Teatru Târgoviște: Premiera Pasărea de Foc la Teatrul Tony Bulandra. Vineri, 3 martie, de la orele 19:00, în Sala Mare, un spectacol de Irina Niculescu, scenografia: John Lewandowski
La Teatrul Tony Bulandra doi artiști desăvârșiți, cu o experiență vastă în teatru, fie el național sau internațional, Irina Niculescu și John Lewandowski au lucrat cu minuțiozitate la o producție care se anunță la fel de palpitantă și de puternică asemenea unui film 3D. Colajul de umbre și muzică simfonică îmbracă povestea în mister, totul fiind atât de viu, de parcă umbrele ar fi gata oricând să iasă din spatele paravanului și să năvălească în sală.
Fiecare zi este o renaștere și o luptă către un mai bine, dar întunericul și răul se cuibăresc uneori în sufletul omului. Binele are însă o armă imbatabilă, de aceea triumfă în toate poveștile: puterea de sacrificiu în numele iubirii față de oameni, față de viață. Pasărea de Foc este o Pasăre Phoenix, despre care se spune că trăiește mii de ani. Când își simte sfârșitul își face un cuib din plante aromatice și tămâie și îi dă foc, arzând odată cu el. Din cenușa rămasă se naște o altă pasăre de foc. Trilul ei are darul de a însănătoși pe cei bolnavi, de a le reda vederea celor orbi. În această poveste, trilul ei îl farmecă pe Ivan și un grăunte de lumină se naște în sufletul său spre a rămâne acolo pentru totdeauna. Ivan și Pasărea de Foc vor spulbera vraja lui Kascei dictatorul și vor trezi lumea înghețată de Kascei, iar Ivan își va regăsi părinții. Încă o dată, lumina va alunga întunericul, dragostea și încrederea în viață vor învinge.
Spectacol de teatru de umbre corporale și de păpuși este creat pe muzica lui Igor Stravinsky și reprezintă o adaptare liberă a poveștii „Pasărea de foc și Kascei, magicianul cel rău”. Un spectacol original în care lumina și întunericul se întâlnesc pe ecranul de pânză pentru a da naștere unei lumi fascinante și efemere, la alcătuirea căreia contribuie actorii: Sebastian Bălășoiu, actor al teatrului încă de la înființare; Monalisa Toncu și Ana Maria Cucută – actrițe colaboratoare ale Teatrului Tony Bulandra, Ana Maria Crăciun-Lambru, aflată la prima colaborare cu teatrul nostru.
Evenimentul de vineri seara, de pe data de 3 martie, va fi unul cu atât mai important cu cât va fi însoțit de lansarea a două cărți ale Fundației Culturale „Camil Petrescu” – Revista „Teatrul azi” și Editura Cheiron. Liviu Ciulei, acasă şi-n lume (3 volume) și Toca se poveşteşte (2 volume) fac parte din seria „Galeria teatrului românesc”, sunt apărute cu sprijinul UNITER și AFCN și au fost îngrijite de Florica Ichim, în colaborare cu Anca Mocanu, în cazul primului titlu.
Florica Ichim este critic de teatru și film, redator-șef al revistei Teatrul azi și președinta Fundației Culturale „Camil Petrescu”. A publicat numeroase cronici de teatru și film în reviste precum Contemporanul, România literară și Munca (1970-1980). Însă, cea mai însemnată parte a activității sale jurnalistice s-a desfășurat la ziarul România Liberă (1970-1975, 1980-1983, 1990). În 1990 a primit Premiul pentru Curaj în Jurnalism, acordat de IWMF (International Women’s Media Foundation). Din 1998 este redactor-şef al revistei Teatrul azi. A contribuit la conservarea memoriei teatrului românesc prin realizarea și editarea unor monografii de valoare, cum sunt cele pe care le va lansa odată cu premiera spectacolului Pasărea de foc, pentru ca arta lui Liviu Ciulei și a lui Alexandru Tocilescu să rămână nemuritoare, în pofida condiției de efemeritate a teatrului.
Astfel, în prezent, atât în țară, cât și în lume, numele lui Liviu Ciulei este sinonim cu excelenţa în arta regizorală. Prin urmare, apariția unei antologii teatrologice dedicate unui „genial creator de teatru” – cum a fost descris de presa americană – este un gest firesc și chiar necesar pentru cultura română. Cele trei volume cuprind un impresionant fond de documentare, privind activitatea din țară, dar și internaţională a regizorului, scenografului, directorului de teatru şi profesorului Liviu Ciulei.
Antologia teatrologică Toca se povesteşte pune la îndemâna cititorilor o colecţie de interviuri, cronici și o teatrografie bogată realizând un portet viu al uneia dintre cele mai importante figuri ale teatrului românesc. Prietenii, colegii, dar şi simplii iubitori de teatru îl pot (re)întâlni pe Alexandru Tocilescu într-un joc al contrastelor, al confesiunilor surprinzătoare, care i se potrivesc atât de bine, aparent fără să-l devoaleze niciodată în totalitate. Este puţin probabil ca această lectură să vă plictisească. Rebelul, iconoclastul, tandrul, fermecătorul Toca vorbeşte cu egală plăcere despre actori, scenă şi profesionalism, despre comedie şi istoria apropiată, despre Mozart şi rock, despre literatura bună, despre oameni speciali, inspiraţie, masonerie şi… tarhon. Suferinţa, boala, îndoiala, în răspunsurile lui, se armonizează aproape ideal cu frumuseţea, iar teatrul („singura formă de viaţă prin care exist”) este un partener nelipsit în această căutare interioară.
Toate acestea fiind zise, vă așteptăm pe data de 3 martie la teatru, pentru a vă bucura, din nou, de Bine și de Frumos!
Comunicat de presa
călător pe la reviste pe la câteva edituri “…spunea mama: fluturii făceau curte florilor şi-atunci am mişcat prima dată, apoi zi de zi pântecu-i zvâcnea aşa cum ţi se zbate ochiul stâng. când m-am născut căzuse bruma. eu n-am vrut sa ucid fluturii” în rest, căţărare liberă
DACA TI-A PLĂCUT URMĂREȘTE PAGINA NOASTRA!!
EXCLUSIVE BREAKING NEWS
5.522 de vehicule prezintă pericol iminent de accident în urma verificărilor realizate de Registrul Auto Român
Cum poți să cumperi titluri de stat online cu dobânzi neimpozabile și avantajoase
Aproape 1000 de localități din 38 de județe din țară vor fi conectate la internet
Donald Trump deportează membrii periculoși ai unor bande în El Salvador. Închisoarea nu permite vizite, educație sau activități recreative. Deținuții nu au voie să iasă în aer liber
Au fost aprobate fondurile pentru biletele de tratament balnear pentru pensionari și asigurați ai sistemului public de pensii
O nouă categorie de pensionari va primi un sprijin financiar de Paște și Crăciun
LIFE STYLE
Relaxarea e mai aproape decât crezi! Cum să îți creezi propriul ritual de relaxare acasă în funcție de personalitatea ta?
Venus retrograd în Berbec, 2 martie-13 aprilie. Dorință de independență și impulsivitate
Bijuterii premium la prețuri accesibile – Stil și eleganță pentru tine
Rochii de primăvară pentru un nou început plin de culoare
Tendințe în încălțăminte: Ce va fi la modă în sezonul următor?
SPIRITUALITATE
Atunci când o persoană elimină ura, supărarea și judecata din subconștient, începe să se vindece
Disprețul pentru un alt om reprezintă dorința de a-l ucide, dorință care se transformă într-un program de autodistrugere
Comemorarea a 68 ani de la trecerea în eternitate a marelui sculptor Constantin Brâncuşi la Mănăstirea Lainici
Energia divină este necesară pentru ca un om și urmașii lui să supraviețuiască
Te ajutam sa faci bagajul!
SANATATE
Premieră în sistemul public de sănătate din România
Curele de slăbire repetate, cea mai sigură cale de a încetini metabolismul
EU4Health trage un semnal de ALARMĂ: nu există încă informații despre program și granturile pentru 2025
Ce să faci dacă ai un atac de panică, simţi frică, agitaţie sau o stare nervoasă
Robert F. Kennedy Jr, noul ministru al Sănătăţii, a declarat război împotriva zahărului și produselor ultra-procesate
O colaborare sporită în implementarea spațiului european de date privind sănătatea (EHDS)
URMARITI OFICIAL MEDIA PE CANALELE NOASTRE
AUTORII OFICIAL MEDIA
De ce ne sperie o VIATA NOUA? - Oana Grigore
Ce mai poti citi
Laboratoare moderne și educație cu sprijinul realității virtuale la Universitatea de Medicină și Farmacie din Timișoara
Gura Ocniței: Lucrări de reabilitare și modernizare la Școala Gimnazială și la Grădinița cu Program Prelungit
Aproape 19.000 de noi șoferi în Dâmbovița: creștere a promovabilității și extinderea parcului auto