Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Scandalul testelor de salivă continuă -DATORIA dascălului este de a proteja societatea de erorile create de derapajele etice provocate de goană după bani și putere

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) şi Federaţia Sindicatelor din Educaţie (FSE) “Spiru Haret” solicită Guvernului României blocarea distribuţiei testelor din salivă pentru depistarea SARS-CoV-2 şi distribuirea în unităţile de învăţământ a unor kit-uri individuale, întrucât testele care au ajuns în inspectoratele şcolare și apoi, în școli,  nu respectă nicio regulă de siguranţă sanitară.
Părinții, dar și cadrele didactice sunt revoltate de faptul că aceste teste nu sunt sterile și că s-a  pasat  resposabilitatea testării elevilor în  în seama părinților.
Sindicaliștii mai cer mai multe informații privind folosirea acestor teste de salivă, ei invocând că în afară de un videoclip demo, nu există niciun fel de instrucțiuni. Pe o rețea de socializare a fost creat chiar un grup public numit MAREA TESTARE , acolo unde, mesajele curg, bineînțeles în mod negativ vizavi de decizile luate de cei doi miniștri, Educației și Sănătății.
Prima întrebare firească pusă, face referire MS, care a apelat la intermediari, pentru achiziționarea acestor teste de salivă, care au ajuns în țară vrac și nu ambalate individual.
”De ce ministerul Sănătății nu ia contact direct cu firmele producătoare de teste? Fără intermediari nu se poate? Nu au suficient personal? Furnizori acestor teste nu oferă nici o garanție și nu vor fi trași la răspundere pentru neregulile ce vor urma” , se întreabă revoltați unii mmbri ai grupului.
Întrucât nu există precizări de tratament diferențiat pentru elevii care se întorc în format fizic,  după ce au fost confirmați COVID, înseamnă că după cele 14 zile de carantinare,  aceștia sunt testați la fel ca toți colegii lor care doresc să intre în clasă.
Ce faci atunci cînd testul da eroare și trebuie să anunți pe toata lumea, să chemi DSP care poate nu vine și ești nevoit să faci test RT PCR? Cine plătește testul? Bineînțeles că parintele suspect de Covid! Și apoi? Păi, stai că nu e numai atât,  dar și  ceilalți care au intrat în contact cu copilul intră în carantină(colegi, educatoare, ca sunt suspecți directi) și ei vor repeta pașii de mai sus.. Și uite așa,  ministrul Câmpeanu cu Rafila obligă părinții să scoată bani din buzunar pentru testele RT PCR care nu sunt ieftine deloc, câteva sute de lei, când ar trebui să fie gratis, că de asta cotizăm de 20-30 de ani la CASS.” scrie o mamă revoltată.
Testarea este o obligație in baza Legii 95/2006 cu modificarile sale. Fiind vorba de un pericol de infectare testarea este una din măsurile care se iau conform legii. Legea dă dreptul,  ca cei care se consideră a fi suspecți epidemiologici să fie excluăi din colectivitati. Aplicabil la școli, grădinițe etc. Testarea în mod normal trebuia făcută în rețeaua de medicină școlară, care în multe locuri lipsește.
Un alt personaj care comentează pe grup, face acuzații și mai grave că: ”ce aveți aici,  ar trebui sa fie teste pentru prelevare nazală. Firma New Gene din China nu are aviz și nici marcaj CE pentru teste din salivă. Dacă s-au dat asemenea teste la școală pentru determinari din salivă este ilegal.
Testele pentru autotestare au un certificat special pentru asta. Testele de salivă simple, care din câte văd au fost cumpărate, nu au așa ceva. Nu se regăsesc nici din baza de date pusă la dispozitie de UE și care a fost clauza de eliminare în licitație. În poza de mai jos se poate vedea exemplul cel mai simplu. Sunt teste unde se specifică ca au certificat CE-1434 și testul pentru salivă unde se specifica că au doar certificare CE. Pe site, dacă intrați se poate vedea că mai ales testele pentru autotestare au marcaj CE-1434. CE-1434 înseamna ca au fost certificate de un organism numit notified body la nivel european care își ia răspunderea că sunt respectate cerințele de calitate. În cazul de față,  în baza de date NANDO CE-1434 este eliberat de POLSKIE CENTRUM BADAN I CERTYFIKACJI S.A. (PCBC). Testele de salivă nu au așa ceva și de aceea nu sunt în baza de date UE. Concluzia este că, nu s-au respectat condițiile de licitiație. Mai sunt și alte elemente de discutat, dar sunt multe de explicat,  prea multă tehnicitate. Pentru informații suplimentare se poate intra pe site-urile bazei de date UE și NANDO pentru a vedea realitatea” .
”Eu am declarat public că nu-mi voi testa copilul și… cu siguranță vom găsi mulți.. de ce???? simplu, răspunsul este pe cât de simplu și logic, pe atât de pertinent logic. Cum aș putea să-mi testez de două ori pe săptămână copilul de grădiniță, în timp ce educatorii, doctorii, poliția, șoferul de microbuz vaccinați cu ‘naișpe înțepături circulă și conform studiilor, difuzează posibil acest virus despre care încă nu știm NIMIC… încă nu există în mediul public nici o segvențiere a acestui virus.. Cu cât mai GRAV este faptul că se creează o psihoză de ordin medical… copilașul  mic să fie “în lumea lor” ajung să participe la un sinistru cult al bolii.
Dreptul copilului de a-și trăi copilăria în bucurie și libertate nu a fost cumva înghițit de foamea de bani a acestor nemernici specialiști???
Există încă o sumedenie de motive pentru care copilul meu .. nu poartă mască, nu se testează … si NU va fi COBAIUL nici unei societăți COMERCIALE cu profil de activitate medical. Să fie clar …DATORIA dascălului este de a proteja societatea de erorile create de derapajele etice provocate de goană după bani și putere.. prin implementarea în mintea copiilor normalitatea și încrederea folosind standarde înalte de cultură și etică” scrie un alt părinte revoltat.
”Ieri am participat la Marea Asamblare. Prima , dintr-un lung “drum al asamblării”,  care va dura cică până la vară. Dacă cineva se întâlnește față în față cu domnul ministru Câmpeanu să îl întrebe , vă rog :” Înainte de a spune că vreți testare cu saliva în școli, v – ați imaginat cum se va desfășura?” Ieri am vorbit de una singură. Tot repetam “Oare, acest om nu și a imaginat înainte? Când a spus că vrea teste cu salivă făcute în clasa, nu a făcut un exercițiu de imaginație cum se va întâmpla practic? Nu a prevăzut nimic? “. S- a ales un laborator neutilizat (din cauza pandemiei) unde s – au dus. cutiile. S- au adunat câțiva oameni disponibili. S – a gândit cum să facem. Apoi a început treaba. Câteva ore. Chiar doamna director a luat dezinfectantul și a pulverizat pe masa de lucru, eu am șters. Am pus prosoape de hârtie . Nu ne- a explicat domnul ministru,  cine și cum și mai ales când să se facă marea asamblare. Au venit profesorii care aveau ferestre generate de clase în practică . Eu aveam de făcut fișe de lucru , de pus note, etc. Am lăsat treaba și m- am dus. Atmosfera de …șezătoare . O dată merge, dar,  săptămânal? Doamna asistentă a stat toate orele acolo, asambland . Alții am alternat. Inclusiv doamnele director. Neapărat să îl cheme cineva pe domnul ministru la 2, 3 ore de asamblare, câteva săptămâni la rând. Coli și pungi. Nu am auzit la tv (nu am timp să mă uit), cine le cumpară? Dar tușul de la imprimantă? Are domnul ministru idee cât de sărace sunt școlile? Că abia xeroxam careva foi, evident cu hârtie luată de profesor? Și acum s- au fotocopiat cred că peste 600 de prospecte. Avem o singură imprimanta mare. Că să facem haz de necaz, un profesor desfăcea pungile de pe sul, altul băga. La un moment dat s- au terminat și pungile… Ce ar mai fi de zis? Testarea în sine. Evident, nu se va face.
Pentru că nu există obligativitate și nici nu se face în școlară. La școală copilului meu (clasa zero) ne- a spus că se transmite pe grupul de whazapp numai dacă testul este pozitiv. În cazul scolii mele  , sunt ferm convinsă că unii elevi nici nu vor ajunge cu testele acasă . Apoi, nu le vor face, clar. Dacă se pune problema de transmis poza pe grup, poza va fi unică, aceeași poză trimisă la nesfârșit. Le – am sugerat unor profesoare să descarce pozele într-un fișier pe laptop și să caute caracteristicile fișierului format jpg…și astfel să descopere …care a trimis de mai multe ori o poza. Și , la final, a apărut un acord. Pare amuzant, dar este? Iar cu acorduri care vor fi semnate la Sf Așteaptă? Și dacă zice parintele,  nu? Ce facem cu testele? Le aduc înapoi? Concluzia : sunt șocată / nedumerită cum de nu anticipează domnul ministru? Marea Asamblare va produce multa furie și nemulțumire (e ceva de muncă) , iar Marea Testare nu se va face.
Urmează apoi o altă întrebare firească, pe care, au pus-o,  cred,  milioane de părinți, ai elevilor:  ,,Unde depunem, doamna, ceea ce rămâne după testare, căci scrie că reprezintă deșeu medical? Le aducem la școală?” Aici, nimeni nu  a primit niciun răspuns. 
Un alt cadru didactic face public mesajul din partea sindicatului:  ”Bună dimineața. Ieri am primit și noi testele vrac, dar am mai primit și acest mesaj din partea sindicatului! Vi-l transmit și dvs., poate vă folosește: “Dragi colegi, știu ca sunteți gata în permanență să dați o mână de ajutor pentru bunul mers al societății, dar așa cum se pune problema în aceste zile, este de neacceptat! NU puteți impune cadrelor didactice să manipuleze componentele unor teste și apoi să le distribuie părinților/elevilor. Aceasta obligație este a firmelor care au licitat și câștigat această licitație. Menirea școlii este de a face educație tinerei generații. Orice activitate care perturbă bunul mers al școlii va fi decontată de profesori și de toată societatea, în ansamblul ei, nu peste mult timp. Cred că există suficiente resurse umane la nivelul unor ONG uri sau chiar la firmele care au licitat și câstigat achiziția testelor. Există voluntari dispuși pentru astfel de activități.
Învățați să spuneți NU – pentru binele copiilor noștri! Fiți un exemplu de demnitate și profesionalism pentru tânara generație! Aceasta este menirea noastră! Profesorii nu sunt cei,, buni la toate”! Asta,  dacă vrem să mai avem tineri dornici să intre în învățamânt!”.
”Testele din salivă care au ajuns în inspectoratele școlare nu respectă nicio regulă de siguranță sanitară, acestea urmând să fie manipulate de cel puțin trei persoane înainte să ajungă la elevi, în condițiile în care nu toate piesele care formează kit-ul sunt ambalate și sigilate individual. Solicităm, pe această cale, Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR), cea care a elaborat cerințele de performanță și de reglementare,  să explice cum pot fi aceste teste distribuite către elevi, respectându-se în același timp și regulile sanitare .De asemenea, cerem public Oficiului Național pentru Achiziții Centralizate (ONAC) să prezinte criteriile potrivit cărora aceste teste au fost achiziționate și livrate dezmembrate, și nu sub formă de kit individual. Ne întrebăm ce a stat la baza luării unor astfel de decizii și dacă această licitație a respectat legislația în vigoare?! În condițiile în care respectivele contracte au fost semnate de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU), considerăm că această instituție trebuia să se ocupe și de livrarea testelor către fiecare instituție de învățământ. Întrebarea firească pe care și-o pun părinții și cadrele didactice este următoarea: instituția care a lansat licitația, a întocmit corect Caietul de sarcini privind distribuirea acestor teste? Dacă a fost întocmit corect, se respectă regulile stabilite? Opinia publică așteaptă niște explicații, urgent! Altfel, această mult așteptată testare riscă să se transforme într-un mare eșec! Cine își permite să-și bată joc de sănătatea copiilor și a cadrelor didactice este iresponsabil! Solicităm Guvernului României să explice clar care este modalitatea de efectuare a testelor, astfel încât toți părinții să știe să le utilizeze, deoarece la ora actuală, în afară de un videoclip demo, nu există niciun fel de instrucțiuni. Ne întrebăm cum se vor descurca părinții dintr-un sat, unde nu există internet și care nu vor avea acces la acel videoclip, să le facă propriilor copii aceste teste?! Cerem imperativ Guvernului României și Ministerului Educației respectarea dreptului anagajaților la zilele libere legale și propunem ca aceste teste să fie distribuite pe 2 și 3 decembrie, urmând a fi utilizate începând cu 6 decembrie. De asemenea, solicităm ca, măcar începând cu următoarea tranșă de teste, acestea să corespundă normelor sanitare și să fie ambalate individual” se arată în comunicatul de presă al celor două federații sindicale din învățământ.
Distribuie acest articol Oficial Media
Share