni a miniştrilor apărării din ţările Uniunii Europene, găzduită de Bruxelles.
”Suntem solidari cu Polonia şi cu ceilalţi aliaţi afectaţi”, a spus secretarul general al NATO.

Forţele poloneze au făcut uz de gaze lacrimogene, tunuri cu apă şi grenade asurzitoare împotriva migranţilor concentraţi în apropierea satului Kuznica, la frontiera cu Belarus, după ce aceştia au aruncat cu pietre în direcţia forţelor de ordine poloneze.

Imagini făcute publice de un purtător de cuvânt al guvernului polonez şi de Ministerul Apărării indică o escaladare a situaţiei la graniţă, unde mii de migranţi s-au strâns în partea belarusă în ultima săptămână.

Potrivit autorităţilor poloneze, mai mult de 20.000 de poliţişti, grăniceri şi militari asigură securitatea frontierei în zona unde sunt masaţi migranţii, în apropiere de Kuznica. Purtătorul de cuvânt al guvernului polonez, Piotr Muller, a declarat reporterilor că un total de 3.000 până la 4.000 de migranți s-au adunat lângă graniță. „Ne temem că va exista o escaladare a acestui tip de acțiuni la granița poloneză în viitorul apropiat, chiar de natură armată”, a adăugat Muller, acuzând din nou persoane „legate de serviciul secret din Belarus” că se află în spatele acestor încercări de a introduce ilegal migranți. La Varșovia, o celulă guvernamentală de criză, în frunte cu premierul Mateusz Morawiecki și miniștrii de Interne și Apărare, s-a întâlnit la începutul după-amiezii. „Ne pregătim pentru toate scenariile”, a scris ministrul de Interne Mariusz Kaminski pe Twitter. Polonia afirmă că cel puţin şapte migranţi decedaţi au fost găsiţi de partea poloneză a frontierei, existând informaţii neconfirmate despre mai multe victime în Belarus. Organizaţii umanitare acuză guvernul naţionalist al Poloniei de încălcarea dreptului internaţional de azil prin faptul că resping migranţii înapoi în Belarus în loc să accepte cererile lor de azil.
Polonia susţine că acţiunile sale sunt legale. Premierul Mateusz Morawiecki a scris pe Facebook că ”frontiera poloneză nu este doar o linie pe o hartă, ea este sacră şi pentru ea a fost vărsat sânge polonez”. Uniunea Europeană îl acuză pe preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko de orchestrarea unei creşteri masive a sosirilor de migranţi la frontiera dintre Belarus, pe de o parte, şi Polonia, Lituania şi Letonia, pe de altă parte. bAceastă creştere a avut loc în urma adoptării de către UE a unor sancţiuni împotriva Belarusului după abuzurile contra drepturilor omului şi alegerile prezidenţiale din august anul trecut, contestate vehement de opoziţia belarusă şi de Occident. UE a adoptat noi sancţiuni economice contra Belarusului după ce autorităţile de la Minsk au forţat un avion al companiei aeriene low-cost irlandeze Ryanair să aterizeze pentru a putea aresta un disident aflat la bord. Ulterior, migranţi proveniţi mai ales din Irak, Congo şi Camerun au început să apară la graniţa Belarusului cu Lituania, iar apoi şi la frontierele cu Letonia şi Polonia.

În Lituania, autorităţile au dat asigurări că situaţia este sub control, un ministru adjunct al apărării anunţând că au fost reţinute 47 de persoane care încercau să treacă frontiera.

În urmă cu câteva zile, NATO a condamnat cu fermitate instrumentalizarea continuă a migranților în scopuri politice de către Belarus ca parte a atacului hibrid îndreptat împotriva Poloniei, Lituaniei și Letoniei. „Vom rămâne vigilenți cu privire la riscul unei noi escaladări din partea Belarusului la frontierele sale cu Polonia, Lituania și Letonia și vom continua să monitorizăm implicațiile pentru securitatea Alianței. NATO face apel la Belarus să înceteze aceste acțiuni, să respecte drepturile omului și libertățile fundamentale și să se conformeze dreptului internațional”, se arată într-un comunicat al Alianței Nord-Atlantice.

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share