Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

”Trebuie să avem și o strategie națională pentru digitalizare”

Sectorul digital este unul dintre pilonii de bază ai dezvoltării economice a României, contribuind cu peste 6% la PIB-ul țării noastre, cu o creștere rapidă în ultimii ani ce ne plasează pe primele locuri din regiune în această industrie. Din păcate, în pofida potențialului, sectorul digital din România nu este suficient de conectat la dezbaterea europeană și nu profită pe deplin de toate oportunitățile, inclusiv cele financiare, disponibile la nivelul Uniunii Europene.
Europarlamentarul Partidului Umanist Social Liberal, Maria Grapini, a participat, în Parlamentul European, la evenimentul „Ziua Digitală Română”, unde a vorbit despre necesitatea creării de noi oportunități pentru IMM-uri, care au capacități reduse de digitalizare.
S”trategia pentru digitalizarea UE există,  dar trebuie cât mai rapid să avem și o strategie națională pentru digitalizare. Trebuie făcută în parteneriat cu mediul privat,  să nu apară o birocrație a digitalizării. Am atras atenția instituțiilor  europene și naționale să țină cont de decalajele între state,  să nu apară o fragmentare a Pieții interne a UE,  prin diferențele de potențial de implementare a digitalizării,  care va afecta în special IMM-urile și cetățenii!” a spus  dna Maria Grapini, în calitatea sa de vicepreședinte al Comisiei de Piața Internă a Parlamentului European.
Potrivit Mariei Grapini, soluțiile digitale sunt esențiale și pentru asigurarea tranziției către o economie verde.
”Cetățenii, microîntreprinderile și IMM-urile au capacități de digitalizare reduse” , a mai spus eurodeputatul umanist care, în context, a avertizat că există o posibilitate de excludere a acestora,  dacă nu sunt ajutați.
“Uniunea Europeană trebuie să devină un exemplu de urmat la nivel global, în domeniul economiei digitale, să sprijine digitalizarea economiilor în curs de dezvoltare, să ofere programe de training IMM-urilor, pentru a dobândi competențe în ceea ce privește digitalizarea, pentru că aceasta va reduce costurile pe care le suportă IMM-urile, să elaboreze standarde digitale pe care să le promoveze la nivel internațional”, a punctat Maria Grapini.
Potrivit acesteia, serviciile publice digitale eficiente, sau eGovernment, pot oferi o mare varietate de beneficii. Acestea includ, a adăugat europarlamentarul român, mai multă eficiență și economii pentru guverne și întreprinderi, o transparență sporită și o participare mai mare a cetățenilor la viața politică.
“Datele se află în centrul transformării digitale, conturând modul în care producem, consumăm și trăim. Accesul la un volum tot mai mare de date și capacitatea de a le utiliza sunt esențiale pentru inovare și dezvoltare. Inovarea bazată pe date poate aduce beneficii majore și concrete cetățenilor – de exemplu, prin medicina personalizată sau mobilitatea sporită – precum și economiei europene, de la îmbunătățirea procesului de elaborare a politicilor, la modernizarea serviciilor publice”, a mai spus eurodeputatul Grapini.
De asemenea, Maria Grapini a amintit și faptul că, la nivel european, există deja o strategie digitală,  care își propune să se asigure că inteligența artificială respectă drepturile oamenilor, extinde capacitatea de calcul intensiv a Europei, pentru a dezvolta soluții inovatoare pentru medicină, transporturi și mediu și pentru a facilita accesul la finanțare și extinderea comunității extrem de dinamice pe care o formează startup-urile și IMM-urile inovatoare și cu creștere rapidă.
Cu toate acestea, susține europarlamentarul umanist, ”un decalaj economic și social semnificativ persistă între Europa Centrală și de Est și Europa de Vest, în ciuda deceniilor de creștere”.
“Dezvoltarea în comun a infrastructurii energetice, de transport și digitale are potențialul de creștere benefică atât pentru consumatori, cât și pentru întreprinderi. Pe lângă beneficiile economice semnificative, transformarea digitală poate întări și rezistența geostrategică a regiunii. Consider că toate aceste probleme trebuie să fie integrate în agenda ambițioasă a UE, care promovează o Europă competitivă, incluzivă și durabilă”, a conchis Maria Grapini.
 Totodată, Europarlamentarul Partidului Umanist Social Liberal, Maria Grapini, a participat,  în Parlamentul European  și la  la o dezbatere pe tema Comerțului echitabil. La acțiunea organizată de intergrupul pentru Comerț, la care au participat și asociații de tineri din statele membre, România a fost reprezentată prin Asociația de tineri din Ardeal, coordonatoarea proiectului „Tineri cetățeni consumatori”.
“M-am bucurat să fiu prezentă și să stau la masa României, alături de tineri din mai multe județe. Consider că implicarea tinerilor în politici publice este una dintre șansele României. Din păcate, am fost singurul eurodeputat român care a fost alături de asociația de tineri din România”, a punctat Maria Grapini.
Asociația de Tineri din Ardeal a fost înființată în anul 2011 de tineri entuziaști, cu scopul de a utiliza experiența dobândită în timpul facultății și în sfera lucrului cu tinerii, pentru a crea o organizație de formare a comunității care să îndemne generația tânără din Transilvania la solidaritate, la activism și la activitate.
Activitățile principale constau în dezvoltarea și instruirea non-formală a tinerilor și adulților tineri, la nivel regional, național și internațional. Accentul este pus pe durabilitate, eco-eficiență și integrarea grupurilor dezavantajate în comunitate.
Distribuie acest articol Oficial Media
Share