Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Descoperirile arheologice ale secolului XXI din TAYMA

Inscripția faraonică a Regelui Ramses al III-lea din Tayma este una dintre cele mai semnificative descoperiri arheologice ale secolului al XXI-lea, o descoperire care indică profunzimea relațiilor comerciale dintre Valea Nilului și Peninsula Arabă,  care se întind de mai bine de 3.000 de ani.

Hieroglifa a fost găsită pe o stâncă în Al-Zaydaniyah, lângă oaza Tayma din nord-vestul Arabiei Saudite, și poartă o semnătură regală (un cartuș dublu) a Regelui Ramses al III-lea, care a domnit între 1192–1160 î.Hr.

Potrivit lui Mohammed Al-Najm, fostul director al Muzeului Tayma, inscripția, care a fost descoperită în 2010, este una dintre cele mai semnificative descoperiri din Regat și prima descoperire arheologică de acest tip.

Arheologii saudiți au confirmat că situl era situat pe o rută comercială care lega Valea Nilului de Tayma în timpul domniei lui Ramses III. Caravanele egiptene au parcurs traseul transportând bunuri valoroase din Tayma, precum tămâie, cupru, aur și argint.

Al-Najm a spus că traseul a fost marcat de semnături regale plasate pe fântânile de apă din Peninsula Sinai și Peninsula Arabă.

”Traseul a trecut prin Valea Nilului și portul Qulzum până în orașul Suez, unde arheologii au găsit un templu dedicat regelui egiptean. A trecut apoi pe mare,  prin Sarabit Al-Khadem, lângă portul Abu Zenima din Golful Suez, unde au fost găsite și inscripțiile regelui Ramses al III-lea, înainte de a traversa Peninsula Sinai și de a trece prin fântâna de apă Wadi Abu Ghada lângă o palmieră. oaza, unde a fost descoperit un cartuș dublu asemănător cu cartușul Tayma, care poartă numele regelui. Traseul a continuat până la capul Golfului Aqaba, trecând prin siturile Nahal și Tannimah, unde au fost găsite și cartușe duble ale regelui Ramses al III-lea, asemănătoare cartușului Tayma. Un papirus indică faptul că conducătorul egiptean a trimis oameni să aducă cupru dintr-o țară vecină”

Al-Najm a spus că această inscripție a marcat un punct de cotitură în studiul rădăcinilor relațiilor dintre Egipt și Peninsula Arabă.

Alte inscripții găsite în apropiere includ figuri umane, mitologice și animale, precum și modele geometrice.

”Acestea au fost studiate și documentate, fiind necesare cercetări suplimentare,  pentru a descoperi semnificația lor arheologică și istorică, a adăugat el.

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share