Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

A crescut încrederea populației în Armata României – LA MULȚI ANI ZILEI STATULUI MAJOR AL APĂRĂRII

Ministrul Apărării Naționale, Nicolae-Ionel Ciucă, și șeful Statului Major al Apărării, generalul-locotenent Daniel Petrescu, au participat  astăzi, 12 noiembrie, la sediul MApN, la ceremonia militară dedicată Zilei Statului Major al Apărării.

Primele structuri militare care desfăşurau atribuţii de stat major au apărut în 1831, sub denumirea de Ştabul Oştirii, coordonat de ajutorul domnitorului în conducerea treburilor ostăşeşti. Ca urmare a realizării Actului Unirii din 24 ianuarie 1859, a avut loc unificarea celor două armate ale Principatelor, marcând ”întâiul pas către unirea definitivă a ţărilor surori”, potrivit volumului ”Calendarul Tradiţiilor Militare” (2010). Procesul de unificare s-a materializat prin numirea domnitorului Alexandru Ioan Cuza, la 11/23 octombrie 1859, în fruntea forţelor armate române, devenind comandantul suprem al acestora.
În contextul aderării la Alianța Nord-Atlantică, Statul Major al Apărării a avut un rol deosebit de important în implementarea standardelor NATO în domeniul militar și în implementarea sistemului de comandă, control, comunicații, informații și informatică.
De la nivel central au fost planificate și conduse numeroase exerciții multinaționale care au contribuit la creșterea gradului de interoperabilitate cu armatele celorlalte state aliate. Statul Major al Apărării este, astăzi, o structură suplă, complet profesionalizată, capabilă să conducă orice tip de operație militară întrunită, desfășurată pe teritoriul național sau în afara granițelor țării, independent sau în context multinațional.
Pandemia care ne-a afectat tuturor viețile de mai bine de un an și jumătate a demonstrat că Statul Major al Apărării are capacitatea şi are personalul necesar care încadrează Statul Major al Apărării să desfăşoare un număr impresionant de activități logistice în sprijinul cetățenilor și al eforturilor autorităților pentru revenirea la normalitate. Sistemul medical militar, aflat sub directa coordonare a SMAp, s-a implicat la capacitatea maximă atât pentru asigurarea asistenței medicale pentru toți românii afectați de boală, dar și în campania de vaccinare a populației.
”Doresc să vă transmit acum, la ceas aniversar, tuturor celor care şi-au desfăşurat şi îşi desfăşoară activitatea în Statul Major al Apărării gândurile mele de recunoștință pentru tot ceea ce ați făcut şi încrederea că, în viitor, vom face tot ceea ce ne stă în putinţă să putem să ne îndeplinim misiunile şi să atingem standardele aşa cum ni le-am asumat. Am făcut parte din această structură pentru o perioadă de aproximativ 5 ani şi vreau să vă spun că am cunoscut această instituţie din interiorul său, iar tot ceea ce îmi revine în minte în momentul de faţă este să recunosc eforturile care sau făcut de-a lungul timpului pentru ca Statul Major General, ulterior Statul Major al Apărării să reuşească să îşi asume toate transformările, toate deciziile care au vizat modernizarea nu numai a structurilor de conducere ale Armatei dar şi tot ceea ce presupune acest proces prin care să recuperăm tot ceea ce nu am reuşit în ultimii 20-30 de ani şi să creăm aceste capabilităţi militare de care ţara noastră are nevoie, pentru a fi în măsură să ne îndeplinim rolul constituţional, precum şi pentru a ne îndeplini sarcinile ca stat membru al Alianţei Nord-Atlantice. Dincolo de a-mi exprima recunoştinţa şi aprecierea pentru tot ceea ce s-a desfăşurat la nivelul Statului Major al Apărării folosesc acest prilej pentru a felicita întregul personal al Statului Major al Apărării pentru întreaga activitate pe care a desfăşurat-o de-a lungul timpului dar, în mod deosebit, pentru că suntem aici să sărbătorim Statul Major al Apărării în anul 2021, pentru întreaga activitate desfăşurată în acest an şi, de asemenea, să îmi exprim convingerea că veţi continua procesul deloc uşor de consolidare a capacităţii operaţionale a Armatei, instituţie în care cetăţenii României au mare încredere. Este, de asemenea, un prilej pentru a-i felicita pe toţi cei care îşi sărbătoresc, astăzi, ziua armelor şi vorbesc de cercetaşi, de topogeodezii militari, două dintre corpurile care au luat fiinţă şi s-au născut odată cu Statul Major al Apărării. Le transmit tuturor gândurile bune, aprecierea şi recunoştinţa pentru profesionalismul demonstrat în îndeplinirea misiunilor. Daţi-mi voie să închei, mulţumindu-vă încă odată pentru tot efortul şi sacrificiul de care au dat dovadă militarii români, pentru tot efortul, dăruire şi profesionalismul corpului de cadre militare şi personal civil care îşi desfăşoară activitatea în Statul Major al Apărării, începând de la şeful Statului Major al Apărării şi până acolo unde fiecare om din structurile care zi de zi acţionează pentru tot ceea ce presupune îndeplinirea misiunilor Statului Major al Apărării. Toţi merită să fie amintiţi şi merită recunoştinţa noastră. Încă odată, la mulți ani Statului Major al Apărării!” a ținut să declare ministrul Apărării Nicolae Ciucă.

Activitatea se înscrie în seria de manifestări planificate, în perioada 11-13 noiembrie, pentru a marca împlinirea a 162 de ani de la înființarea, prin Ordinul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, în 12 noiembrie 1859, a Corpului de Stat Major General al Principatelor Unite, structură strategică de concepție și planificare a oștirii care, din anul 2017 poartă numele de Statul Major al Apărării. În cadrul ceremoniei, generalul-locotenent Daniel Petrescu a felicitat întreg personalul Statului Major al Apărării pentru angajamentul ferm de intensificare a procesului de transformare structurală și calitativă a Armatei României, în vederea adaptării instituției la evoluția mediului de securitate și a realizării interoperabilității cu forțele aliate și partenere.
În alocuțiunea sa, șeful Statului Major al Apărării,  genralul locotenent Daniel Petrescu a spus: „Marcarea celor 162 de ani de existență a eșalonului central de concepție și planificare al Armatei României găsește instituția apărării în plin proces de consolidare a capacității defensive, într-un mediu de securitate regional și global marcat de provocări. Datorită expertizei celor care alcătuiesc Statul Major al Apărării, precum și a implicării remarcabile a structurii de forțe, în anul 2021 nu doar că au fost atinse condițiile esențiale pentru îndeplinirea misiunilor constituționale, dar a crescut atât încrederea populației în Armata României, cât și relevanța instrumentului militar național în menținerea actualului echilibru strategic”.

 

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share