HRISTOS A ÎNVIAT!
ADEVĂRAT A ÎNVIAT
Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române și a Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, în ziua de 10 mai 2022 a.c., o delegație condusă de Protos. Silvestru Bușică a adus și a oferit în semn de aleasă prețuire și binecuvântare Părintelui Ieromonah Nicolae Rotariu, Egumen al Schitului Poiana Pustnicului, Mănăstirea Lainici, un veșmânt care a acoperit Moaștele SFÂNTULUI CUVIOS DIMITRIE CEL NOU, Ocrotitorul Bucureștilor și al Catedralei Patriarhale.
Racla cu veșmântul Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou a fost întâmpinată la Mănăstirea Lainici de către obștea mănăstirii în frunte căreia s-a aflat Părintele Stareț Ioachim Pîrvulescu și de obștea Schitului Poiana Pustnicului.
Momentul a fost marcat prin săvârșirea unei slujbe de mulțumire adusă lui Dumnezeu și Sfinților Săi. În continuare, Părintele Exarh Ioachim Pîrvulescu și-a exprimat recunoștința pentru binecuvântarea pe care Părintele Patriarh Daniel a oferit-o Schitului Poiana Pustnicului prin dăruirea acestui odor de mare preț.La final s-a dat citire Actului de donație semnat de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel la data de 24 aprilie a.c. – Sfintele Paști.
Apoi, icoana Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, racla cu veșmântul Sfântului și documentul de autenticitate au fost înmânate Părintelui Egumen Nicolae Rotariu de la Schitul Poiana Pustnicului. Racla cu veșmântul Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou a fost așezată spre închinare în biserica Schitului Poiana Pustnicului, cu hramurile „Sf. Ierarh Nicolae” care este sărbătorit în data de șase decembrie și „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” care este sărbătorit la data de 20 iulie. În continuare a fost săvârșită slujba Privegherii Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, iar ca o încununare a acestui moment binecuvântat, în ziua următoare s-a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie.
„Se cuvine slavă Bunului Dumnezeu și cinstire Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou căci ne-a învrednicit să fim părtași la acest unic și important moment din viața Schitului nostru, a Sfintei noastre Mitropolii, dar și din viața fiecărui pelerin care se va ruga cu evlavie Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou spre folos duhovnicesc și sporirea în credință. Evident că acest lucru nu ar fi fost posibil, dacă nu ar fi fost voia Sfântului, binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Irineu și a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, dar și dragostea noastră față de acest mare iubitor al pustiei, rugăciunii, postului și privegherii. El poate fi model pentru fiecare credincios mirean, dar mai ales, pentru noi viețuitorii sfintelor mănăstirii care suntem însetați de dorul după Dumnezeu. Cum toate-s rânduite de Dumnezeu, trebuie menționat faptul că sosirea Sfântului Cuvios Dimitrie, prin haina Sa, la Schit are loc la împlinirea unui an de la trecerea la Domnul a Părintelui Protosinghel Gherasim Rotaru (†16 mai 2021), primul nostru egumen și întemeietor al vieții monahale din acest loc sihăstresc, care avea o evlavie deosebită față de Sfinții Cuvioși nevoitori în simplitate și departe de lumea cea deșartă.” a declarat părintele Nicolae Rotariu.
Părintele protosinghel Gherasim Rotaru a viețuit mulți ani, ca pustnic în munții din Defileul Jiului, în Munții Vâlcanului, petrecând mult timp în adâncul pădurii și într-o peșteră, până când, din dorința de a-l sluji pe Dumnezeu, i-a ridicat cu multă trudă un lăcaș de închinare, întemeind Schitul Poiana Pustnicului, cu hramul Sfântului Nicolae. Primul egumen a ridicat biserica, în două luni, pe locul unde s-a nevoit un alt frate întru Hristos, în urmă cu 150 ani. Mic de statură, și călit în munca pe care a prestat-o în fundul minei, ambițios, cu un fin simț al umorului, dar sever cînd era vorba de ascultări și povețe duhovnicești, Părintele Gherasim și-a văzut împlinit visul cu ochii. Anii au trecut, iar celelalte clădiri care deservesc acum schitul, au răsărit și pentru folosința fraților și surorilor care și-au găsit liniștea, în creierii munților. Cu har, dat numai celor aleși, a devenit duhovnic pentru mii de suflete, de pe întreg pământul. Bucuria lui, era când vedea că a adus pe drumul cel bun pe cei rătăciți. Părintele a fost om rugător, om evlavios, om prin care Domnul a lucrat adesea pentru mântuirea poporului Său. Acum, își doarme somnul de veci lângă ctitoria sa de suflet, închinată ”făcătorului de minuni” ocrotitorul copiilor, al celor săraci, marinarilor, etc.
Chilia Părintelui Gherasim, a fost transformată în muzeu. Este plină de icoane și cu obiecte religioase care au aparținut primului egumen. Iar în stânga, se află coșciugul, în care acesta se nevoia, ticluia pildele duhovnicești și scria uneori despre ”semnele” care-i erau trimise de cel de Sus. El niciodată nu a dormit într-un pat. Și tot, acolo, la schit se regăsesc și Moaște de la Peștera Sfântului Cuvios Atanasie. Părintele Nicolae este cel care i-a preluat nobila misiune de a duce mai departe cuvântul lui Dumnezeu și lucrul bun făcut de predecesorul său.
Schitul Poiana Pustnicului se află situat pe Muntele Gropu din Pasul Vâlcan, la distanță de șase kilometri în amonte de Mănăstirea Lainici, din județul Gorj. Actualul egumen, Nicolae, a fost închinoviat pe seama schitului – Mănăstirea Lainici în octombrie 2018, apoi tuns în monahism în 2019. A fost hirotonit ierodiacon în 20 iulie 2019, după care, în 6 august 2019, a fost hirotonit ieromonah de către IPS Părinte Irineu Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei. Arhimandritul Ioachim Pârvulescu, starețul Mănăstirii Lainici îi sprijină întotdeauna pe tânărul egumen, care-i cere sfatul când are de realizat ceva, se consultă împreună, totul fiind făcut, pentru buna orânduială în SCHITUL POIANA PUSTNICULUI. Cu elanul tinereții sale, cu sprijinul fraților monahi și al credincioșilor care s-au adus prinosul, cu dragoste față de Dumnezeu și de aproape în puțin timp, cel de-al doilea egumen a reușit să facă din acest schit, lăcașul cel mai frumos și mai plăcut, pentru toți cei care caută loc de rugăciune, de mîngîiere, de regasire cu Dumnezeu și cu semenii. Mulți creștini din Valea Jiului și nu numai, vin să se închine la Schitul din Poiana Pustnicului. Vara, există un drum de legătură, către schit, mult mai spectaculos, decât cel actual, care poate fi parcurs ca o jerftă către mântuirea din Munții Vâlcan, acolo, unde toți cei ce se nevoiesc acolo, conviețuiesc în pace și cu jivinele pădurii.
Și, fiecărui român, îi poate fi folositor un pelerinaj, poate, odată în viață la schitul Munților Vâlcan, din Defileul Jiului, la Mănăstirea Lainici, în acel loc binecuvântat, așa cum este și țara noastră, România, Grădina Maicii Domnului.
DACA TI-A PLĂCUT URMĂREȘTE PAGINA NOASTRA!!
EXCLUSIVE BREAKING NEWS
Au fost găsiți turiștii din Dolj dispăruți în Munții Bucegi. Au reușit să supraviețuiască unui ger de minus 20 de grade
Silvicultorii protestează la Guvern, vineri, 24 ianuarie 2025, alături de ceferiști, militari în rezervă, polițiști, mineri, siderurgiști, pensionari și alte categorii profesionale
Cel puțin 76 de oameni au murit în incendiul din Turcia la hotelul Grand Kartal din stațiunea de schi Kartalkaya din munții Bolu
Despre acuzațiile aduse lui Călin Georgescu și mama sa, Aneta Popescu, de către Florian Bichir
Miliardarii lumii și-au crescut averile în anul 2024. Cine sunt cei mai bogați oameni de pe planetă
Programul Prima Seră. Care sunt condițiile pentru a primi 200 de mii de euro de la stat și cine se poate înscrie
LIFE STYLE
De ce barbatii sau femeile adeseori au ghinion in relatiile de cuplu?
Măști DIY cu lăptișor de matcă pentru hidratarea tenului uscat
Cum să depășești obsesia pentru greutate sau presiunea de a avea un corp ”perfect”
Ce înseamnă o farfurie IDEALĂ și una de SLĂBIT – Mihaela Bilic
Lucrurile bune se întâmplă atunci când ai încetat să le aștepți
DESTINATII
5 avantaje surprinzătoare ale asigurării de călătorie pentru vacanțele tale
Plan de măsuri pentru a evita situațiile cu impact negativ asupra turiștilor care vor ajunge în stațiunile hunedorene
Domeniului schiabil din Pasul Vâlcan se poate finaliza cu fonduri europene
Importanta asigurarii de calatorie pentru vacantele tale in tari straine
Te ajutam sa faci bagajul!
SANATATE
Consumul de cuișoare ajută la vindecarea mai multor boli
Cum să tratezi natural infecțiile urinare. 6 băuturi care te vor ajuta să te vindeci
Un nou studiu arată de ce oamenii se confruntă cu Sforăitul și Apneea de somn
Tratamente naturiste pentru curățarea limfei – Valeriu Popa
Alianța va continua să pledeze pentru sănătatea femeilor în 2025
Tonic general al organismului – Apa cu miere vă ajută să vă restabiliți sănătatea
URMARITI OFICIAL MEDIA PE CANALELE NOASTRE
AUTORII OFICIAL MEDIA
De ce ne sperie o VIATA NOUA? - Oana Grigore
Ce mai poti citi
Minerii amenință cu greva generală în CEVJ
Hora Unirii sus în stațiunea Straja
Consumul de cuișoare ajută la vindecarea mai multor boli