Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Limba mea este limba română şi limba română este Patria mea!

Ziua Internațională a Limbii Materne este marcată anual la 21 februarie în întreaga lume, cu scopul de a promova diversitatea lingvistică, culturală, precum și multilingvismul. A fost adoptată de UNESCO la 17 noiembrie 1999 și a fost recunoscută de Adunarea Generală a Națiunilor Unite prin aceeași rezoluție prin care 2008 a fost declarat Anul Internațional al Limbilor. Limba maternă este cel mai puternic instrument de conservare și dezvoltare a patrimoniului tangibil și intangibil. Tema din 2023 a Zilei internaţionale a limbii materne este “Educaţia multilingvă – o necesitate de a transforma educaţia” care va explora şi dezbate potenţialul multilingvismului de a transforma educaţia dintr-o perspectivă a învăţării pe tot parcursul vieţii şi în diferite contexte. Discuţiile se vor baza pe următoarele trei teme interconectate: îmbunătăţirea educaţiei multilingve începând de la educaţia timpurie a copilăriei; sprijinirea învăţării prin educaţie multilingvă şi multilingvism în contextele noastre globale în schimbare rapidă şi în situaţii de criză, inclusiv contexte de urgenţă; revitalizarea limbilor care dispar sau sunt ameninţate cu dispariţia.

Conform UNESCO, la nivel mondial sunt vorbite aproximativ 6000 de limbi. 2500 dintre acestea riscă să piară în viitorul apropiat.

„Limba este cartea de noblețe a unui neam.” – V. Alecsandri

”Limba mea este limba română şi limba română este Patria mea. Ea este ,,cartea de noblețe, e testamentul de naționalitate a unui neam”, cea care a fost supusă de-a lungul noastrei istorii, celor mai puternice seisme, zdruncinată din temelie. Însă aidoma Coloanei lui Brâncuşi, Coloana infinită a graiului nostru a rămas să stea semeață şi să înfrunte cu tărie furtunile. Să ne fie limbă de căpătâi şi carte de înțelepciune!
Să învățăm a o admira, a o respecta, a o vorbi frumos!

,,În lume orice limbă cântă
Bogată şi frumoasă,
Ci doar în limba noastră sfântă
Suntem la noi acasă!”

Limba maternă este cel mai puternic instrument de conservare şi dezvoltare a patrimoniului mondial material şi imaterial şi o componentă esenţială în procesul de definire a unei minorităţi naţionale. Însuşirea acesteia precum şi utilizarea ei ca mijloc de comunicare contribuie la conservarea şi perpetuarea identităţii fiecărei minorităţi. Ea se poate pierde foarte uşor, dacă nu este învăţată şi vorbită în familie ori dacă nu este studiată şi exersată în şcoală.
Să păstrăm limba acestui neam, să-i ocrotim deplinătatea și să nu uităm nicio clipă că doar prin ea ne putem conserva integritatea de neam, de țară și de cultură! Limba română este printre limbile cele mai muzicale, curate, bogate în expresii și metafore.
Este limba în care se pot exprima cu ușurință cele mai intime simțăminte și trăiri, cele mai reușite comparații, cele mai frumoase declarații de iubire, frumusețea omului și a naturii, frumusețea Creatorului cu toate darurile LUI divine, impresionantele rugăciuni care sunt înalțate cu credință spre cer.

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share