Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

„Fără penali în funcții publice”, USR, va intra pe ordinea de zi la Camera Deputaților

Președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, a convocat sesiunea extraordinară a Camerei Deputaților, în condițiile în care sesiunea de primăvară se încheie la finalul lunii iunie.

Unul dintre punctele care au fost puse pe ordinea de zi este adoptarea inițiativei USR intitulată ”Fără penali în funcții publice”.

De altfel, de duminică seară, Marcel Ciolacu anunțase că vor fi convocate sesiuni extraordinare ale Parlamentului din două în două săptămâni, astfel încât forul legislativ să nu intre în vacanță nici în iulie, nici în august.

Și deputatul Dumitru Lupescu, președinte USR Dâmbovița, salută această reușită: ”Nu a fost în zadar efortul de strângere a semnăturilor de susținere cetățenească!”

Prin iniţiativa „Fără penali în funcţii publice”, pentru care USR a strâns peste un milion de semnături, se propune ca la articolul 37 din Constituţie să fie adăugat următorul alineat: „Nu pot fi aleşi în organele administraţiei publice locale, în Camera Deputaţilor şi Senat şi în funcţia de preşedinte al României cetăţenii condamnaţi definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, până la intervenirea unei situaţii care înlătură consecinţele condamnării”.

„Fără Penali” a fost una din solicitările de la protestele din Piața Victoriei.

În prezent, este interzisă ocuparea posturilor de ministru și prim-ministru în cazul unor condamnări de natură penală și, de asemenea, prin Codul de procedură penală, unor persoane condamnate, prin decizia judecătorului, le este interzis să aleagă sau să fie alese pe o perioadă de timp. Acum, potrivit legislației curente, o persoană care și-a ispășit pedeapsa penală și s-a reabilitat, poate candida, în acord cu dreptul prevăzut de Constituție care garantază dreptul de a alege și de a fi ales în funcții publice.

CCR a decis în unanimitate, în aprilie 2019, că este constituțională aria de revizuire a Constituției prin inițiativa USR „Fără penali în funcţii publice”, pentru care au fost adunate semnături de la cetățeni.

În aceste condiții, procedura de modificare își urmează cursul. Va ajunge în dezbaterea Parlamentului, unde are nevoie de susținerea a două treimi dintre voturile parlamentarilor. Asta înseamnă că și actuala majoritate parlamentară, formată în jurul PSD, să voteze modificarea Legii fundamentale în sensul că persoanele condamnate să nu poată ocupa funcții alese sau numite pe perioada în care funcționează sancțiunea penală.

Dacă trece de Parlament, mai este nevoie de referendumul de aprobare a modificării Constituției. Aceasta presupune validarea prin prezență și apoi prin vot în favoarea inițiativei a 30% din numărul total al alegătorilor, aproape șase milioane de cetățeni, potrivit romania.europalibera.org.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share