Astăzi, la 74 de ani de la înființare, Alianța se pregătește pentru un nou pas foarte important – alăturarea Finlandei ca cel de-al 31-lea aliat, motiv pentru care le transmitem Bun venit alături de noi! Acest eveniment reprezintă încă o dovadă a faptului că NATO rămâne o organizație robustă și transparentă, care își propune să își consolideze permanent statutul de furnizor de securitate și stabilitate.
Ziua NATO este comemorată în capitalele Alianței în fiecare an la 4 aprilie, aniversarea semnării documentului fondator al NATO, Tratatul de la Washington, în 1949. Timp de șaptezeci și patru de ani, Alianța a rămas fermă în hotărârea de a-și proteja cetățenii. , apără fiecare centimetru din teritoriul său și protejează libertatea și democrația. La Bruxelles, aniversarea este marcată la mai multe monumente din oraș. În Parc du Cinquantenaire, steagul NATO flutură sub Arcul Memorial, iar Fântâna Cercul Montgomery este iluminată în albastru NATO. Unul dintre cele mai cunoscute simboluri ale Belgiei, emblematica statuie Manneken Pis, poartă un costum special de Ziua NATO pentru a se alătura sărbătorii.

În perioada 4-5 aprilie 2023, va avea loc și reuniunea miniștrilor de externe din statele NATO, care se va desfășura la sediul Alianței. Discuțiile din cele trei sesiuni de lucru vor aborda principalele aspecte cu relevanță pentru securitatea euroatlantică, la peste un an de la începutul agresiunii militare a Rusiei împotriva Ucrainei. Înainte de începerea lucrărilor reuniunii ministeriale, va avea loc ceremonia oficială de aderare a Finlandei la NATO. Ministeriala va debuta cu o reuniune a Comisiei NATO-Ucraina (NUC) cu participarea ministrului de externe ucrainean Dmytro Kuleba, în cadrul căreia vor fi discutate evoluțiile recente în ceea ce privește agresiunea Rusiei, consolidarea sprijinului Aliaților pentru Ucraina și procesul de reformă internă din acest stat. Lucrările vor continua pe 5 aprilie 2023 cu o sesiune a Consiliului Nord-Atlantic (NAC) în format aliat dedicată pregătirii Summitului de la Vilnius. În cadrul acestei sesiuni, șefii diplomațiilor aliate vor trece în revistă implementarea deciziilor Summitului de la Madrid, cu accent pe consolidarea cooperării cu statele partenere, politica NATO a „Ușilor Deschise”, angajamentul aliat de partajare echitabilă a responsabilităților. Reuniunea ministerială se va încheia cu o sesiune cu participarea statelor partenere din Indo-Pacific (Australia, Coreea de Sud, Japonia și Noua Zeelandă) și a Înaltului Reprezentant pentru PESC al UE. Vor fi discutate evoluțiile globale de securitate, în special din perspectiva creșterii profilului securitar al Chinei, dar și al parteneriatului între Moscova și Beijing, în contextul agresiunii ruse împotriva Ucrainei. Bazată pe solidaritate, coeziune şi indivizibilitatea apărării, NATO rămâne cea mai puternică Alianță politico-militară din istorie, având ca scop principal apărarea colectivă și realizarea unui răspuns comun. Cea mai importantă responsabilitate a Alianţei este aceea de a proteja și apăra teritoriul și populaţia statelor membre împotriva oricărui tip de atac extern, conform Articolului 5 din Tratatul de la Washington. Acum 19 ani și România devenea membru NATO cu statut deplin. De atunci, Alianța se poate baza pe România în eforturile comune pentru dezvoltarea apărării strategice comune. În același timp, NATO reprezintă pentru România cea mai puternică garanţie de securitate pe timp de pace, criză sau conflict armat.
DACA TI-A PLĂCUT URMĂREȘTE PAGINA NOASTRA!!
EXCLUSIVE BREAKING NEWS
Inundații în regiunile italiene Toscana și Emilia-Romagna. Florența și Pisa în stare de alertă VIDEO
Avocat Piperea despre taxarea cu 70% a sumelor pe care le dăm copiilor, părinților bătrâni sau rudelor nevoiașe
Vin vremuri grele, apărați-vă copiii! Franța, decizii halucinante pentru copiii de la grădiniță și clasele primare
Criză majoră pentru persoanele cu dizabilități: Asistenții personali, concediați în urma unei noi ordonanțe de urgență
Înlăturarea lui Georgescu nu rezolvă problema: doar o amână și o acutizează
CCR a respins contestația lui Călin Georgescu de a candida la alegerile prezidențiale
LIFE STYLE
Rochii de primăvară pentru un nou început plin de culoare
Tendințe în încălțăminte: Ce va fi la modă în sezonul următor?
CINCI activități simple pentru a stimula creativitatea copiilor tăi
Bucuria de a te îndepărta de prezent sau cum să dispari elegant din agitația zilnică
Dilema ariciului – metafora schopenhaueriană pentru relaţiile interumane
DESTINATII
”Ne dorim o Vale a Jiului activă tot timpul anului, cu turiști care să descopere frumusețea locului, istoria, aventura și autenticitatea regiunii”
România participă cu stand la ITB Berlin 2025
Cluster UNESCO în județul HUNEDOARA
Cupa BALOO în weekend la STRAJA
Te ajutam sa faci bagajul!
SANATATE
Curele de slăbire repetate, cea mai sigură cale de a încetini metabolismul
EU4Health trage un semnal de ALARMĂ: nu există încă informații despre program și granturile pentru 2025
Ce să faci dacă ai un atac de panică, simţi frică, agitaţie sau o stare nervoasă
Robert F. Kennedy Jr, noul ministru al Sănătăţii, a declarat război împotriva zahărului și produselor ultra-procesate
O colaborare sporită în implementarea spațiului european de date privind sănătatea (EHDS)
”Schimbarea sistemelor, vieți mai sănătoaseʺ
URMARITI OFICIAL MEDIA PE CANALELE NOASTRE
AUTORII OFICIAL MEDIA
De ce ne sperie o VIATA NOUA? - Oana Grigore
Ce mai poti citi
SUA acordă prioritate exercițiilor militare cu membrii NATO care cheltuiesc procentul stabilit din PIB-ul lor pentru apărare
Premieră la Târgoviște – Casa Bernardei Alba, casa devenită închisoare într-o societate care cere supunere totală
Inundații în regiunile italiene Toscana și Emilia-Romagna. Florența și Pisa în stare de alertă VIDEO