Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Accesul la date criptate sau interceptarea, supravegherea și spionarea jurnaliștilor sunt interzise,  atunci când interferează cu activitatea jurnalistică

Adevărata democrație nu poate exista fără o mass-media liberă care să îi țină sub observație pe cei aflați la putere

Mass-media este un pilon esențial al sistemului de control și echilibru care stă la baza regimului democratic. Din acest motiv, trecerea către un regim autoritar începe adesea cu vizarea mass-mediei independente. În ultimele câteva decenii, mai multe state de pe glob au urmat această cale, recurgând la coerciție și, deseori, la violență pentru a persecuta instituțiile de presă și jurnaliștii.

România a fost plasată în cea mai ridicată categorie de risc privind libertatea de exprimare, arată un raport referitor la respectarea statului de drept în UE făcut public de Comisia Europeană miercuri, 13 iulie, a.c.

Raport-Romania-statul-de-drept-Comisia-Europeana

Textul adoptat ieri,  cu largă majoritate în Comisia LIBE interzice spionarea jurnaliștilor pentru activitatea lor profesională și stabilește standarde înalte pentru protejarea surselor jurnalistice. Niciun jurnalist nu  mai poate fi obligat direct să își dezvăluie sursele și nici indirect,  prin dispunerea unor măsuri abuzive cu scopul de a ajunge la aceste informații.

Măsuri precum reținerea, perchezițiile la domiciliu sau la sediul profesional pot fi dispuse doar când ele nu au legătură cu activitatea profesională a jurnaliștilor, nu pot conduce către sursele acestora și când respectă o serie de criterii cumulative,  care asigură că aceste măsuri sunt dispuse doar în cazul investigațiilor penale legitime.

Mai mult, accesul la date criptate sau interceptarea, supravegherea și spionarea jurnaliștilor sunt interzise,  atunci când interferează cu activitatea jurnalistică.

Folosirea acestor măsuri și tehnologii este restricționată,  doar la cazuri de investigații penale foarte serioase, când există motive bine fundamentate pentru a fi dispuse și doar când nu sunt dispuse în relație cu activitatea profesională a jurnaliștilor.

Pe lângă aceste măsuri, pentru care comisia LIBE are competență exclusivă, textul adoptat  include și prevederi pentru asigurarea independenței editoriale, transparenței în materie de proprietarii media, drepturilor celor care primesc informații prin media, dar și a unei relații echilibrate între media și marile platforme online.

Presa liberă rămâne al patrulea pilon fundamental al unei societăți democratice 

Sprijinul existent pentru libertatea mass-mediei în UE se bazează pe inițiative precum pachetul privind serviciile digitale, Planul de acțiune pentru mass-media și audiovizual, Planul de acțiune pentru democrația europeană și Concluziile Consiliului privind protecția și siguranța jurnaliștilor și a altor profesioniști din domeniul mass-mediei.

Un alt pas în direcția apărarea libertății mass-mediei în UE a fost făcut în octombrie 2022, când Comisia Europeană a propus Legea europeană privind libertatea mass-mediei (EMFA). Legea privind libertatea mass-mediei se bazează pe Directiva revizuită a serviciilor mass-media audiovizuale (DSMAV) și propune un nou set de norme și mecanisme de promovare a pluralismului și a independenței mass-mediei în întreaga UE. Acestea includ:

  • protejarea independenței editoriale;
  • măsuri ferme de protejare a drepturilor furnizorilor de servicii mass-media, inclusiv protecția eficace a angajaților și a familiilor lor și garanții împotriva utilizării programelor de spionaj împotriva mass-mediei, a jurnaliștilor și a familiilor lor;
  • finanțarea adecvată, stabilă și transparentă a serviciilor publice de mass-media;
  • o cerință de evaluare a impactului concentrărilor pieței mass-media asupra pluralismului mass-mediei și a independenței editoriale;
  • publicitate de stat transparentă și nediscriminatorie;
  • garanții împotriva eliminării nejustificate a conținutului mediatic online.

Printre măsurile-cheie care fac parte din acest sprijin se mai  enumără: introducerea unui sistem de monitorizare a proprietății asupra mass-mediei, pentru a institui o bază de date națională cu informații referitoare la proprietatea asupra mass-mediei; acordarea de granturi pentru a sprijini inovarea în mass-media locală și regională și pentru a stimula pluralismul; instituirea unui mecanism de reacție rapidă pentru a oferi ajutor practic jurnaliștilor amenințați; furnizarea unui fond de sprijin de urgență pentru jurnaliștii de investigație și organizațiile mass-media;implementarea unui instrument de monitorizare a pluralismului mass-mediei pentru a identifica riscurile potențiale pentru pluralismul mass-mediei.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share