Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Puterea exemplului SINGURA formă de educație

Zilele trecute am revăzut  un reportaj despre tineri intervievați anul 2018 la Untold. La vremea respectivă am avut chiar o postare pe această tema, pe  Facebook.  Reacțiile au fost diferite de la dezamăgire la amuzament. Cineva a considerat reportajul ca fiind răuvoitor, iar postarea mea jignitoare la adresa tinerilor.

De unde să știe tinerii că Eisenhower, Kennedy, Margaret Thatcher nu sunt DJ? Am încercat să îi fac să înțeleagă pe comentaci că nu faptul că habar nu aveau cine sunt acei oameni politici este cel mai grav, ci faptul că nu își recunosc limitele, că nu își asumă neștiința.

A cui este vina pentru eșecurile din viața unui tânăr?

Nu aș fi reluat acest subiect dacă zilele acestea nu ar fi apărut în spațiul public acuzele la adresa profesorilor vizavi de rezultatele făcute publice de la EN și rezultatele anticipate la BAC. Au revenit în forță refrenele cu „profesorii nu își fac datoria”, „profesorii nu sunt bine pregătiți”, „programa este prea grea” la care s-a adăugat cu cel „profesorii nu știu să lucreze online”. Este de vină oricine și orice, numai copiii, nu.

Sunt din ce în ce mai convinsă că trebuie să schimbăm ceva în educația acestor generații. Nu este suficient să le transmitem informații, să îi învățăm formule matematice sau teorii fizice. Nesusținute de o personalitate puternică aceste cunoștințe se vor pierde fără a fi valorificate.Și mai cred c ă trebuie să ne schimbăm și noi atitudinea, adică să ne autoeducăm un pic…un pic mai mult!

Ce lipsește din educația tinerilor?

Aceste generații sunt niște generații neputincioase, lipsite de niște valori morale care să îi ghideze în viață. Din cauza frustrărilor noastre, i-am lipsit de educația pentru viață de care au mare nevoie. „Să aibă el/ea ce nu am avut eu”
Nu i-am învățat să își iubească țara și să respecte ceea ce ne identifică că neam. Sunt dezrădăcinați și ușor de manipulat.
Nu i-am învățat să fie independenți, de aceea nu știu să caute soluții la problemele de care se lovesc și să ia decizii. Sunt neajutorați și ușor de manipulat.
Le-am dat totul “mură în gură” și nu știu să caute informații, nu știu se descurce, fug de greutăți. Sunt disperați în fața necunoscutului și ușor de manipulat.
Nu le-am trasat sarcini de mici, nici responsabilități. Sunt iresponsabili și ușor de manipulat.
Nu le-am impus reguli și limite. Nu respectă legea și sunt ușor de manipulat.

Educația prin puterea exemplului

Ori de câte ori vreun tânăr apuca pe căi greșite, dăm vina pe anturaj, pe școală, pe societate, pe alți membri din familie, dar nu recunoaștem că și noi avem parte a noastră de vină.

Trebuie să îi învățăm că fiecare faptă a noastră are consecințe pe care noi le vom suporta.

Trebuie să îi învățăm că orice faptă comisă trebuie asumată.

Trebuie să îi învățăm că suntem responsabili pentru faptele noastre.

Trebuie să ne asumăm noi propriile noastre slăbiciuni și greșeli.

Trebuie să învățăm noi să fim ceea ce le cerem lor să fie.

Trebuie să facem noi acele lucruri pee care vrem să le facă ei.

Trebuie să îi învățăm prin puterea exemplului.

Este important ca tot mai mulți dintre noi să conștientizăm că puterea exemplului este una dintre cele mai mari puteri pe care le avem la îndemână. Prin exemplul nostru personal și prin modul nostru de a fi putem schimba alți oameni, putem responsabiliza, putem face lucrurile să se miște. Puterea exemplului deschide uși închise și apropie oamenii.

Trebuie să conștientizăm că exemplul dat de noi este mult mai convingător pentru cei din jur, decât cuvintele. Atunci când solicităm celui din fața noastră să acționeze într-un anumit fel, trebuie ca noi înșine să ne conformăm acțiunii respective.

Einstein spunea: „Puterea exemplului nu este doar o formă de educație, ci este SINGURA.”

Să ne autoeducăm ca să putem educa prin puterea exemplului.

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share