Schitul Poiana Pustnicului – Mănăstirea Lainici a primit în dar veșmântul SFÂNTULUI CUVIOS DIMITRIE CEL NOU

HRISTOS A ÎNVIAT!

ADEVĂRAT A ÎNVIAT

 Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române și a Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, în ziua de 10 mai 2022 a.c., o delegație condusă de Protos. Silvestru Bușică a adus și a oferit în semn de aleasă prețuire și binecuvântare Părintelui Ieromonah Nicolae Rotariu, Egumen al Schitului Poiana Pustnicului, Mănăstirea Lainici, un veșmânt care a acoperit Moaștele SFÂNTULUI CUVIOS DIMITRIE CEL NOU, Ocrotitorul Bucureștilor și al Catedralei Patriarhale.

Racla cu veșmântul Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou a fost întâmpinată la Mănăstirea Lainici de către obștea mănăstirii în frunte căreia s-a aflat Părintele Stareț Ioachim Pîrvulescu și de obștea Schitului Poiana Pustnicului.

Momentul a fost marcat prin săvârșirea unei slujbe de mulțumire adusă lui Dumnezeu și Sfinților Săi. În continuare,  Părintele Exarh Ioachim Pîrvulescu și-a exprimat recunoștința pentru binecuvântarea pe care Părintele Patriarh Daniel a oferit-o Schitului Poiana Pustnicului prin dăruirea acestui odor de mare preț.La final s-a dat citire Actului de donație semnat de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel la data de 24 aprilie a.c. – Sfintele Paști.

Apoi, icoana Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, racla cu veșmântul Sfântului și documentul de autenticitate au fost înmânate Părintelui Egumen Nicolae Rotariu de la Schitul Poiana Pustnicului. Racla cu veșmântul Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou a fost așezată spre închinare în biserica Schitului Poiana Pustnicului, cu hramurile „Sf. Ierarh Nicolae” care este sărbătorit  în data de  șase  decembrie  și „Sfântul  Proroc Ilie Tesviteanul”  care este sărbătorit la data de 20 iulie.  În continuare a fost săvârșită slujba Privegherii Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, iar ca o încununare a acestui moment binecuvântat,  în ziua următoare s-a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie.

„Se cuvine slavă Bunului Dumnezeu și cinstire Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou căci ne-a învrednicit să fim părtași la acest unic și important moment din viața Schitului nostru, a Sfintei noastre Mitropolii, dar și din viața fiecărui pelerin care se va ruga cu evlavie Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou spre folos duhovnicesc și sporirea în credință.  Evident că acest lucru nu ar fi fost posibil,  dacă nu ar fi fost voia Sfântului, binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Irineu și a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, dar și dragostea noastră față de acest mare iubitor al pustiei, rugăciunii, postului și privegherii. El poate fi model pentru fiecare credincios mirean, dar mai ales,  pentru noi viețuitorii sfintelor mănăstirii care suntem însetați de dorul după Dumnezeu. Cum toate-s rânduite de Dumnezeu,  trebuie menționat faptul că sosirea Sfântului Cuvios Dimitrie, prin haina Sa, la Schit are loc la împlinirea unui an de la trecerea la Domnul a Părintelui Protosinghel Gherasim Rotaru (†16 mai 2021), primul nostru egumen și întemeietor al vieții monahale din acest loc sihăstresc, care avea o evlavie deosebită față de Sfinții Cuvioși nevoitori în simplitate și departe de lumea cea deșartă.” a declarat  părintele Nicolae Rotariu.

Părintele protosinghel Gherasim Rotaru  a viețuit mulți ani, ca pustnic în munții din Defileul Jiului, în Munții Vâlcanului,  petrecând mult timp în adâncul pădurii și într-o peșteră, până când, din dorința de a-l sluji pe Dumnezeu, i-a ridicat cu multă trudă un lăcaș de închinare,  întemeind Schitul Poiana Pustnicului, cu hramul Sfântului Nicolae. Primul egumen  a ridicat biserica,  în  două luni, pe locul unde s-a  nevoit un alt frate întru Hristos, în urmă cu 150 ani. Mic de statură, și călit în munca pe care a prestat-o în fundul minei, ambițios, cu un fin simț al umorului, dar sever cînd era vorba de ascultări și povețe duhovnicești, Părintele Gherasim și-a văzut împlinit visul cu ochii. Anii au trecut, iar celelalte clădiri care deservesc acum schitul, au răsărit și pentru folosința fraților și surorilor care și-au găsit liniștea, în creierii munților. Cu har, dat numai celor aleși, a devenit duhovnic pentru mii de suflete, de pe întreg pământul.  Bucuria lui, era când vedea că  a adus pe drumul cel bun pe cei rătăciți. Părintele a fost om rugător, om evlavios, om prin care Domnul a lucrat adesea  pentru mântuirea poporului Său. Acum, își doarme somnul de veci lângă ctitoria sa de suflet, închinată ”făcătorului  de minuni”  ocrotitorul copiilor, al celor săraci, marinarilor, etc.

Chilia Părintelui Gherasim, a fost transformată în muzeu. Este plină de icoane și cu obiecte religioase care au aparținut primului egumen. Iar în stânga, se află coșciugul, în care acesta se nevoia, ticluia pildele duhovnicești și scria uneori despre ”semnele” care-i erau trimise de cel de Sus. El niciodată nu a dormit într-un pat.  Și tot, acolo, la schit se regăsesc  și  Moaște de la Peștera Sfântului Cuvios Atanasie. Părintele Nicolae este cel care i-a preluat nobila misiune de a duce mai departe cuvântul lui Dumnezeu și lucrul bun făcut de predecesorul său.

Schitul Poiana Pustnicului se află situat pe Muntele Gropu din Pasul Vâlcan, la distanță de șase kilometri  în amonte de Mănăstirea Lainici, din județul Gorj. Actualul egumen, Nicolae, a fost închinoviat pe seama schitului  – Mănăstirea Lainici în octombrie 2018, apoi tuns în monahism în 2019. A fost hirotonit ierodiacon în 20 iulie 2019, după care, în 6 august 2019,  a fost hirotonit ieromonah de către IPS Părinte Irineu Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei. Arhimandritul Ioachim Pârvulescu, starețul Mănăstirii Lainici îi sprijină întotdeauna pe tânărul egumen, care-i cere sfatul când are de realizat ceva, se consultă împreună, totul fiind făcut, pentru buna orânduială în SCHITUL POIANA PUSTNICULUI. Cu elanul tinereții sale,  cu sprijinul fraților monahi și al credincioșilor care s-au adus prinosul, cu dragoste față de Dumnezeu și de aproape  în puțin timp, cel  de-al doilea egumen  a reușit să facă  din acest schit, lăcașul cel mai frumos și mai plăcut, pentru toți cei care caută loc de rugăciune, de mîngîiere, de regasire cu Dumnezeu și cu semenii.  Mulți creștini din Valea Jiului și nu numai,  vin să se închine la Schitul din Poiana Pustnicului. Vara, există un drum de legătură, către schit, mult mai spectaculos, decât cel actual, care poate fi parcurs ca o jerftă către mântuirea din Munții Vâlcan, acolo, unde toți cei ce se nevoiesc acolo, conviețuiesc în pace și  cu jivinele pădurii.

 Și, fiecărui român, îi poate fi folositor un pelerinaj, poate, odată în viață  la schitul Munților Vâlcan,  din Defileul Jiului, la Mănăstirea Lainici, în acel loc binecuvântat, așa cum este și țara noastră, România, Grădina Maicii Domnului.

 

 

 

 

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share