Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

La CENTRUL EGAL din LUPENI – voluntarii fac BINE …. TU, ce faci???

Înființat în urmă cu cinci  ani, pentru a veni în spijinul populației defavorizate, Centrul EGAL  al Crucii Roșii își desfășoară cu succes, activitatea  în municipiul  Lupeni.  Acum,  aici, voluntarii și toți cei implicați, fac BINE… Tu, ce faci???. Ce faci să schimbi viața unui semen de-al tău din comunitate, să ajuți pe CINEVA  aflat în nevoi???

Începutul funcţionării acestuia a fost greu, dar cu sprijinul administraţiei publice locale, a fostului primar Cornel Resemeriță care s-a implicat direct în obţinerea spaţiului, s-a reuşit transformarea dintr-o locaţie aflată într-o stare avansată de degradare, într-una modernă unde-şi desfăşoară activitatea zilnic  50  de elevi, voluntari şi cadre didactice. Prin sprijinul acordat de primarul Lucian Resmeriță, centrul lupenean va beneficia de ajutorul comunității locale.

Și de-a lungul anilor celor patru ani,  sute de elevi din comuntățile Lupeni și Uricani, dar și din alte localități au beneficiat de suportul CENTRULUI  EGAL. Lipsurile materiale, sărăcia şi condiţiile improprii de trai care există la beneficiari acasă  sunt încă vizibile. Prin activităţile derulate de-a lungul timpului,  pe parcursul derulării priectului, s-a urmărit prevenirea abandonului şcolar, dobândirea de noi abilităţi de viaţă, îmbunătăţirea competenţelor sociale şi personale ale acestora precum şi în rândul familiilor lor. Proiectul care se derulează cu succes la Lupeni, datorită implicării active a cadrelor didactice şi a voluntarilor și a devenit  un model de bune practici şi pentru alte subfiliale de Cruce Roşie din ţară.

Zilnic, aici, beneficiarii servesc o masă caldă, fac teme zilnic, dar și-au dezvoltat cu timpul  și abilitățile pentru viață. Se implementează cu succes tehnici noi de educație- tip Montessori,  care,  ajută  la dezvoltarea copilului într-o fiinţă umană adultă completă, confortabilă cu sine, cu societatea şi cu umanitatea în ansamblul ei. În timp ce abordarea tradiţională a educaţiei , care predomină în zilele noastre  rămâne concentrată pe transmiterea unor blocuri prescrise de cunoştinţe, abordarea Montessori se concentrează pe susţinerea şi sprijinirea procesului natural de dezvoltare a fiinţei umane.

Încă de la intrarea în CENTRUL EGAL bneficiarii  exersează cuvintele magice, formele de politețe, mulți dintre ei au învățat anotimpurile, să citească un ceas, regulile bunului simț. O importanță deosebită se dau lecțiilor de  ”Prim Ajutor”, în care beneficiarii sunt învățați să comunice corect cu cei de la 112 și să acorde  PAB.

 

Se vede o imbunățățire vizibilă și a comportamentelor acestora, din copiii rebeli de odinioară, au devenit respectuoși, care știu acum, ce-și doresc în viață.

Lipsurile din familie, sunt suplinite prin devotamentul voluntarilor,  care urmăresc zilnic dezvoltarea și gestionarea nevoilor beneficiarilor, evitarea și gestionarea micilor conflicte care apar unde sunt copiii de vârste diferite și cu personalități multiple.

An de an, cei care coordonează CENTRUL EGAL, Simona Hîrieașu și Alina Axiniei, au  îmbunățățit logistica și materiale didactice folosite. Recent au fost achiziționate, materile, prin care se va încerca dezvoltarea abilităților practice prin activități ludice. Se apropie sărbătorile pascale, iar copiii vor fi angrenați în atelierul de pictură, pentru a confecționa diferite obiecte, care vor fi parte dintr-o expoziție cu vânzare, etc. La ” Ora de poveste” se urmărește dezvoltarea capacității copilului de a citi un text liber, cu intonație, se fac exerciții de dicție și tot prin joacă, beneficiarii au învățat despre dezastre și cum poți acționa în timpul și după producerea acestora.

Pentru buna desfășurare a CENTRULUI EGAL din Lupeni au fost organizate și diferite acțiuni caritabile ân parteneriat cu alte ong-uri reprezentative sau cu parteneri care susțin activitățile care se desfășoară aici.

” Ne bucurăm , prin ceea  ce facem zilnic, în CENTRUL  EGAL să vedem o îmbunătățire în activitatea școlară a acestuia, în modul de comportament în societate. Implementăm și din principiile Crucii Roșii Române.  E-ducație G-enerozitate A-bilități L-ibertate. Sunt patru principii, sub un singur cuvânt:  EGAL- ÎN EDUCAȚIE, ÎN COMUNITATE, ÎN DREPTURI dar și în obligații. Poți întoarce un BINE, făcând un alt BINE semenului tău, aflat în nevoie.

 

Voluntarii noștri  au demonstrat că au capacitatea de a gestiona şi implementa activităţile destinate copiilor proveniţi din familiile defavorizate social. Cu toţii ne dorim să nu întâlnim copiii cerşetori pe stradă,… Ajutaţi-ne să nu fim acuzaţi de sechestrare de copii, atunci când aducem copii la centrul nostru şi le oferim o masă caldă. Cu toţii ne dorim să prevenim abandonul şcolar, cu toţii ne dorim ca acei copii proveniţi din familii cu părinţi delicvenţi să nu devină infractori. Cu toţii ne dorim să trăim într-un oraş sigur şi să nu ne fie frică de traficanţii de droguri, de cei care fac trafic de fiinţe umane, de cei care ne tâlhăresc. Cum prevenim aceste fapte ? …..prin EDUCAŢIE! Noi ne-am asumat acest rol: să prevenim de timpuriu, de la vârsta de 6 ani, să educăm aceşti copii proveniţi din familiile cu aceste riscuri. Să prevenim comportamentul violent şi delincvent, să le oferim şansa de a deveni tineri de încredere şi apoi adulţi responsabili. Noi, avem acest curaj să ne asumăm voluntar educaţia copiilor proveniţi din familii vulnerabile. Dar, nu putem fără resurse financiare şi materiale. Și fără ajutorul voluntarilor, care sunt inima și sprijinul centrului nostru” a ținut să declare coordonatorul CENTRULUI EGAL,  Simona Hîirieașu

Distribuie acest articol Oficial Media
Share