Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

SE VINDE TERMOCENTRALA MINTIA

Au fost finalizate procedurile legale ale licitației publice organizată pentru vânzarea în bloc a Termocentralei Mintia.
Printre condițiile impuse de către Ministerul Energiei companiei care va achiziționa termocentrala se află și obligativitatea realizării unei noi capacități energetice de 800 Mwh în bandă pe gaz metan și energie regenerabilă până la finele anului 2026.
Prefectul județului, Călin Petru Marian, precizează că: „Guvernul României, prin premierul Nicolae Ionel Ciucă, consideră că o astfel de investiție este deosebit de importantă atât pentru Sistemul Energetic Național cât și pentru impactul social și economic pozitiv pe care îl are pentru județul Hunedoara.
În calitate de reprezentant al executivului în județul Hunedoara, voi acționa instituțional, ori de câte ori va fi nevoie, pentru ca activitatea de producție a energiei electrice la Mintia să continue, să se modernizeze și să se dezvolte.”
Într-un comunicat transmis de „Expert Insolvență” SPRL, în calitate de administrator judiciar al Societății Complexul Energetic Hunedoara SA, se precizează că prețul total de pornire al licitației care va avea loc în data de 15.07.2022 la sediul CEH SA din Petroșani, este de 91.236.832,87 euro, exclusiv TVA.
În cazul în care activul nu va fi valorificat, licitația se va relua în data de 29.07.2022, apoi în 12.08.2022 și ulterior în 26.08.2022, în aceleași condiții de preț și locație. Condițiile de valorificare a acestui activ au fost aprobate de adunarea creditorilor SCEH SA în cadrul ședinței convocată de administratorul judiciar la data de 20 mai 2022.
 Prin implementarea acestei măsuri vor putea fi puse în aplicare demersurile necesare astfel încât să se stopeze poluarea cu dioxizi de sulf, oxizi de azot și pulberi și Termocentrala Mintia să se adapteze la noile standarde europene prin care se urmărește trecerea de la producția de energie electrică pe bază de cărbune la cea din surse regenerabile.
„Privind în perspectivă importanța majoră a Termocentralei Mintia pentru zona de nord-vest a țării și nu numai, vom face tot posibilul să atragem în această licitație investitori majori, care au capacitatea să ofere un viitor acestei termocentrale, să o modernizeze, să optimizeze producția de energie electrică și să o dezvolte mai departe.” declară Emil Gros, asociat coordonator al Expert Insolvență SPRL.
Termocentrala Mintia este compusă din terenuri (3.297.807 mp) și construcții, precum și bunurile mobile și echipamentele aferente.
”După devalizare o vindeți la un preț derizoriu. Apoi, termocentrala se putea conforma condițiilor de mediu cu ajutorul cărbunelui INDO4200 pe care nu ați vrut să-l aduceți de la Constanța, cărbune ce obținuse certificarea ICEMENERG la 22 noiembrie 2019, cu minime investiții se putea trece la producerea de energie electrică și termică și, astfel , ați oprit-o în 5 martie 2021 lăsînd fără căldură și apă caldă școli, spitale, grădinițe și pe cei 22.000 de abonați care au preferat să stea acasă în frig în loc să vină să vă scuture bine de tot în 13 martie, același an cînd a venit la Deva Ludovic Orban iar primarul Devei a fost arogant cu energeticienii prezenți la Casa de cultură Drăgan Muntean…
P.S. De ce n-ați dat-o CJ Hunedoara, doar pentru că e PSD și v-ar fi deranjat la imagine o reușită ? ” întreabă revoltat, Marcel Banu, unul dintre cei care a lucrat ani buni, la termocentrală și care a fost chiar și în greva foamei, pentru a bloca vinderea Mintiei.

societatea GSP Power, controlată de omul de afaceri Gabriel Comănescu, a transmis administratorului judiciar al Complexului  Energetic Hunedoara intenția de a achiziționa termocentrala de la Mintia. Informația a apărut într-un document semnat de către Akos Derzsi, secretar de stat în Ministerul Energiei. În documentul semnat de către Akos Derzsi se mai spune că mai există potențial cumpărătoR,  Consiliul Județean Hunedoara. Numai că instituția dorește să preia în proprietatea UAT Județul Hunedoara ”toate activele energetice existente ca un întreg (terenuri, mijloace fixe, investiții în curs, stocuri de material și piese de schimb, licențe etc.)”, libere de sarcini și fără datorii. Având în vadere că CEH se află în insolvență, administrarea activității companiei este realizată de administratorul special în insolvență care își desfășoară activitatea sub controlul administratorului judiciar, desemnat de judecătorul sindic și confirmat de creditorii societății. Deciziile majore în procedura insolvenței se adoptă numai cu aprobarea adunării creditorilor societății. Se pare că în afară de GSP Power mai există încă patru companii care doresc achiziționarea termocentralei Mintia. Conform administratorului special al CEH, Cristian Roșu, sunt cinci firme, dintre care trei sunt străine pe listă. „Sunt cinci solicitări transmise din partea unor firme interesate să participe la licitaţie. Două sunt firme româneşti, iar trei sunt din străinătate. Administratorul judiciar al CEH lucrează la elaborarea anunţului de licitaţie, care va fi publicat într-un timp scurt”, a precizat administratorul special al CEH.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share