25/10/2020

Barajului stăvilar de la Sânmihaiu Român i s-a adăugat un echipament de bază

Administrația Bazinală de Apă Banat (ABA Banat) vă informează că a început montarea stavilei cilindrice a barajului stăvilar de la Nodul hidrotehnic Sânmihaiu Român. Este vorba despre un important echipament hidromecanic aferent barajului stăvilar. Rolul stavilei metalice cilindrice este de a regla tranzitarea debitelor maxime pe Canalul Bega fiind amplasată în câmpul central al canalului.

Montarea stavilei cilindrice este un procedeu extrem de elaborat, fiind necesare o acuratețe și o precizie maxime. În acest sens, a fost nevoie de o serie de acțiuni premergătoare montării stavilei cilindrice:

  • la fața locului s-au efectuat măsurători de precizie pentru a determina poziția de montaj a coroanelor de angrenaj
  • a fost efectuată montarea coroanelor de angrenare pe confecția metalică a stavilei cilindrice
  • stavila cilindrică a fost transportată de pe malul stâng în proximitatea zonei de montaj
  • s-a trecut la manevra de plasare pe poziție a stavilei cilindrice

Manevrele de transport a stavilei cilindrice de pe mal la locul montajului s-au realizat cu o macara americană Terex de 160 de tone, având în vedere că greutatea stavilei cilindrice este de circa 20 tone, cu o lungime de 15 metri. Tot cu ajutorul acestei macarale s-a trecut la montarea propriu zisă a stavilei la poziția de lucru.

„În cursul zilelor următoarele se vor monta angrenajele de acționare, a lanțului Gall de angrenare directă și echiparea completă a stavilei cilindrice. Conform graficului de execuție, în luna iunie se va putea trece la proba de lucru a acestui echipament ”a precizat Titu Bojin, directorul ABA Banat.

Vă reamintim că lucrările de punere în siguranță a Nodului Hidrotehnic Sânmihaiu Român înseamnă reabilitarea barajului stăvilar și a ecluzei, inclusiv montajul utilajelor și a echipamentelor hidromecanice. Valoarea contractului de bază este de 5.657.517,36 euro cu TVA, valoare finanțată prin programul IPA Interreg CBC RO-SRB. Valoarea totală a proiectului ”Repararea infrastructurii de navigație a canalului Bega” este de 7.957.986 euro cu TVA (fondurile programului IPA cât și fondurile proprii).

Distribuie acest articol Oficial Media
Share