Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Barajul de la Mihăileni în atenția autorităților hunedorene

Situația construcției și programele de investiții pentru 2020 ale barajului de la Mihăileni, comuna Buceș, au fost temele discuțiilor  care au avut loc  la Instituția Prefectului-Județul Hunedoara. Prefectul județului, Vasilică Potecă, a organizat o întâlnire între reprezentanți ai constructorului, proiectantului, beneficiarului și ai autorităților locale.

Stadiul exproprierilor și al strămutărilor au fost alte două teme ale discuțiilor, iar Prefectul județului Hunedoara, Vasilică Potecă, a solicitat celor care se ocupă de acest aspect, o mare atenție în întocmirea documentațiilor,  dar și accelerarea procedurilor, astfel încât ”investiția să poată fi continuată așa cum e prevăzut pentru acest an”.

Cei prezenți au fost informați de către prefectul județului, Vasilică Potecă,  că Ministerul Transporturilor, prin DRDP – Timișoara, a prevăzut în bugetul pentru acest an și  modernizarea DN 74 pe segmentul Buceș – limita cu judeţul Alba, pe o lungime de 14,6 km. Acumularea de la Mihăileni, pe râul Crișul Alb, va asigura necesarul de apă pentru alimentarea populației și a activităţilor economice din zona Brad, Crișcior,  dar și a altor consumatori aflați în aval de baraj. În 2019 s-au alocat peste cinci milioane de lei pentru finalizarea investiției.

Valoarea actualizată la barajului de la Mihăileni se ridică la peste 162, 84 milioane de lei, iar pentru finalizarea acestui investiții penstru SEN mai sutnecesati alți aroximativ 70 milione de lei . Termenul de finalizare al acestei investiție este anul 2020.

În decurs de 30 de ani am cam bătut pasul pe loc. Sperăm ca la următoarea rectificare de buget să dublăm suma de bani alocată pentru barajul de la Mihăileni, în aşa fel încât, în cei trei ani prevăzuţi de guvern, să terminăm lucrarea”,  spunea anul trecut deputatul  PSD Laurențiu Nistor.

Să sperăm că actualul guvern liberal să nu pună piedici finalizării acestuia și, spre sfârșitul anului, să participăm la tăierea pamblicii punerii acestuia în funcțiune. Conform Ministerului Apelor şi Pădurilor, barajul de umpluturi este aşezat de o parte şi de alta a evacuatorului de ape mari şi asigură închiderea vării între cei doi versanţi. Materialul folosit la umplutură este balastul provenit din cuveta lacului. Etanşarea barajului se face prin intermediul unei diafragme din beton armat care se sprijină pe un soclu din beton armat. În soclul diafragmei este realizată o galerie de vizitare şi drenaj. Etanşarea în versanţi se face prin intermediul unui ecran Bioge. Paramentul amonte are panta 1:2,25 şi este protejat din aroncamente procurate din cariera Crişcior. Paramentul aval are panta 1:2 şi este protejat prin înierbare. Paramentul aval este realizat cu două berme de câte patru metri lăţime, fiecare bermă fiind prevăzută cu câte o rigolă de colectare a apelor de ploaie şi infiltraţii. Barajul are o lăţime maximă de 24 de metri şi o lungime la coronament de 274 metri. Evacuatorul de ape mari este amplasat aproximativ în centrul văii şi este fundat pe roci eruptive (bazalte), fiind executat din beton armat. Suprafaţa ocupată de lacul de acumulare şi de celelalte lucrări va fi de 138,3 hectare.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share