Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Comandamentul MNC-SE, ca structură NATO este funcțional

Astăzi este o zi importantă pentru țara noastră, deoarecea a avut loc ceremonia de înființare a Comandamentului Corpului Multinațional Sud-Est (MNC-SE) în Centrul Național de Instruire Întrunită (CNIÎ) ”Getica” din localitatea Cincu, județul Brașov, în prezența Președintelui României, Klaus Iohannis, a ministrului Apărării Naționale, Nicolae-Ionel Ciucă, și a șefului Statului Major al Apărării, general-locotenent Daniel Petrescu.

”De astăzi prinde contur inițiativa României, susținută și aprobată de Alianța Nord-Atlantică, de înființare pe teritoriul țării noastre a Comandamentului Corpului Multinațional Sud-Est.Îl felicit pe generalul-maior Cătălin Tomescu pentru asumarea comenzii acestei mari unități. De astăzi, are pe umeri o mare responsabilitate, aceea de a crea, de la început, o structură multinațională importantă pentru întreg flancul estic al NATO. Continuăm să demonstrăm că suntem un aliat care își știe și drepturile și obligațiile. În acest context de securitate delicat am analizat ipotezele și scenariile corespunzătoare și una dintre soluții a fost aceea ca țara noastră trebuia să își asume înființarea unui astfel de comandament astfel încât să putem să asiguram coerența actului de comandă și să acoperim nevoia unui comandament de nivel corp de armata care să fie în măsură să pregătească elementele de contingență în exercitarea comenzii și controlului celorlalte structuri NATO care erau deja înființate în țara noastră: Unitatea NATO de Integrare a Forțelor (NFIU), Brigada Multinațională Sud-Est, Comandamentul Diviziei Multinaționale Sud-Est, pentru a asigura legătura între elementul tactic si cel strategic.” a ținut să trasmită ministrul Nicolae Ionel Ciucă.

 

Prezent la eveniment,  președintele Klaus Iohannis  a fost vizibil emoționat de tot ceea ce s-a derulat pe parcursul acestei zile, iar exercițiu care a avut loc, demostrează că Armața țării noastre se poate pregăti în orice condiții și poate să aibă rezultate dintre cele mai bune.

”Vreau să menționez că a fost un moment special acela când am înmânat drapelul noii unități cu statut NATO, Comandament de Corp Multinațional de Sud-Est. Este o unitate nouă și, după cum știm, o unitate militară prinde viață în momentul în care primește drapelul. Acest lucru s-a întâmplat astăzi, aici, în poligonul de la Cincu. Această unitate a fost propusă de noi în 2018. Ideea a fost agreată imediat de toți ceilalți aliați și iată că, după puțin timp deja, această unitate va funcționa în România. Acest exercițiu de astăzi și predarea drapelului unității NATO dovedesc că pentru România este, sigur, important să fie parte din NATO ca să fie apărată, dar, în același timp și cu aceeași valență, este important să oferim securitate aliaților și partenerilor noștri.

Comandamentul de la Sibiu, ca element al Structurii de Forțe a NATO, va asigura, la pace, coordonarea forțelor din cadrul prezenței aliate din regiune, monitorizarea evoluțiilor din mediul de securitate, precum și o mai bună integrare operațională a forțelor aliate și a forțelor unor parteneri strategici, la criză și conflict. În același timp, va constitui atât un element regional important în planificarea, coordonarea și conducerea activităților de instruire și evaluare în cadru aliat, cât și un factor esențial de descurajare a potențialelor amenințări.

 

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share