Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

74 ani de NATO și cu cel de-al 31 lea aliat – FILANDA

Astăzi, la 74 de ani de la înființare, Alianța se pregătește pentru un nou pas foarte important – alăturarea Finlandei ca cel de-al 31-lea aliat, motiv pentru care le transmitem Bun venit alături de noi! Acest eveniment reprezintă încă o dovadă a faptului că NATO rămâne o organizație robustă și transparentă, care își propune să își consolideze permanent statutul de furnizor de securitate și stabilitate.

Ziua NATO este comemorată în capitalele Alianței în fiecare an la 4 aprilie, aniversarea semnării documentului fondator al NATO, Tratatul de la Washington, în 1949. Timp de șaptezeci și patru de ani, Alianța a rămas fermă în hotărârea de a-și proteja cetățenii. , apără fiecare centimetru din teritoriul său și protejează libertatea și democrația. La Bruxelles, aniversarea este marcată la mai multe monumente din oraș. În Parc du Cinquantenaire, steagul NATO flutură sub Arcul Memorial, iar Fântâna Cercul Montgomery este iluminată în albastru NATO. Unul dintre cele mai cunoscute simboluri ale Belgiei, emblematica statuie Manneken Pis, poartă un costum special de Ziua NATO pentru a se alătura sărbătorii.

Press conference by NATO Secretary General Jens Stoltenberg ahead of the meetings of NATO Ministers of Foreign Affairs

În perioada 4-5 aprilie 2023,  va avea loc și  reuniunea miniștrilor de externe din statele NATO, care se va desfășura la sediul Alianței. Discuțiile din cele trei sesiuni de lucru vor aborda principalele aspecte cu relevanță pentru securitatea euroatlantică, la peste un an de la începutul agresiunii militare a Rusiei împotriva Ucrainei. Înainte de începerea lucrărilor reuniunii ministeriale, va avea loc ceremonia oficială de aderare a Finlandei la NATO. Ministeriala va debuta cu o reuniune a Comisiei NATO-Ucraina (NUC) cu participarea ministrului de externe ucrainean Dmytro Kuleba, în cadrul căreia vor fi discutate evoluțiile recente în ceea ce privește agresiunea Rusiei, consolidarea sprijinului Aliaților pentru Ucraina și procesul de reformă internă din acest stat. Lucrările vor continua pe 5 aprilie 2023 cu o sesiune a Consiliului Nord-Atlantic (NAC) în format aliat dedicată pregătirii Summitului de la Vilnius. În cadrul acestei sesiuni, șefii diplomațiilor aliate vor trece în revistă implementarea deciziilor Summitului de la Madrid, cu accent pe consolidarea cooperării cu statele partenere, politica NATO a „Ușilor Deschise”, angajamentul aliat de partajare echitabilă a responsabilităților. Reuniunea ministerială se va încheia cu o sesiune cu participarea statelor partenere din Indo-Pacific (Australia, Coreea de Sud, Japonia și Noua Zeelandă) și a Înaltului Reprezentant pentru PESC al UE. Vor fi discutate evoluțiile globale de securitate, în special din perspectiva creșterii profilului securitar al Chinei, dar și al parteneriatului între Moscova și Beijing, în contextul agresiunii ruse împotriva Ucrainei. Bazată pe solidaritate, coeziune şi indivizibilitatea apărării, NATO rămâne cea mai puternică Alianță politico-militară din istorie, având ca scop principal apărarea colectivă și realizarea unui răspuns comun. Cea mai importantă responsabilitate a Alianţei este aceea de a proteja și apăra teritoriul și populaţia statelor membre împotriva oricărui tip de atac extern, conform Articolului 5 din Tratatul de la Washington. Acum 19 ani și  România devenea membru NATO cu statut deplin. De atunci, Alianța se poate baza pe România în eforturile comune pentru dezvoltarea apărării strategice comune. În același timp, NATO reprezintă pentru România cea mai puternică garanţie de securitate pe timp de pace, criză sau conflict armat.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share