Și un deces prin cancer e prea mult! Protejează-ți sănătatea ta și a celor din jur! - Oficial Media

Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Și un deces prin cancer e prea mult! Protejează-ți sănătatea ta și a celor din jur!

Cancerul reprezintă de departe una din principalele cauze de deces în România. Diagnosticat cel mai adesea la vârste medii și înaintate, numărul persoanelor care suferă de această boală este tot mai ridicat.

Astfel, numărul cazurilor noi de cancer depistate în cabinetele de oncologie în perioada 2009-2018 a crescut de la 60.693 (2009) la 61.780 (2018), incidența cazurilor în aceeași perioadă, variind între 298,0‰oo locuitori şi 317,3‰oo locuitori. Prognoza privind incidența până în anul 2025 arată tendința de creștere continuă a cazurilor noi de cancer, ajungând în anul 2025 la valoarea de 337,0‰oo locuitori, ceea ce impune o mai mare atenție acordată prevenției acestei boli prin screening-uri, pentru a determina o reducere a costurilor și a mortalității prin această boală.

Desfășurată sub sloganul « Și un deces prin cancer e prea mult! Protejează-ți sănătatea ta și a celor din jur!», campania privind cancerul are ca temă în 2020, Protejarea sănătății pacienților oncologici în perioada pandemiei COVID -19.

Scopul campaniei este de Conștientizare a persoanelor cu afecțiuni oncologice în ceea ce privește riscurile acestora în cursul pandemiei COVID-19.

Campania are ca obiective creșterea nivelului de informare a pacienților oncologici asupra:

  • Vulnerabilității acestora în fața infecției COVID-19
  • Măsurilor de prevenție în cursul pandemiei cu noul coronavirus SARS-CoV-2

Mesajele principale ale campaniei sunt:

  • Pacienții oncologici sunt grupuri populaționale aflate la risc în contextul pandemiei cu SARS-Cov-2!
  • Pacienții oncologici necesită măsuri crescute de protecție pentru prevenirea infecției cu noul coronavirus!
  • Dacă ați fost diagnosticat cu o boală oncologică, stați acasă pe cât de mult posibil! Pentru a proteja viața dvs. și a celor din jur, renunțați la deplasările care nu sunt absolut necesare în perioada pandemiei cu noul coronavirus!

În România, implicarea promotorilor sănătății în stimularea schimbării comportamentale a populației, prin adoptarea unui stil de viață sănătos, reprezintă o modalitate accesibilă de prevenție în apariția cancerului, fiind la îndemâna tuturor. De asemenea, mediatizarea largă a campaniei din 2020 «Și un deces prin cancer e prea mult! Protejează-ți sănătatea ta și a celor din jur!»  prin toate canalele de informare, poate ajuta publicul larg să conștientizeze mai bine asupra prevenției acestei boli.

Comportamente privind sănătatea în perioada pandemiei COVID19

  • Consumul de alcool frecvent sau excesiv NU vă protejează împotriva infecției COVID-19! Acesta este periculos pentru sănătatea dvs. și cei din jur!
  • Fumatul NU vă protejează împotriva infecției COVID-19!Fumatul vă crește riscul de a face o formă gravă a infecției COVID-19.
  • Pentru o bună sănătate emoțională preveniți stresul! Reduceți timpul alocat știrilor despre pandemie! Faceți alte activități care vă plac!
  • Pentru o bună sănătate fizică, efectuați zilnic, ÎN CASĂ, cel puțin 30 minute de activitate fizică  pentru adulți și cel puțin o oră pentru copii! Urcatul și coborâtul scărilor, dansul, exercițiile fizice, vă mențin sănătatea întregului organism!
  • Consumați zilnic alimente proaspete, variate, de sezon, din producția locală, pentru a vă asigura aportul de nutrienți de care are nevoie organismul dvs.!
  •   Respectați regulile generale de igienă când pregătiți alimentele pentru consum si asigurați igiena adecvată a echipamentelor, suprafețelor de lucru și ustensilelor de bucătărie.
  • Folosiți  doar dvs. produsele personale de igienă, precum prosoape sau lenjerii, obiectele cu care mâncați.
  • La intrarea în locuință, spălați-vă pe mâini cu apă și săpun.Nu folosiți în interiorul locuinței încălțămintea și îmbrăcămintea cu care ați circulat în afara casei. Aerisiți-vă frecvent încăperile în care lucrați și locuința.
  • Mențineți distanța socială (minimum 1,5/2 m) față de persoanele din jur. Purtarea măștii in spațiile publice închise este obligatorie. 

Situaţia cazurilor de cancer în jud. Hunedoara

  2014 2015 2016 2017 2018 2019
Total cancer –

Cazuri noi

1738 1539 1610 1557 2557 1719
Total cancer – rămaşi în evidenţă 8655 9041 9377 9049 13.284 9798

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share