Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Conferința șefilor Apărării a avut loc la București

Comandantul Comandamentului Armatei Statelor Unite ale Americii în Europa, generalul Christopher G. Cavoli, și șeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, au condus Conferința șefilor Apărării din Europa Centrală, care a avut loc la sediile Ministerului Apărării Naționale și Palatului Parlamentului, în  zilele de 8 și 9 iunie. La eveniment au participat șefii Apărării din Bulgaria, Cehia, Croația, Polonia, Slovacia, Slovenia și Ungaria, alături de lideri ai componentelor Gărzii Naționale din statele americane Alabama, Colorado, Illinois, Indiana, Minnesota, Nebraska, Ohio, Tennessee și Texas.În agendă au fost incluse teme privind misiunile și operațiile comune, schimbul de informații și acțiunile de sprijin pentru Ucraina. Conferința a constituit o oportunitate de a consolida relațiile la nivel militar în vederea soluționării complexelor provocări regionale de securitate. Generalul Cavoli a transmis mulțumiri personalului Armatei României pentru contribuția adusă la apărarea colectivă. „Găzduiți forțe ale Statelor Unite ale Americii și NATO și contribuiți în efortul general de descurajare a agresiunii rusești”. De asemenea, a evidențiat leadership-ul Forțelor Armate Române în seria de exerciții „Defender” din acest an, serie care a constat în trei evenimente de instruire conexe, „Saber Guardian” fiind ultimul dintre aceste exerciții. „Instruirea complexă din cadrul „Saber Guardian” face Alianța mai puternică și demonstrează viteza și eficacitatea forțelor noastre dislocabile”, a adăugat comandantul Comandamentului Armatei Statelor Unite ale Americii în Europa. Generalul Petrescu a subliniat că reuniunea de la București a urmărit realizarea unei abordări militare armonizate pe flancul estic ca parte a gândirii defensive aliate care se va definitiva la Summit-ul NATO de le Vilnius, din luna iulie. „Regiunea Mării Negre este o zonă de interes strategic pentru NATO. Prezența consistentă a unor structuri aliate, în special americane, și state precum România, din proximitatea războiului, contribuie la succesul pe care descurajarea îl joacă într-o ecuație de securitate”, a afirmat șeful Apărării din România.

Și secretarul de stat Simona Cojocaru a apreciat eforturile administrației americane pentru elaborarea unei Strategii de securitate a SUA pentru Marea Neagră, punctând importanța demersurilor realizate la nivelul Congresului. În context, a evidențiat importanța efortului grupului de experți ai Atlantic Council în a cunoaște, prin intermediul unei vizite în teren, realitățile de securitate din regiune, prin interacțiuni directe cu factorii responsabili din România.

Scopul Black Sea Task Force este de a analiza și a propune recomandări în vederea creșterii securității și stabilității în regiunea Mării Negre.

Găzduite în mod regulat de aliați din întreaga Europă, conferințele șefilor apărării sunt o componentă esențială a abordării cuprinzătoare a Comandamentului Armatei Statelor Unite ale Americii în Europa asupra securității regionale. Prin angajamentul continuu, participanții promovează parteneriate durabile și intensificarea cooperării între națiunile aliate. României i-a mai revenit responsabilitatea găzduirii unei conferințe similare în anul 2015.

Comandamentul Armatei Statelor Unite ale Americii în Europa (USEUCOM) este structura responsabilă pentru operațiile militare ale Statelor Unite ale Americii în Europa și în zone din Asia și Orientul Mijlociu și în oceanele Arctic și Atlantic. USEUCOM este constituit din peste 65.000 de militari și personal civil din Statele Unite ale Americii, dislocați permanent în sistem rotațional, care lucrează în strânsă legătură cu militarii națiunilor aliate și partenere. Comanda aparține unuia dintre cele două comandamente americane dislocate în Stuttgart, Germania.

Trei decenii de parteneriat 

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, șeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, și șeful Gărzii Naționale a statului american Alabama, generalul-maior Sheryl E. Gordon, au participat miercuri, 7 iunie, la ceremonia organizată la sediul MApN pentru celebrarea împlinirii a trei decenii de la semnarea Programului de Parteneriat (State Partnership Program) dintre Armata României și Garda Națională a statului american Alabama (Alabama National Guard).

„Deși lumea s-a schimbat fundamental în ultimii 30 de ani, un lucru a rămas neschimbat în esența acestui parteneriat: dorința de a fi împreună. Acest spirit al apropierii ne permite să acționăm în sincronizare perfectă împreună cu partenerii noștri în orice misiune, oriunde și oricând este nevoie. Prin competențele pe care ni le împărtășim, prin schimbul de proceduri și tehnici de operare, prin relațiile pe care le construim, dovedim că, indiferent ce ne-ar aștepta în viitor pe câmpurile de luptă, vom învinge – împreună,” a declarat, în cadrul ceremoniei, generalul-maior Sheryl E. Gordon, șeful Gărzii Naționale a statului american Alabama. Programul de Parteneriat a fost inițiat de SUA în urmă cu 30 de ani, după căderea Uniunii Sovietice, având ca scop sprijinul prin cooperare militară al țărilor situate dincolo de fosta Cortină de Fier. În prezent, programul include parteneriate între 100 de națiuni și state americane, sub coordonarea Biroului Gărzii Naționale al SUA. Programul urmărește creșterea interoperabilității și a capacității de reacție ale forțelor americane și partenere pentru a putea răspunde unui spectru larg de provocări de securitate. Cooperarea Armatei României cu Garda Națională a statului american Alabama constituie unul din instrumentele din domeniul militar ale parteneriatului strategic româno-american. Soliditatea relațiilor de cooperare cu militarii americani, inclusiv pe componenta Forțele Armate Române – Garda Națională Alabama, reprezintă unul dintre cei trei piloni ai politicii de securitate a țării noastre care urmărește interesele naționale de promovare a stabilității în Europa.

 

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share