Premieră muzicală la Liceul de Arte „Bălașa Doamna” - Oficial Media

Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Premieră muzicală la Liceul de Arte „Bălașa Doamna”

Un artist spunea că cel mai greu, dar poate cel mai frumos, lucru în profesiunea lui este legat de conștiința că trebuie să cânte pentru cei care-l ascultă; câteodată chiar publicul îți dăruiește aripi, prin el atingi înălțimi de care nu te credeai în stare.

Liceul de Arte „Bălașa Doamna” a găzduit în data de 20 decembrie 2019 un eveniment deosebit, o după-amiază integrală de colinde și cântece de Crăciun. Aceia la care dragostea pentru muzică nu este ancorată numai în valorile cunoscute, ci înseamnă și interes pentru tot ceea ce este inedit pe aria pasiunilor lor, datorează muzicienilor din Orchestra „Andante” în colaborare cu muzicienii de la Colegiul Național de Artă „Carmen Sylva” din Ploiești, care pe lângă memorabilele tălmăciri ale partiturilor de colinde cunoscute, de la Joy to the World, la Carols of the Bells, au oferit publicului târgoviștean compoziții orchestrale deosebite: The mad russian, Suite of Carols, The first snow.

Inițiativa de a organiza un Concert de Crăciun chiar în ultima zi de școală, a vizat un scop umanitar, acela de a-l ajuta pe Alexandru Măslină, un băiețel în vârstă de 11 ani, din Hăbeni, Dâmbovița, diagnosticat cu leucemie. Ideea minunată aparține unor tineri muzicieni, profesori și interpreți, Irina Mareș, Râvnic Ciprian, Ioana Hrior, Emanuel Gavrilescu, care în urmă cu două luni au înființat o orchestră de copii, alcătuită din elevii de la Liceul de Arte „Bălașa Doamna”, elevi cu vârste cuprinse între 10 și 18 ani.

Ceea ce e în măsură să dărâme toate ticurile înfipte în comoditățile minții noastre, e faptul că în fiecare clipă doarme posibilitatea unei descoperiri: de la umbra unei nuanțe pe covorul peste care pășești de 20 de ani, până la alt înțeles al unei idei devenită mai complexă, mai puternică chiar, fiindcă cineva a avut inițiativa de a o privi și altfel.

Astfel, s-a născut proiectul ”Orchestra pentru toți”. Un proiect ce are ca obiective încurajarea elevilor de a cânta într-o orchestră simfonică, promovarea acestora, abordarea unor repertorii inedite și atractive ce au menirea de a oferi elevilor noi perspective.

Nu a fost un concert de capodopere, nu a fost un concert de demonstrație, a fost pur și simplu o după-amiază de muzică de sărbătoare, decent și sobru organizată, cu maximă eleganță și conștiință profesională. O după-amiază organizată pentru a descoperi trăsăturile unui anume profil al muzicii tradiționale universale de Crăciun, care este nelipsită în această perioadă a anului, fără nici o pretenție de inedit absolut, fără nici o dorință de a șterge bunurile muzicale iubite de fiecare de multă vreme, dar cu meritul de a sugera stabilitatea dobândită de acele instantanee create, la noi și în lume, pentru a fi consacrate în tradiție continuă.

Bucuria acestui concert a fost cu atât mai mare, cu cât a produs niște schimbări în sufletele elevilor. Ei au simțit aprecierea, încântarea de a face parte dintr-un întreg, au conștientizat importanța fiecărui instrument din orchestră și, cel mai important, au simțit că pot! Pentru a întelege mai bine trăirile lor, puteți citi mai jos părerile unora dintre ei.

Minea Matei, clasa a V-a: ”Eu m-am simțit fericit și împlinit, deoarece simțeam cum toate instumentele formau un sunet foarte frumos și plăcut!”.

Vlad Ștefan, clasa a IX-a: ”A fost o experiență plăcută. M-am simțit ca un trombonist important după spectacol”.

Stroe Theodora, clasa a VII-a: Eu mă simt mândră pentru că le-am putut arăta profesorilor că suntem buni și că suntem în stare să facem ceva. Mândră mă simt și pentru că am cântat într-o orchestră mare cu instrumente multe.”

Cucuteanu Daniel, clasa a IX-a: ”Pe mine m-a făcut să apreciez mai mult muzica simfonică și am realizat importanța fiecărui instrument.”

            Un alt feedback pozitiv vine din partea doamnei Grecu Alina, profesoară de corn la Liceul de Muzică ”Tudor Ciortea” din Brașov și instrumentistă la Opera Brașov: ”M-am bucurat sa iau parte la acest proiect, născut din dorința de a aduce un suflu nou vieții culturale din Târgoviște. Am simțit multă emoție, bucurie și entuziasm din partea elevilor, organizatorilor, dar și din partea publicului, care ne-au felicitat, spunându-ne ca își doresc pe viitor sa aibă parte de cât mai multe evenimente de acest gen. Atmosfera a fost foarte caldă, artistică, aș putea spune, în care muzica a fost la ea acasă. Am cântat cu drag, alături de elevii celor două licee. Le-am putut observa entuziasmul de a cânta, dar și implicarea și seriozitatea pentru ceea ce aveau de făcut, ceea ce mi-a dublat bucuria participării. Vreau să felicit din toată inima organizatorii, elevii, dar și publicul pentru implicare, dăruire și le urez succes pe mai departe în continuarea acestui proiect.”

Acest concert care a fost în premieră la Târgoviște, nu ar fi avut loc fără partenerii noștri: Centrul Județean de Cultură Dâmbovița, Teatrul ”Tony Bulandra” din Târgoviște, Columna TV și Ambasada Federației Ruse în România.

Kirill Korolev, atașat al Ambasadei Federației Ruse în România, a apreciat în mod deosebit acest proiect și încurajează organizatorii să îl continue: Pot să zic că am fost foarte impresionat de concertul care a avut loc vineri. Cred că este un format foarte interesant și sper că acesta este doar începutul unui drum lung pentru acest proiect. Le doresc mult succes organizatorilor!”

Nu trebuie să uităm că tot ceea ce facem sau spunem trebuie considerat ca un instantaneu al unei tradiții continue – altfel tradiția e iremediabil moartă”. (Karlheinz Stockhausen)

 

Ioana Hrior și Irina Mareș

Distribuie acest articol Oficial Media
Share