Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Zece surse de finanțare pentru IMM-uri în România

 𝐋𝐈𝐒𝐓𝐀 𝐀𝐍𝐔𝐋𝐔𝐈 𝟐𝟎𝟐𝟑: 𝐙𝐞𝐜𝐞 𝐬𝐮𝐫𝐬𝐞 𝐝𝐞 𝐟𝐢𝐧𝐚𝐧𝐭̦𝐚𝐫𝐞 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐈𝐌𝐌-𝐮𝐫𝐢 𝐢̂𝐧 𝐑𝐨𝐦𝐚̂𝐧𝐢𝐚
📌Antreprenorii din România vor avea la dispoziție o linie întreagă de finanțări în anul 2023, pentru microîntreprinderi și firme mici și mijlocii (IMM), din fonduri europene, de la bugetul de stat sau de la bancă.
1️⃣𝐏𝐫𝐨𝐠𝐫𝐚𝐦𝐮𝐥 𝐝𝐞 𝐃𝐢𝐠𝐢𝐭𝐚𝐥𝐢𝐳𝐚𝐫𝐞 𝐚 𝐈𝐌𝐌 𝐧𝐨𝐧-𝐈𝐓 , prin 𝐏𝐥𝐚𝐧𝐮𝐥 𝐍𝐚𝐭̦𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥 𝐝𝐞 𝐑𝐞𝐝𝐫𝐞𝐬𝐚𝐫𝐞 𝐬̦𝐢 𝐑𝐞𝐳𝐢𝐥𝐢𝐞𝐧𝐭̦𝐚̆
Perioada de depunere a proiectelor în sistemul electronic PNRR este 01.02.2023, ora 10.00 – 31.03.2023, ora 24:00.
Programul de Digitalizare a IMM non-IT este destinat microîntreprinderilor și firmelor mici și mijlocii din România. Acestea pot obține granturi de câte 20.000-100.000 de euro pentru a își digitaliza activitatea. Antreprenorii vor putea cumpăra computere și alte echipamente IT, softuri, servicii cloud, cursuri IT pentru angajați.
2️⃣ 𝐒𝐜𝐡𝐞𝐦𝐚̆ 𝐝𝐞 𝐚𝐣𝐮𝐭𝐨𝐫 𝐝𝐞 𝐬𝐭𝐚𝐭 𝐢̂𝐧 𝐜𝐨𝐧𝐭𝐞𝐱𝐭𝐮𝐥 𝐝𝐢𝐠𝐢𝐭𝐚𝐥𝐢𝐳𝐚̆𝐫𝐢𝐢 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐈𝐌𝐌-𝐮𝐫𝐢 𝐈𝐓
Tot din PNRR, urmează să se aloce un buget de 150 de milioane de euro pentru ajutoare destinate IMM-urilor IT.
Din acești bani vor fi acordate granturi pentru sprijinirea antreprenorilor în dezvoltarea tehnologiilor digitale avansate (cum ar fi inteligența artificială, datele și cloud computingul, tehnologia blockchain, calculul de înaltă performanță și cuantica, internetul obiectelor, securitatea cibernetică).
Înscrierile se vor face tot pe portalul de aplicare la PNRR, dar deocamdată MIPE nu a lansat ghidul solicitantului și nu a anunțat o perioadă de înscrieri pentru firmele IT.
3️⃣𝐀𝐣𝐮𝐭𝐨𝐚𝐫𝐞 𝐝𝐞 𝐦𝐢𝐧𝐢𝐦𝐢𝐬 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐈𝐌𝐌-𝐮𝐫𝐢𝐥𝐞 𝐜𝐚𝐫𝐞 𝐬𝐞 𝐥𝐢𝐬𝐭𝐞𝐚𝐳𝐚̆ 𝐩𝐞 𝐁𝐮𝐫𝐬𝐚̆
Perioada orientativă de înscrieri în sistemul PNRR: 27.02.2023, ora 10.00 – 27.05.2023, ora 24:00.
Prin schema “Listarea la bursă a întreprinderilor”, firmele vor putea primi granturi pentru a-și acoperi anumite cheltuieli cu procedura de listare pe Bursa bucureșteană.
4️⃣𝐒𝐩𝐫𝐢𝐣𝐢𝐧 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐦𝐢𝐜𝐫𝐨𝐢̂𝐧𝐭𝐫𝐞𝐩𝐫𝐢𝐧𝐝𝐞𝐫𝐢 𝐩𝐫𝐢𝐧 𝐏𝐫𝐨𝐠𝐫𝐚𝐦𝐞𝐥𝐞 𝐑𝐞𝐠𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥𝐞
La fel ca în perioada de programare precedentă, când microîntreprinderile au putut să obțină granturi de până la 200.000 EUR prin Programul Operațional Regional (POR 2.1-micro), și în 2023 vor fi astfel de oportunități de finanțare din noile fonduri europene 2021-2027. Diferența este că acum sunt 8 programe regionale, câte unul pe fiecare regiune, gestionate de câte o autoritate de management.
Antreprenorii vor trebui să participe și ei la cheltuielile eligibile cu cofinanțare între 10 și 24%, în funcție de județ.
Ghidul final ar urma să se publice oficial în martie 2023, pe site-ul ADR Vest, iar apoi se va putea deschide apelul de proiecte în sistemul MySMIS2021
5️⃣𝐆𝐫𝐚𝐧𝐭𝐮𝐫𝐢 𝐈𝐌𝐌 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐭𝐫𝐚𝐧𝐳𝐢𝐭̦𝐢𝐞 𝐣𝐮𝐬𝐭𝐚̆
Prin Programul Tranziție Justă 2021-2027, vor fi alocați 700 de milioane de euro pentru 2 apeluri de proiecte destinate startup-urilor, microîntreprinderilor și firmelor mici și mijlocii, potrivit oficialilor MIPE.
6️⃣𝐏𝐫𝐨𝐠𝐫𝐚𝐦𝐮𝐥 𝐌𝐢𝐜𝐫𝐨𝐢𝐧𝐝𝐮𝐬𝐭𝐫𝐢𝐚𝐥𝐢𝐳𝐚𝐫𝐞 𝟐𝟎𝟐𝟑
Prin Programul microindustrializare, ar urma să se acorde fonduri nerambursabile de la bugetul de stat în valoare maximă de 100.000 de euro fiecare pentru mici făbricuțe. Și în 2022, programul a fost bugetat, dar nu s-a lansat.
Ministerul Antreprenoriatului și Turismului (MAT) este instituția care ar trebui să lanseze programul. Procedura cu toate regulile programului trebuie să se publice pe site-ul MAT.
7️⃣𝐏𝐫𝐨𝐠𝐫𝐚𝐦𝐮𝐥 𝐂𝐨𝐦𝐞𝐫𝐭̦-𝐒𝐞𝐫𝐯𝐢𝐜𝐢𝐢 𝟐𝟎𝟐𝟑
Și acest program a fost bugetat și în 2022, dar nu s-a lansat.
Prin Programul Comerț-Servicii, IMM-urile românești cu experiență deja pe piață ar putea obține fonduri nerambursabile de la stat de până la 50.000 EUR fiecare.
8️⃣𝐅𝐨𝐧𝐝𝐮𝐫𝐢 𝐈𝐌𝐌 𝐢̂𝐧 𝐬𝐭𝐚𝐭̦𝐢𝐮𝐧𝐢 𝐛𝐚𝐥𝐧𝐞𝐚𝐫𝐞
Schema de ajutor de minimis este destinată operatorilor economici, în vederea modernizării si dezvoltării stațiunilor balneare si balneoclimatice: investiții în infrastructura turistică, balneară, culturală, sportivă și de agrement, și pentru acoperirea cheltuielilor aferente formării profesionale a personalului angajat în domeniul HORECA.
9️⃣𝐈̂𝐦𝐩𝐫𝐮𝐦𝐮𝐭𝐮𝐫𝐢 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐀𝐟𝐚𝐜𝐞𝐫𝐢 𝐌𝐢𝐜𝐢
Firmele mici pot obține împrumuturi bancare de maximum 200.000 de lei fiecare de la BT Mic, companie din cadrul Grupului Financiar Banca Transilvania, destinată creditării micilor afaceri. Firmele solicitante trebuie să îndeplinească o serie de condiții, printre care vechimea de cel puțin 3 luni de activitate. Creditele sunt acordate cu garanții publice, prin programul EaSI al Uniunii Europene. Se aplică online, pe site-ul BT Mic.
🔟𝐅𝐨𝐧𝐝𝐮𝐫𝐢 𝐝𝐞 𝐢𝐧𝐯𝐞𝐬𝐭𝐢𝐭̦𝐢𝐢 𝐬𝐮𝐬𝐭̦𝐢𝐧𝐮𝐭𝐞 𝐝𝐞 𝐏𝐍𝐑𝐑
Startup-urile și firmele mici și mijlocii românești se vor putea finanța și prin runde de investiții atrase de la fonduri de venture capital, în schimbul unor acțiuni. Încă din 2022, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, împreună cu Fondul European de Investiții au lansat o cerere de oferte prin care pun la bătaie fonduri UE de 400 de milioane de euro pentru a capitaliza circa 20 de fonduri private de investiții.
Din 2023 deja fondurile de investiții ar trebui selectate, pentru a putea să înceapă să acorde finanțări de capital de risc afacerilor românești. Până în anul 2026 vor putea acorda aceste investiții, deci mult timp nu mai este și deja din 2023 ar trebui să apară primele fonduri pe piață, cu banii din PNRR.
ℹ️ 𝐏𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐦𝐚𝐢 𝐦𝐮𝐥𝐭𝐞 𝐢𝐧𝐟𝐨𝐫𝐦𝐚𝐭̦𝐢𝐢 ↪️https://www.finantare.ro/lista-anului-2023-zece-surse-de-finantare-pentru-imm-uri-in-romania.html
Sursă: www.startupcafe.ro
𝑨𝒍𝒆𝒙𝒂𝒏𝒅𝒓𝒂 𝑰𝒐𝒂𝒏𝒂 𝑷𝒊̂𝒓𝒍𝒆𝒂
𝑬𝒙𝒑𝒆𝒓𝒕 𝑨𝒄𝒄𝒆𝒔𝒂𝒓𝒆 𝑭𝒐𝒏𝒅𝒖𝒓𝒊 𝑺𝒕𝒓𝒖𝒄𝒕𝒖𝒓𝒂𝒍𝒆 𝒔̦𝒊 𝒅𝒆 𝑪𝒐𝒆𝒛𝒊𝒖𝒏𝒆 𝑬𝒖𝒓𝒐𝒑𝒆𝒏𝒆
𝑺𝒆𝒓𝒗𝒊𝒄𝒊𝒖𝒍 𝑷𝒓𝒐𝒊𝒆𝒄𝒕𝒆, 𝑹𝒆𝒍𝒂𝒕̦𝒊𝒊 𝑰𝒏𝒕𝒆𝒓𝒏𝒆 𝒔̦𝒊 𝑰𝒏𝒕𝒆𝒓𝒏𝒂𝒕̦𝒊𝒐𝒏𝒂𝒍𝒆
𝑪𝒂𝒎𝒆𝒓𝒂 𝒅𝒆 𝑪𝒐𝒎𝒆𝒓𝒕̦,
𝑰𝒏𝒅𝒖𝒔𝒕𝒓𝒊𝒆 𝒔̦𝒊 𝑨𝒈𝒓𝒊𝒄𝒖𝒍𝒕𝒖𝒓𝒂̆ 𝑫𝒂̂𝒎𝒃𝒐𝒗𝒊𝒕̦𝒂
𝑻𝒆𝒍: 0751.153.703/0769.617.752
Distribuie acest articol Oficial Media
Share