Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Ce pot face pentru a împiedica aplicarea legii bunului plac și a ’nalfabetismului ?  

analfabet_specimen Probabil fiecare dintre noi s-a simţit cel putin o data in viaţă marginalizat, persiflat. Este un sentiment umilitor,  iar tratamentul discriminării îţi este aplicat deoarece nu faci parte din grupul privilegiat, te deosebești ca și culoare politică și nu este din vina ta, și asta te supară cel mai tare.

Multe din traumele psihologice se produc tocmai datorită copilariei nefericite; portocalie pot spune. La nivel emoţional sunt niște frustaţi si astfel reactionează îmbataţi de forţa puterii. Suferinţele în urma discriminării dezvoltă complexe ce impiedică formarea individualităţii  persoanei și uneori duce la gesturi extreme.

Chiar dacă pe plaiurile mioritice sunt dominante spiritul de turmă și trădarea pentru o promisiune, există si individualităţi. Individualitatea este acea condiţie care diversifică societatea creând personalităţi în domenii diverse, ce pot influenţa comunitatea în spiritul competiţiei, al atitudinii. Întotdeauna am crezut și încă mai cred că toţi suntem egali și avem aceleași drepturi cetăţenești; de aceea mă revolt când văd  nedreptatea ce are loc in fiecare zi.  Nu intotdeauna este posibil să te implici, dar insuși atitudinea și poziţia ta contează foarte mult. Cel puţin eu,  sper că tu nu vei incălca drepturile unei persoane ; asta deja inseamnă foarte mult,  oricum fiecare cetăţean este raspunzător pentru sine .

Fenomenul bunului plac și al încălcării drepturilor cetăţenești în general se va intoarce mai devreme sau mai târziu impotriva acelora care l-au aplicat. Majoritatea persoanelor care ne ignoră, persiflează și asupresc fac acest lucru din orgoliu; niciodată nu au încercat să inteleagă de unde provine această ură; poate din educaţia și cultura pe care și-au insușit-o, sau poate nu. Josnicia lor și atitudinea de analfabetism provine de la  lipsa de politeţe, de cunoștinţe generale-  având și o formă psihologică- de lipsa de respect faţă de cetăţean și supraaprecierea personală.

După părerea mea acești edili de conjunctură, vor înţelege ce-nseamnă ignorarea când vor avea parte de ea. Să încercăm să-i ignorăm; și chiar dacă nu putem face totul, să facem ce ne stă în putinţă. Dacă nu faci nimic nu vei obţine nimic: imortalizează evenimentul și fotografia ta poate schimba lumea; crează un spot video și-l vei difuza la posturile TV locale; implică-te, actionează, schimbă vieţi, astfel oamenii vor fi motivaţi să se implice.

Trebuie să luăm atitudine, trebuie să ne pese. Numai așa fiecare dintre noi va fi ajutat și apreciat: tu, eu, ea, voi, ei,  noi; pentru că avem drepturi ce necesită a fi respectate, pentru că suntem oameni, pentru că existăm, pentru că si noi contribuim cu taxe pentru o comunitate prosperă și armonioasă. Nu este un capriciu, este o necesitate pentru o societate liberă în care există un paradox: avem case mari, dar familii mici; avem mai multi experţi si totuși multe probleme; avem mai mulţi medici, dar mai puţină sănătate; avem mai multe legi, dar mai puţină justiţie și echitate. Avem puncte de vedere mai mari, dar minţi mai inguste; avem mai multe cunoștinţe, dar mai puţină judecată; cheltuim mai mult, dar avem mai puţin. Am invăţat cum să ne câștigăm existenţa, dar nu cum să ne construim viaţa. Am invăţat să ne grăbim, dar nu și  să așteptăm. Adăugăm ani vieţii și nu viaţă anilor. Am făcut lucruri mari, dar nu și bine. Am curăţat aerul, dar ne-am poluat sufletele. Ne culcăm prea devreme, ne trezim prea obosiţi, citim prea puţin și ne uităm prea mult la televizor; invadăm zilnic internetul și ne rugăm mai puţin decât uneori….Ne-am mărit averile dar ne-am redus valoarea. Vorbim prea mult, ascultăm prea puţin, iubim prea rar si urâm prea des.

Eu ador zambetul sincer, el preferă ciocolata amăruie, ei doresc sa facă excursii in ţările exotice, vecina de la parter are un accent fain, prietena mea e arăboaică ortodoxă, de naţionalitate musulmană cu cetaţenie româna. Cu toţii adorăm clipele minunate de tandreţe, ne întristăm atunci când ne supară cineva si zâmbim cand alţii ne zâmbesc…. Şi totuși există bariere între oameni; invidie ce declanșează conflicte.

A te comporta după bunul plac faţă de o singură fiinţă înseamnă să aduci atingere nu numai ei, ci prin ea comunitaţii. Limbajul influenţează comportamentele si atitudinea. Să incepem să privim lucrurile altfel. Să-i facem să conștientizeze că în locul celui injosit astăzi se pot afla chiar ei mâine.  Şi ce ar trebui să faci azi ? !  Să râzi, da să râzi.  Să râzi că ţi-a plecat troleul din fată, să râzi că ai obosit degeaba fugind după el, să râzi că șoferul era nervos. Ar trebui să admiri; da admiră eclipsa de lună, admiră oamenii care te inconjoară, chiar dacă unii nici nu te vor observa. Tu admiră-i ! Habar nu ai câţi te-au admirat pe tine de când ai primit viza spre lumea asta și până azi.  Ascultă, aleargă sau dansează și vei simţi cum inima inimii tale dansează în inima lor. Colorează monotonia. Oamenii adevaraţi zâmbesc oamenilor coloraţi (portocalii ). Exprimă-te, scrie, povestește, ajută, iubește  cu cele o mie de inimi.

Multumește pentru că ai, mulţumește pentru că ești. Învaţă : învaţă să râzi, admiri, asculţi, exprimi, iubești; poţi mulţumi, ajuta, invăţa să privești lumea dintr-un alt unghi. Fă-ţi timp să înveţi, fă-ţi timp să vorbești; fă-ţi timp să acţionezi…….Crede-mă, chiar merită! Paradoxul vremurilor noastre : există atât de multe posibilităţi să aducem schimbarea, dar prea putine sunt concretizate și acelea pe jumătate! Dorește si activează . Chiar se poate .

Marian Ionita

Distribuie acest articol Oficial Media
Share
">
WordPress PopUp Plugin