Despre uriașii de piatră, momârle și Țara Jiurilor, la OBÂRȘIA NEAMULUI ROMÂNESC de la CRAIOVA - Oficial Media

Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Despre uriașii de piatră, momârle și Țara Jiurilor, la OBÂRȘIA NEAMULUI ROMÂNESC de la CRAIOVA

Inima Vechii Europe este România,  iar inima României este într-adevăr… Oltenia

Cetatea BĂNIEI, Craiova, a găzduit la finele săptămânii trecute, cel de-al șaselea simpozion dedicat GENEZEI EUROPEI și despre OBÂRȘIA NEAMULUI RIMÂNESC. la care au participat, istorici, cercetători, cadre didactice, elevi și frații moldoveni veniți de peste PRUT. Un inedit spectacol a fost oferit de grupul de copii de la PERLELE OLTENIEI.  De buna desfășurare a evenimentului s-a ocupat Cătălin Constantin Zamfir.

Din inima primei organizări statale a românilor, din Țara de Piatră până în inima vechii Europe, Bănie, Craiova,  a ajuns  pentru a  aduce  contribuția în acest triptic nesfârșit al Nemuririi și  Daniel Roșca, antreprenor și dezvoltator al brandurilor Ținutul Momârlanilor, Ordinul Dragonilor și Owner la B2b Strategy, care, în cercetările sale, împletește istoria locurilor din Valea Jiului și nu numai, cu tehnologia și alte instrumente de promovare și cercetare, etc.

Lângă Craiova se găsesc zidurile primei Universități de pe Terra, Universitatea Zalmoxiană. Cei patru Mari Zalmoxieni care au pus bazele Universitatii Zalmoxiene pe Terra au fost:  Apollo Hiperboreanu, Salmocsis, Zarathustra și Moise.

În județele Dolj și Mehedinți din regiunea Oltenia există un număr de zece monumente arheologice de interes național și local ce aparțin culturii Gârla Mare, datând din Epoca Bronzului. Aceste așezări se găsesc în județul Dolj în comuna Gighera (sat Nedeia) și în județul Mehedinți în municipiul Drobeta Turnu Severin (cartier Schela Cladovei), comuna Vlădaia (sat Almăjel), comuna Burila Mare (sate Crivina și Țigănași), comuna Devesel (sat Devesel), comuna Gârla Mare (sat Gârla Mare), comuna Obârșia de Câmp (sat Izimșa), comuna Gruia (sat Izvoarele) și comuna Gogoșu (sat Ostrovu Mare). Plastica de la Gârla Mare este unică în cadrul Epocii Bronzului, fiind descoperite statuete antropomorfe redând aproape exclusiv personaje feminine, semnificative pentru un presupus cult al fertilității.

Se spune că un popor fără tradiții,  este un popor fără viitor… ! Viitorul copiilor este de fapt,  viitorul nostru! Copilul tău trebuie să viseze! Copilul tău are nevoie de o ancoră, are nevoie să îşi cunoască cu adevărat rădăcinile. Copilul tău trebuie să viseze la 7531 de ani de continuitate,  pentru un viitor sigur pentru el… altfel,  o să rămână singur în necunoscut. Experiența prin care am trecut timp de trei zile,  a fost într-adevăr unică și toată audiența are o cu totul altă impresie despre Valea lui Rhabon. Am invitat audiența prezentă în Centrul  Brâncușusă nu lase generațiile viitoare singure în necunoscut. După prima zi în care simpozionul a fost lansat prin serata culturală urmează ziua de prezentări istorice unde noi cei din Țara de Piatră ( https://tinutulmomarlanilor.ro/tara-lytua https://tinutulmomarlanilor.ro/uriesi ) o să spunem povestea multimilenară a rombului începând de la semnul inscripționat pe osul de silex de la #CuinaTurcului și până în anul 1937, atunci când Brâncuși împreună cu inginerul Gorjan pun bazele tripticului nemuriri, coloanei fără de sfârșit, la Atelierele Centrale din #Petroșani (#URUMP)  https://tinutulmomarlanilor.ro/istoria-realizarii… Tripticul nemuririi construit în Valea Jiurilor a încheiat prezentarea noastră începută în Mehedinți la Cuina Turcului iar întrebările au început să vină în pauza imediat următoare. Uriașii din Țara de Piatră prezentați au fost punctul central și în același timp ne-au ajutat să facem prezentarea mult mai ușor de asimilat pentru audiență din prisma expresivității acestora. Momârlele noastre au șansa reală să îngroape definitiv percepția eronată despre Vale de această dată,  din prisma asocierii continue cu evenimentele mai puțin plăcute din perioada revoltelor sociale (personal nici nu mai menționez evenimentul ca să evit promovarea acestuia în mentalul colectiv). Pentru mine personal este din ce în ce mai clară direcția / transferul de la industria grea, minerit, spre industria ușoară – turism, produse tradiționale, artizani și meșteșugari. Pe lângă oamenii de piatră (momârlele) povestea sloiului a fascinat deasemenea audiența. Mulțumiri speciale domnilor :Rizopol, Părău  și  Hațegan” a ținut să transmită Daniel Roșca.

Ideile gen. și istoricului Mircea Chelaru, prezent la evenimente, de a se intra în sala simpozioanelor doar cu un discipol de mână, a tuturor participanțior a fost una  inedită.  La Școala Zalmoxiană există într-unul din criteriile de selecție,  conceptul că nimeni nu învață nimic, dacă nu ajung să înțeleagă și să pună în practică conceptul ELEV-PROFESOR, PROFESOR-ELEV! Nimeni nu era admis la școalăm  dacă nu aducea o alta persoană ,iar  doua idee a generalului  Mircea Chelaru este legată de pregătirea acțiunilor de Pace de la Parlamentul României din toamna acestui an și chiar de a înființa un minister al Pacii.

vom reveni cu un amplu reportaj și alte declarații. 

 

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share