28/10/2020

TRAF – ItheMigrant2020 , la cea de-a IV- ediţie

A IV ediție a Timișoara Refugee Art Festival, sub numele de TRAF – ItheMigrant2020 are loc în Timișoara pe 20 Iunie 2020 – Ziua Mondială a Refugiaților. Festivalul își dorește să aducă în atenția publicului larg fenomenul migrației din România, vorbind despre refugiați și migranți.

TRAF îmbină abordarea artistică, academică, educațională și socială într-un festival dedicat înțelegerii și promovării valorilor comune. Credem că e necesar să descoperim ce avem în comun, ce ne leagă și ne definește ca oameni mai degrabă decât să căutăm ceea ce ne desparte.

La Timișoara Refugee Art Festival nu dorim să stârnim mila vis-a-vis de refugiați sau migranti și de situația lor. Dimpotrivă, dorim să creăm un mediu în care aceștia să se poată exprima cu demnitate, celebrand schimbul intercultural.

Flavius Ilioni Loga, coordonator TRAF: „Timișoara Refugee Art Festival, un festival cu și despre refugiați început în anul 2017 în Timișoara devine anul acesta TRAF – ItheMigrant respectiv un festival care vorbește pe langă refugiați și despre migranții care locuiesc în România ne mutăm online ca și multe alte festivaluri de artă din România și prin intermediul unui concert de muzică alături de Beck Corlan, artist timișorean binecunoscut, vorbim despre toleranță, acceptare și interculturalitate. De asemenea împreună cu refugiați și migranți stabiliți în Timișoara ne vom vedea la  un picnic intercultural  la Muzeul Satului Bănățean. Pe tot parcursul zilei de 20 Iunie care este Ziua Mondială a Refugiaților vorbim prin diferite video documentare despre experiețtele de viață a refugițailor și migranților stabiliți în România.

Timisoara Refugee Art Festival a început în anul 2017 ca un festival de nișă cu și despre refugiați atunci când alături de 15 tineri refugiați și 15 tineri non-refugiați (cetățeni români în genreal) a fost creat pe parcursul a 3 luni prin diferite ateliere de artă, un festival de artă care a conținut proiecții de film, piese de teatru, concerte de muzică și o instalație de artă. Toate acestea au fost distribuite publicului timișorean în încercarea de a construi poduri între comunitattea de refugiați și comunitatea locală.

Flavius Ilioni Loga, coordonator TRAF: Pentru că întegrarea să funcționeze, ceea ce cu toți ne dorim, migranții și refugiații au nevoie de suportul și acceptarea comunității. Nu poate exista integrarea fără ca, comunitatea să fie deschisă, să ințeleagă care sunt nevoile acestora și să îi primească în rândul ei. Pe de altă parte migranții și refugiați trebuie de asemenea să își dorească să participe în viața comunității.

În 2019, conform Inspectoratului General pentru Imigrari în România erau înregistrați un număr total de 3880 de persoane cu un statut de protecție, din care 1550 aveau statut de refugiat iar 2330 de persoane beneficiau de statut de protecție. Principalele trei țari de origine a acestora sunt Siria (2090 persoane), Irak (881 persoane) și Afganistan ( 148) persoane. Alte 116 persoane beneficiare de statut de protecție în România provin din Iran, 107 persoane din Somalia în timp ce 85 de refugiați sunt apatrizi .

În anul 2019, în România au fost inregistrati  137.500 de migranti,  dintre care 84.228 cetățeni  din state terțe, cei mai mulți din Moldova, Turcia, China și 53.331 membrii ai Uniunii Europene/SEE/CH, majoritari fiind din Italia, Germania și Franța. Principalele scopuri pentru care străinii şi-au stabilit reşedinţa pe teritoriul României sunt: angajare în muncă, conexe dreptului la unitatea familiei (reîntregirea familiei, membri de familie a cetăţenilor români, UE sau SEE), studii, cercetare științifică și stabilire permanentă pe teritoriul ţării noastre.

Festivalul este organizat cu suportul Centrului Regional de Integrare AIDRom Timișoara, UNHCR România, Instituția Prefectului de Timiș, LOGS – Grup de Inițiative Sociale și Muzeul Satului Bănățean.

Agenda TRAF – ItheMigrant2020:

– Picnic Interculural – ora 15:00 la Muzeul Satului Bănățean Timișoara Oficial, Strada Avram Imbroane 1, Timișoara. Acces limitat doar cu înscriere și respectarea distanțării sociale. Înscriere aici: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSf3mNfu3VIszqJmDMnbHB43AndhTrjWvvnYgDBOwpmQljCgYw/viewform

– Migrant în Romania – ora 16:00, live pe facebook TRAF – ItheMigrant prezintă o serie de  scurt-metraje interviu cu și despre migranți și refugiați din România.

– Concert live cu Beck Corlan  – ora 18:00, live pe facebook TRAF – ItheMigrant. Muzică despre acceptare și umanitate.

Mai multe informatii pe pagina de facebook TRAF – ItheMigrant2020

https://www.facebook.com/timisoararefugeeartfestival/?epa=SEARCH_BOX

Flavius Ilioni Loga

Coordinator Timisoara Refugee Art Festival   

flavius.ilioni@yahoo.ro

0757.049.902

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share