Actorul Vladimir GĂITAN a încetat din viață la 73 de ani! - Oficial Media

Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Actorul Vladimir GĂITAN a încetat din viață la 73 de ani!

Actorul Vladimir Găitan s-a născut în 2 februarie 1947, la Suceava și a decedat în 10 noiembrie 2020 în urma unui cancer limfatic de care suferea de mai mulți ani. Avea 73 de ani. Este căsătorit, are doi copii, băiatul locuiește la Londra, iar Gloria Găitan este actrița Teatrului de Comedie din București.

 

Câteva lucruri pe care nu le știați despre actorul Vladimir Găitan:

  • A regretat că n-a avut puterea să emigreze pentru că, așa cum declara prin interviuiri, “s-a născut într-o generație de sacrificiu”.
  • Cei apropiați îl alintau Duțu.
  • Spunea mereu că este “bucovinean pașnic și gospodar, care își dorește liniște și siguranță”.
  • La 40 de ani a fost diagnosticat cu cancer limfatic, apoi a făcut un infarct, dar și-a revenit.
  • Într-un an de ziua lui a primit de la George Mihăiță plăcuța strada care-i poartă numele.
  • A fost dezamăgit că a intrat în politică.
  • A fost o scurtă perioadă director la “România Film” director al Teatrului “C. Nottara” în 2001, (13 februarie – 20 iunie) și Teatrului de Comedie (1994-1996).
  • A jucat prima dată împreună cu fiica sa, Gloria, actriță la Teatrul de Comedie, pe o scenă de teatru în spectacolul “Soare pentru doi” de Pierre Sauvil, regia Alice Barb (2007).
  • A fost unul dintre actorii îndrăgiți de către regizorul Sergiu Nicolaescu, care l-a distribuit în filmele sale.
  • A iubit animalele, în special câinii.
  • Avea hobby vânătoarea și echitația.
  • Nu i-a fost frică de moarte. Vedea în moarte o odihnă binemeritată.

 

Teatru

Vladimir Găitan a absolvit în 1970 Institutul de artă Teatrală și Cinematografică, secția Actorie, clasa prof. George Carabin și Elena Negreanu. A debutat pe scena Teatrului de Comedie din București și a jucat în spectacole până s-a pensionat la 64 de ani. Dintre rolurile memorabile amintim: “Mutter Courage” de Bertholt Brecht, regia Lucian Giurchescu (1972), “Trei surori” de A. P. Cehov, regia Lucian Giurchescu (1975), “12 oameni furioşi” de Reginald Rose, regia George Teodorescu (1977), “Cinema” de Jean Anouilh, regia Horea Popescu (1979), “Don Juan” de Moliere, regia Valeriu Moisescu (1980), “Turnul de fildeş” de Viktor Rozov, regia Ion Cojar (1981), “Amphitrion” de Moliere, regia Valeriu Moisescu (1993), “Fuga” de Mihail Burgakov, regia Cătălina Buzoianu (1995), “Anna Karenina” de L. N. Tolstoi, regia Alexandru Vasilache (2000), “…escu” de Tudor Muşatescu, regia Alexandru Dabija (2002), “Poker” de Adrian Lustig, regia Alexandru Tocilescu (2004), “Soare pentru doi” de Pierre Sauvil, regia Alice Barb (2007), “Revizorul” de N.V. Gogol, regia Horaţiu Mălăele (2011), “Pescăruşul” de A.P Cehov, regia Claudiu Goga (2013).
La Teatrul I.C. Nottara din București a jucat în spectacolele: “Întâlnire la Sunles” de Jean Anouilh, regia Geo Saizescu (1994), “Îngeri în America” de Tony Kushner, regia Theodor Cristian Popescu (1998).

Film
Era student, în 1969, când a debutat în filmul ”Reconstituirea”, în regia lui Lucian Pintilie.
Dintre rolurile importante în film amintim: ”Căldura”, regia Șerban Creangă (1969), ”Puterea și adevărul”, regia Manole Marcus (1971), ”Săgeata căpitanului Ion, regia Aurel Miheles (1972), ”Ceața”, regia Vladimir Popescu-Doreanu (1973), ”Pe aici nu se trece!”, regia Doru Năstase (1975), ”Din nou împreună”, regia George Cornea (1978), ”Năpasta”, regia Alexa Visarion (1982), ”Zbor periculos”, regia Francisc Munteanu (1984), ”Omul cu cercel de aur”, regia Joachim Hassler (1984), ”Întunecare”, regia Alexandru Tatos (1985), ”Racolarea”, regia George Cornea (1985), ”Secretul lui Nemesis”, regia Geo Saizescu (1986), ”Omul zilei”, regia Dan Pița (1997), ”Musafirul de duminică” de Petre Ispas, regia Nae Cosmescu (1979), ”Roberta”, regia Valentin Hotea (2000), ”Detectiv fără voie”, regia Silviu Jicman (2002).

Televiziune
A jucat în spectacole de teatru de televiziune:”Pădurea” de Ostrovski, regia Sanda Manu; “Muşatinii”, regia Sorana Coroama Stanca; “Musafirul de duminică”, regia Nae Cosmescu; “În aşteptarea lui Lefty”, regia Cornel Popa; “Stâlpii societăţii”, regia Cornel Popa; “Surorile Boga”, regia Constantin Dicu și în serialele de televiziune “Daria, iubirea mea”, regia Alex Fotea & Sebastian Voinea, “Cu un pas înainte”, regia Alex Berceanu; “Inimă de ţigan”, regia Alex Fotea & Iura Luncasu; “Regina”; “Pocker” în regia lui Alexandru Tocilescu.

Vladimir Găitan a fost decorat cu Ordinul național Serviciul Credincios în grad de Cavaler,”pentru devotamentul și harul artistic puse în slujba teatrului romanesc” (2002)

Din tot ceea ce a fost, ne-au rămas amintirile cu actorul sau cu rolurile în care a jucat. Și o carte: Un zig-zag prin alfabetul vieții” și un gând fericit din carte.

„Zâmbesc pentru că încă mai joc, pentru că încă mai simt aceleași emoții ca acum patruzeci și patru de ani la auzul gongului care anunța intrarea în scenă, pentru că mai sper că voi citi în ochii doamnelor, atunci când ne vom întâlni pe stradă, același zâmbet dintotdeauna. Chiar dacă atunci eu îmi voi plimba fericit primul nepot, o fetiță al cărei arbore genealogic cuprinde atâtea nații, încat al meu pare o glumă… O fetiță care va fi cetățean englez, din tata român, fiul meu, și mama jumătate chinezoaică, jumătate thailandeză.Ma găndesc la această minune cu acelașii zâmbet cu care mă uit la sfărșitul fiecarui spectacol către Domniile Voastre cum vă ridicați în picioare și ne aplaudați cu generozitate. Este un zâmbet de bucurie și mulțumire pentru caldura și dragostea cu care ne răsplătiți pe noi, actorii, după fiecare spectacol. Acelașii zâmbet îl am și acum, la încheierea acestor povestiri, la care evident ca nu-mi doresc să vă ridicați în picioare, dar pe care vă rog să le citiți cu îngăduința, iar pe mine să mă răsplatiți cu un gând bun. Al vostru pentru totdeauna, Vladimir Găitan“

 

Foto: Vladimir Găitan, Cinemagia

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share