Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Tot ce ar trebui să știi despre diabetul zaharat

Diabetul zaharat este o tulburare metabolică care duce, printre altele, la creșterea cronică a nivelului de zahăr din sânge. Există mai multe tipuri de diabet, medicina făcând distincţie între acestea. 

Diabetul poate duce la leziuni secundare severe, de exemplu, așa-numitul sindrom al piciorului diabetic care se manifestă prin ulceraţii cutanate care pot ajunge până la os, fiind contaminate cu bacterii care împiedică vindecarea rănilor. 

Diabet zaharat tip 1 

Diabetul de tip 1 este o boală autoimună care se manifestă atunci când celulele producătoare de insulină din pancreas sunt distruse de propriul sistem de apărare al organismului, rezultând o deficiență de insulină. Pacienții cu diabet zaharat de tip 1 trebuie să se injecteze cu insulină de mai multe ori pe zi de la o vârstă fragedă și pentru tot restul vieții.

Diabet zaharat tip 2 

Diabetul de tip 2 este cea mai comună formă de diabet și este denumit simplu diabet la adulți. Obezitatea poate fi unul dintre principalii factori de risc pentru dezvoltarea diabetului zaharat de tip 2. Această formă de diabet este foarte complexă și rezultă din deficiența de insulină și/sau rezistența la insulină. În general, persoanele în vârstă suferă de diabet zaharat de tip 2.

Diabet gestațional

Dacă tulburarea care afectează utilizarea glucozei apare pentru prima dată în timpul sarcinii, medicul diabetolog vorbeşte despre diabet gestațional. Acest tip de diabet dispare de obicei după naștere, iar riscul de a dezvolta mai tarziu diabet de tip 2 este crescut.

Simptomele diabetului zaharat

Semnele diabetului zaharat de tip doi pot include sete excesivă, slăbiciune fizică, apatie, oboseală, reducerea capacităţii de concentrare şi de memorare, stări depresive, mâncărime sau pierdere inexplicabilă în greutate. 

Dacă sunt remarcate în mare parte aceste simptome, este bine consultaţi un medic diabetolog pentru a depista din timp boala. Astfel, va fi mai uşor să îl ţineţi sub control şi, dacă este în stadiu incipient, să preveniţi agravarea prin adoptarea unui stil de viaţă sănătos. 

Cauze şi factori de risc pentru diabetul de tip 2

Din cauza deficienței de insulină sau a rezistenței la insulină în organe cheie, cum ar fi creierul, ficatul, mușchii și țesutul adipos, poate apărea hipoglicemia sau hiperglicemia acută și cronică, iar acest lucru poate duce chiar la comă. 

Metabolismul carbohidraților, grăsimilor și proteinelor este perturbat. Există un risc crescut de a dezvolta diabet zaharat de tip 2 dacă persoanele sunt în vârstă, sunt supraponderale, hipertensive, au o predispoziţie genetică, suferă de tulburări metabolice sau fumează. 

Complicaţii ale diabetului zaharat de tip 2

Diabetul zaharat de tip 2 poate fi însoţit de afecţiuni adiacente cum ar fi:

Sindromul piciorului diabetic 

Este o complicaţie frecventă a diabetului, cauzată de nivelul crescut de zahăr în sânge pe o perioadă îndelungată şi afectarea nervilor şi a vaselor de sânge. Rănile mici nu se mai vindecă adecvat şi se ajunge rapid la ulceraţii deschise şi inflamaţii, ţesutul moare şi se necrozează. 

Neuropatie diabetică 

Se referă la afectarea nervilor din cauza nivelului ridicat de zahăr în anumite zone din corp şi se dezvolta de-a lungul anilor. Printre altele, apar tulburări senzoriale la nivelul picioarelor care se manifesta prin presiune mică şi senzaţie de durere. 

  • Infecţii ale pielii, ale mucoaselor sau ale tractului urinar
  • Boli ale inimii 
  • Accident vascular cerebral 
  • Insuficienţă renală 
  • Tulburări de vedere care pot duce la orbire.

Metode de prevenire a diabetului de tip 2

Persoanele cu un risc crescut de diabet zaharat de tip 2 ar trebui beneficieze de control regulat la medicul diabetolog. Un stil de viață sănătos contribuie semnificativ la prevenirea diabetului de tip 2 şi se recomandă păstrarea greutăţii în limitele normale, o rutină regulată de exerciţii, urmărirea tensiunii arteriale, renunţarea la fumat, consumul de alcool moderat şi odihna adecvată. Mai pot fi de ajutor strategiile de combatere a stresului şi respectarea medicamentaţiei prescrisă de medic.

Pentru a preveni apariţia sindromului piciorului diabetic, ar trebui urmărite cu atenţie leziunile minore care se pot agrava rapid la cei care suferă de diabet şi care pot necesita, în ultimă fază, amputarea parţială sau totală a degetelor sau chiar a picioarelor. 

Prin urmare, diabeticii ar trebui să îşi verifice periodic picioarele, să fie atenţi la iritaţii sau la răni ale pielii şi să consulte urgent un medic dacă sesizează probleme. 

Ar trebui purtată încălţăminte adecvată cu branţuri speciale şi aplicate metode atente de îngrijire a unghiilor, fără a deteriora patul unghial sau pielea. Dacă este nevoie, se vor folosi creme hidratante. Îşi vor proteja cât mai bine picioarele de infecţii, nu vor merge desculţi şi vor  evita supraîncălzirea. 

Diagnosticarea diabetului de tip 2

Dacă nu se fac examene regulate, diabetul de tip 2 poate rămâne mult timp nedepistat, agravându-se. Cei afectaţi se obişnuiesc cu simptomele şi pot trece mulţi ani până când diabetologul poate depista boala, acest lucru având loc de obicei când bolile secundare deja se manifestă. O metodă decisivă de diagnosticare este analiza glicemiei.  

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share