Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

„Sunteți mulțumit, domnule președinte, de coeziunea, echitatea și tratamentul cetățenilor din UE?”

Eurodeputatul PUSL, Maria Grapini, întrebări tranșante adresate, în plenul Parlamentului European de la Strasbourg, președintelui Iohannis!
Europarlamentarul PUSL, Maria Grapini, membru în grupul S&D, a adresat mai multe întrebări tranșante președintelui României, Klaus Iohannis, aflat în plenul Parlamentului European de la Strasbourg.
”Uniunea Europeană înseamnă un spațiu al siguranței, al protecției, al prosperității, al diversității și al liberei circulații, iar România este probabil unul dintre cele mai bune exemple ale puterii transformatoare a Uniunii.
Aderarea ne-a adus beneficii indiscutabile și dintre cele mai concrete. Ridicarea, în martie, a controalelor la frontierele aeriene și maritime trebuie urmată, în mod firesc, în cel mai scurt timp, de eliminarea controalelor de la frontierele terestre. Doar astfel vom avea reflectarea corectă și concretă a contribuției pe care România o aduce la consolidarea securității întregii Uniuni. Acestea sunt doar câteva dintre mesajele pe care le-am transmis astăzi, la Strasbourg, în cadrul dezbaterii din plenul Parlamentului European cu tema „This is Europe” (Aceasta este Europa). În aceste vremuri dificile din punct de vedere geopolitic și marcate de dificultăți socio-economice, viitorul Europei depinde de capacitatea Uniunii de a le oferi cetățenilor răspunsuri sincere și de a le livra rezultate concrete în ceea ce privește educația, sănătatea, prosperitatea, securitatea climatică și oportunitățile de angajare. În acest context, am vorbit despre puterea incontestabilă a „unei singure Europe” și am pledat pentru necesitatea de a rămâne uniți, astfel încât să găsim cele mai bune soluții la toate aceste probleme cu care ne confruntăm.
Abordările noastre trebuie să vizeze sporirea funcționalității sistemelor democratice, dezvoltarea tehnologiei, inclusiv în ceea ce privește inteligența artificială, stimularea competitivității, tranziția ecologică și digitală, eficiența energetică. În urmă cu cinci ani, am adoptat Declarația de la Sibiu, iar angajamentele asumate atunci sunt și acum valabile.
Unitatea, solidaritatea, coeziunea, statul de drept – acestea continuă să se afle în centrul acțiunii noastre europene comune. Voi rămâne, în eforturile mele viitoare, profund fidel acestor valori și principii, convins fiind că împreună putem menține Uniunea Europeană pe calea succesului” a declarat preșdintele României astăzi.
Sunteți mulțumit, domnule președinte, de coeziunea, echitatea și tratamentul cetățenilor din UE?”, a întrebat eurodeputatul Maria  Grapini, după discursul președintelui.
“Aș vrea, stimați colegi, cei care astăzi ați încercat să o blamați, să înțelegeți România. Mai întâi vizitați-o, discutați cu oamenii de acolo, și o veți înțelege. Domnule președinte Iohannis, voi fi obiectivă și voi ridica problemele pe care le-am ridicat în fața tuturor șefilor de stat și de guvern din UE și vă întreb: Chiar vă place cum arată acum Europa? Credeți că s-ar fi putut face mai mult, există cu adevărat o coeziune socială, există o echitate la nivel european?”, a punctat, în intervenția sa, eurodeputatul Grapini.
În calitatea sa de vicepreședinte a comisiei pentru piață internă și protecția consumatorilor, Maria Grapini a precizat că refuză să folosească termenul de „piață unică”, termen folosit atât de președintele Iohannis în discursul său, cât și, cu numeroase ocazii, de comisarul pentru piață internă, Thierry Breton.
“Nu cred că avem o piață unică și pentru asta trebuie să ne luptăm, domnule președinte. Eu închei al doilea mandat cu un gust amar că România nu este în piața internă, că nu suntem în Spațiul Schengen și acest lucru, pe care l-au spus, de altfel, colegii din toate grupurile politice, este nedrept!”, a mai spus eurodeputatul umanist.
De asemenea, Maria Grapini l-a întrebat pe Klaus Iohannis dacă consideră că Politica Agricolă Comună este echitabilă pentru toți fermierii din întreaga Uniune Europeană. “De ce de atâta timp nu avem această echitate în privința fermierilor din toate statele membre? Dacă avem o singură piață internă, de ce aceștia nu sunt recompensați la fel? Cred că sunt lucruri care,  ar fi putut să se rezolve în această perioadă și cred că trebuie, măcar pe ultima sută de metri, să insistați, domnule președinte, pentru că știm bine că în Consiliul European se decide, în final, direcția în care va îndrepta Europa și implicit România!”, a conchis europarlamentarul umanist.
Distribuie acest articol Oficial Media
Share