Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Promovăm tradiția și istoria plutăritului, una dintre cele mai vechi îndeletniciri a populației din Bazinul Râului Mureș

𝗙𝗘𝗦𝗧𝗜𝗩𝗔𝗟𝗨𝗟 𝗣𝗟𝗨𝗧𝗔̆𝗥𝗜𝗧𝗨𝗟𝗨𝗜 𝗟𝗔 𝗖𝗜𝗨𝗚𝗨𝗗 𝙥𝙧𝙞𝙢𝙖 𝙚𝙙𝙞𝙩̦𝙞𝙚 – 28-29 𝙢𝙖𝙞 2022, la 𝘿𝙚𝙗𝙖𝙧𝙘𝙖𝙙𝙚𝙧 𝘿𝙧𝙖̂𝙢𝙗𝙖𝙧
𝑃𝑟𝑜𝑖𝑒𝑐𝑡 𝑖𝑚𝑝𝑙𝑒𝑚𝑒𝑛𝑡𝑎𝑡 𝑑𝑒 𝑃𝑟𝑖𝑚𝑎̆𝑟𝑖𝑎 𝑐𝑜𝑚𝑢𝑛𝑒𝑖 𝐶𝐼𝑈𝐺𝑈𝐷 𝑠̦𝑖 𝐶𝑜𝑛𝑠𝑖𝑙𝑖𝑢𝑙 𝐽𝑢𝑑𝑒𝑡̦𝑒𝑎𝑛 𝐴𝑙𝑏𝑎 𝑝𝑟𝑖𝑛 𝐶𝑒𝑛𝑡𝑟𝑢𝑙 𝑑𝑒 𝐶𝑢𝑙𝑡𝑢𝑟𝑎̆ “𝐴𝑢𝑔𝑢𝑠𝑡𝑖𝑛 𝐵𝑒𝑛𝑎“.
𝗦𝗮̂𝗺𝗯𝗮̆𝘁𝗮̆, 𝟮𝟴 𝗺𝗮𝗶 𝟮𝟬𝟮𝟮
• 10:00​ Deschiderea oficială și arborarea Drapelului României
(participă Fanfara Județului Alba, dirijor Coriolan Honcaș)
• 10:30​ Reconstituirea istorică a „Drumului sării între Ciugud și Alba Iulia (portul antic Partoș)”
​*Ceremonialul de lansare a plutei pe râul Mureș
*Prezentarea proiectului de reconstituire a plutei tradiționale – Imre Szuhanek (Asociația Petro Aqua)
• 11:00 – 13:00​ Simpozionul științific „Plutăritul pe râul Mureș – istorie și tradiție”
*Cuvânt de deschidere – Gheorghe Damian, primarul Comunei Ciugud
*„Portul roman de la Apullum și tradiții în navigația fluvială pe Mureș” – prof. Radu Ciobanu
*„Plutăritul – una dintre cele mai vechi îndeletniciri” – dr. Liviu Zgârciu (Muzeul Național al Unirii Alba Iulia)
*„Plutăritul, istorie, apă, natură. Realizări și perspective ecologice în viziunea Petro Aqua Petroșani” – Dorin Iancu (Petro Aqua Petroșani)
*„Cum protejăm, valorificăm și promovăm Râul Mureș?” – Dan Lungu (Primăria Comunei Ciugud)
• 11:00 – 17:00​ Ateliere și reconstituiri antice cu Garda Apulum (Legiunea XIII Gemina și Lupii Apoulonului)
*Ateliere de gastronomie antică cu specific pescăresc
*Ateliere de unelte antice folosite în pescuit
*Ateliere antice pentru copii și adulți: tras cu arcul, monetărie, fierărie, olărit, scriptoria
• 14:00 – 15:00​ Demonstrații gastronomice
Ciorbă de pește la ceaun, gătită după o rețetă antică – prezentare și degustare
• 16:00​ Spectacol folcloric „Tradiții populare din zona Bazinului Râului Mureș”
​Ansamblul Folcloric al Județului Alba, dirijor Alexandru Pal
​Roxana Reche / Nicolae Plută / Bianca Șușman / Maria Filimon / Cătălin Hașa / Dorina Narița / Floricica Moga / Leontina Fărcaș / Cristina Todor
Grupul vocal tradițional ,,Doina Mureșului” din Ciugud
𝗗𝘂𝗺𝗶𝗻𝗶𝗰𝗮̆, 𝟮𝟵 𝗺𝗮𝗶 𝟮𝟬𝟮𝟮
• 11:00​ Demonstrații de rafting și plimbări cu caiacul pe râul Mureș
• 12:00​ Ateliere pentru copii
*Atelier hand-made pentru realizarea de obiecte din materiale naturale, găsite în natură
*Atelier de artă
*Eco-atelierul: „Cum protejăm râul Mureș?”
• 14:00​ Expoziție de artă fotografică – „Tradiții etnografice în zona Râului Mureș” (sediul Primăriei Ciugud)

În curgerea lui molcomă și sinuoasă prin Ardeal, Mureșul spune povestea uneia dintre cele mai vechi și mai respectate meserii de pe aceste meleaguri: plutăritul. Din vremea dacilor și până încoace, în timpurile Imperiului habsburgic, plutăritul pe Mureș a fost esențial în dezvoltarea economică a Ardealului. Aurul, sarea, lemnul, grânele, ba chiar biserici și biblioteci au luat drumul Mureșului, pentru a ajunge, prin truda și dibăcia plutașilor, la destinație. Plutăritul era mai mult decât o meserie, era o lecție de viață, spun cei care, în zilele noastre, luptă să reînnoade aceasta extraordinară tradiție.

”Numai perseverența duce la izbandă” spunea Balzac. Așa a făcut și Asociația Petro Aqua într-o activitate-  navigația cu plutele-  care anul acesta împlinește 60 de ani de activitate ”adică perseverență, dar și continuitate!” 

”Acum un an, la sugestia asociației am încheiat două protocoale de colaborare, unul cu Primaria Alba Iulia și unul cu Primaria Ciugud.

Cu ce obiective?

1.Susținerea proiectului navigabilității ecologice pe râul Mureș, pentru continuarea demersurilor istorico-culturale legate de faima și importanța porturilor de pe Mureș, încă din Epoca Romană ,importanța lor la dezvoltarea municipiului  Alba Iulia, a comunei  Ciugug și atâtor alte comunități riverane Mureșului.

2.Participarea la construcția plutei și la sprijinul pe care asociația îl oferă, pentru ai învăta pe viitorii plutași localnici să conducă o plută de lemn.

Ce se va întâmpla în final? Coborarea, grupurilor de turiști amatori de această aventură și unică în peisajul turistic din România, pe pluta din bușteni de brad confecționate în tehnologia utilizată în vechi timpuri,  pe un traseu de circa șase km cu plecare din portul Ciugud, acostare la Alba Iulia plutărit în continuare,  până la confluența Mureșului cu râul Sebeș.

Apoi, venim cu informații oferite turiștilor despre istoria acestei importante ocupații, plutăritul, veche de peste 2000 de ani,  prin broșuri ,pliante,postere, certificate de plutași participanților și alte forme de publicitate. Remarc remarcabilă disponibilitate a celor două administrații,a Apelor Române Alba Iulia de a finaliza acest proiect, care nu înseamnă doar confecționarea plutei,  ci și construirea unei infrastructuri (rampe de lansare,amenajarea acostării,investiții în utilaje de transport a plutei în portul Ciugud și multe altele). În 1962 s-a efectuat prima coborare pe râul Mureș,  din acel echipaj unii fac parte din asc. Petro Aqua. din acel an, neîntrerupt, deci de 60 de ani se organizează o expediție pe râu. Dupa 16 ani, Imre Szuhanek face parte din echipajul Dacia 2050 care pleacă din Sulina pe o plută de lemn spre Istanbul în dorința de a reconstitui transportul de lemne pentru catargele corăbiilor turcești din Constantinopol,  parcurgand 480 mile marine, record european înca nedoborât!Î In 2008 Asociația întreprinde expediția de reconstituire a traseului comercial cu plutele pe Mureș, înca de pe vremea ocupației romane pe traseul Alba Iulia- Szeged (Ungaria) iar acum în 2022 proiectul comun cu cele două administrații. Desigur pe lângă noi au fost oameni entuziaști, sponsori fără ajutorul cărora rămâneam la stadiul de proiecte pe hârtie. Un exemplu. În 1978 plutași ce construiau pluta în Sulina s-au trezit lânga ei cu Mitu Bârlida șeful salvamontișilor din Parâng, venit din propie inițiativă să dea o mână de ajutor. Iar acum ,la Ciugud , același scenariu. Îl vedeți in fotografii… spre sfârșitul lunii mai va avea loc lansarea la apă,  a plutei în portul Ciugud. Să fim sănatoși!” a ținut să transmită Ovidiu Rizopol.

 

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share