Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

O jumătate de secol – CUPA VETERANILOR LA STRAJA

Sâmbătă, în staţiunea Straja a avut loc cea de-a 50 – a ediţie a Cupei Veteranilor la schi.
Conform organizatorilor,  în competiţie s-au înscris  120 de competitori, din mai multe zone ale ţării, dar care participă de ani de zile la această competiţie devenită deja tradiţională în munţii Vâlcan. Cea mai animată probă, care le-a pus la încercare răbdarea şi îndemânarea a fost coborârea pârtiei pe doage, o idee care a fost preluată de la momîrlani, care iarna coborau din munte pe doagele de butoi.
„Din anul 1971 se păstrează această tradiţie şi ne bucurăm că am putut oferi şi anul acesta posibilitatea ca, sportivi din toate colţurile ţării, iubitori ai muntelui să concureze pentru cupele, medaliile şi premiile puse în joc. Manifestarea a cuprins şi întâlnirea veteranilor competiţiei, prilej cu care s-au depănat amintirile şi momentele frumoase petrecute în anii precedenţi, totul încheindu-se cu o inedită petrecere”, a ţinut să declare principalul organizator, Emil Părău.

La “Cupa Veteranilor” din în acest an, nimeni nu a avut de pierdut. Cei care s-au clasat pe podiumul competiţiilor, au avut parte din partea organizatorilor de cupe, diplome, plachete şi medalii, iar cei care nu au urcat pe podium s-au putut bucura de câteva ture de schi pe cinste pe pârtiile din Straja şi de aplauzele publicului; cei care au privit “bătălia” veteranilor de pe margine au avut parte de un spectacol demn de toată admiraţia, iar organizatorii au avut, la rândul lor, satisfacţia de marca încă odată,  finalizarea cu succes a celei mai populare reuniuni a schiorilor veterani din România.

Este este cea mai longevivă competiţie de schi din România, la care participă concurenţi de la 35 până la 90 de ani, a fost organizată de Asociaţia Pro Straja şi Salvamont Lupeni, cu sprijinul administraţiei publice locale din municipiul Lupeni. Printre doritori, şi anul acesta au fost sportivi din alte țări,din China, iubitori ai sporurilor de iarnă. Iar zăpada a fost din belşug şi există toate premisele ca de sărbătorile pascale catolice, ori cele ortodoxe pârtiile să fie din nou pline de schiori Și se anunță din nou precipitații sub formă de ninsoare.Staţiunea Straja este deja cunoscută şi datorită procesiunii care are loc în Vinerea Mare, Drumul Crucii, singurul pelerinaj ortodox din ţară care străbate muntele Straja, până sus la schitul ridicat în memoria eroilor care s-au jerfit pe aceste meleaguri, dar și a minerilor, care nu au mai văzut lumina zilei.
În cadrul aceluiași eveniment a fost lansată și o carte intitulată „50 de ani de la prima ediție a Cupei Veteranilor în Straja”. Lucrarea, care prezintă în cele 50 de pagini istoria de cinci decenii a acestui concurs, a văzut lumina tiparului tot cu sprijinul omului de afaceri Emil Părău, organizator al acestui eveniment.
”Cupa Veteranilor este importantă pentru noi toți, nu doar pentru spiritul deosebit pe care-l aduce și al prieteniei care-i definește pe veteranii schiului, ci și pentru că este, încele din urmă, întâlnirea oamenilor care au pus bazele stațiunii Straja și care au contribuit de-a lungul anilor la dezvoltarea ei. Eu vreau să-i felicit, în mod deosebit, pe toți cei care au concurat astăzi, indiferent de vârstă și care au făcut un frumos spectacol pe pârtie, așa cum vreau să le mulțumesc și tuturor celor care au contribuit la succesul acestui eveniment de excepție, care face din nou cinste in promovarea zonei noastre”, a spus și edilul lupenean, Lucian Resmeriță.
Iar la finele acestei săptămâni o altă competiție de anvergură va avea loc la Straja, CUPA COMEXIM.

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share