Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Criminalitatea cibernetică, în diferitele sale forme, reprezintă o amenințare tot mai mare pentru U.E.

Atacurile cibernetice și criminalitatea informatică sunt tot mai numeroase și mai sofisticate în întreaga Europă.

Se preconizează că această tendință va continua să crească în viitor, date fiind previziunile conform cărora 41 miliarde de dispozitive la nivel mondial vor fi conectate la internetul obiectelor până în 2025.

Atacurile cibernetice, exploatarea sexuală online a copiilor și fraudele online sunt infracțiuni extrem de complexe și se manifestă în diverse tipologii.

Între timp, autorii din spatele acestor crime devin din ce în ce mai ageri, exploatând situații noi create de schimbările geopolitice și tehnologice.

Evaluarea criminalității organizate pe internet (IOCTA) este evaluarea de către Europol a peisajului criminalității cibernetice și a modului în care acesta s-a schimbat în ultimele 24 de luni.

IOCTA 2023 – EN

Acest raport va fi însoțit de o serie de rapoarte în centrul atenției, lansate la sfârșitul acestui an, fiecare dintre ele examinând un domeniu specific de criminalitate legat de criminalitatea cibernetică.

În cadrul Europolului a fost creat un Centru european  ( EC3)  specializat de combatere a criminalității informatice, pentru a ajuta țările UE să ancheteze infracțiunile online și să dezmembreze rețelele infracționale.

EC3 servește drept centru central pentru informații și informații criminale; sprijină operațiunile și investigațiile statelor membre, oferind analize operaționale, coordonare și expertiză; oferă capacități de asistență criminalistică tehnică și digitală de înaltă specialitate pentru investigații și operațiuni; oferă sprijin structurilor UE de gestionare a crizelor, în cadrul mandatului Europol și facilitează colaborarea operațională, tehnică și strategică între agențiile de aplicare a legii (LEA) și alte comunități cibernetice relevante și instituții, organisme și agenții ale UE (de exemplu, Eurojust, SEAE, ENISA). , CERT-EU, Comisia, Consiliul etc.).

Aceștia oferă asistență operațională și tehnică 24/7 LEA pentru reacția imediată la incidente cibernetice urgente și/sau crize cibernetice prin serviciul de rezervă și Protocolul de răspuns de urgență al forțelor de ordine din UE (EU LE ERP); găzduiește și facilitează eforturile Grupului de acțiune comun în domeniul criminalității cibernetice (J-CAT) în combaterea criminalității informatice; sprijină formarea și consolidarea capacităților, în special pentru autoritățile relevante din statele membre.

Ei  furnizează o varietate de produse de analiză strategică care permit luarea deciziilor în cunoștință de cauză privind combaterea și prevenirea criminalității cibernetice; oferă o funcție cuprinzătoare de informare care conectează autoritățile de aplicare a legii care abordează criminalitatea cibernetică cu sectorul privat, mediul academic și alți parteneri care nu sunt de aplicare a legii; contribuie la pregătirea și furnizarea de campanii și activități standardizate de prevenire și conștientizare în domeniile impuse de criminalitatea cibernetică.

 

 

 

 

 

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share