Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Ce este autismul si care sunt cele mai frecvente simptome ale acestuia?

Un spectru complex de tulburări de dezvoltare care afectează modul în care interacționează individul cu lumea, autismul este din ce în ce mai des întâlnit, fiind afectați copiii începând cu vârsta de 2-3 ani. Este momentul în care apar primele semne ale acestei boli, momentul în care părinții pot avea primele semne de întrebare și ar trebui să facă primii pași în vederea diagnosticării și urmării unui plan eficient de terapie. Despre ce este, de fapt, autismul și care sunt cele mai frecvente simptome ale acestei afecțiuni neurologice vei descoperi mai multe în acest articol.

Ce este autismul? 

Teorii diverse au apărut legate de această afecțiune neurologică numită autism. Ar fi vorba, de fapt, despre acea tulburare care afectează modul în care un individ comunică, modul în care acesta interacționează în societate și gestionează informațiile senzoriale. 

Există diverse grade în care autismul se manifestă, fiind vorba inclusiv despre tulburare de spectru autist, despre sindrom Asperger sau altele. 

Dificultăți de comunicare și interacțiune socială 

Printre cele mai frecvente simptome ale autismului se întâlnesc chiar acestea: dificultățile în comunicare și dificultățile în interacțiunea socială. Primele semne ale autismului vizează dificultățile în dezvoltarea limbajului, în utilizarea nonverbală a acestuia, lipsa expresiilor faciale sau dificultăți în exprimarea limbajului corpului. 

Totodată, se observă dificultăți în formarea și în menținerea unor relații sociale, precum și în citirea semnelor sociale sau în interpretarea emoțiilor celorlalți. 

Comportamente repetitive 

Un alt semn caracteristic celor care sunt diagnosticați cu autism este manifestarea unor comportamente repetitive și interesul restrâns sau obsesiv pentru anumite subiecte sau activități. 

În același timp, există o preferință ridicată pentru rutine stricte, iar în cazul apariției unor situații noi sau imprevizibile, apare starea crescută de anxietate. 

Sensibilitate ridicată la stimuli senzoriali 

Un alt aspect semnificativ este reprezentat de sensibilitatea crescută la stimulii senzoriali. Persoanele cu autism pot experimenta reacții intense la stimuli precum sunete, lumini, texturi. Această sensibilitate duce la disconfort și chiar la stări de anxietate, apărând chiar tendința de evitare a anumitor medii sau activități din cauza unor reacții exagerate. 

De regulă, stimulii senzoriali puternici provoacă tulburări comportamentale și pot afecta chiar capacitatea de concentrare. Este importantă înțelegerea acestei sensibilități pentru a susține o persoană cu autism, în caz contrat calitatea vieții lor având de suferit. 

Înțelegerea autismului este esențială în vederea obținerii de sprijin adecvat. Pentru că în cazul fiecărei persoane autismul se poate manifesta într-un mod unic, și abordarea trebuie personalizată, adaptată nevoilor individuale, însă doar prin educație, empatie și sprijin comunitar putem contribui la crearea unui mediu în care individul se poate simți acceptat. 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share