”Și peste 100 de ani preoții noștri se vor ruga lui Dumnezeu pentru tine și oștenii tăi, tot în dulcea noastră limbă română”
Chiar dacă nu au avut amploarea din anii precedenți, serbările naționale de la Țebea s-au ținut cu respectarea prevederilor legale.
S-a adus un omagiu pios Crăișorului Munților, cel care a însuflețit și a condus în luptă moții din Apuseni în timpul Revoluției de la 1848-1849. Urmașii moților au venit în număr mare la mormântul eroului, iar oficialitățile au depus coroane de flori în memoria lui Avram Iancu, omul care a luptat cu toată ființa sa pentru ca românii din Ardeal să obțină drepturile sociale și naționale cuvenite națiunii majoritare.
La manifestări au luat parte prefectul judeţului Hunedoara, Vasilică Potecă, reprezentanţi ai Consiliului Judeţean Hunedoara, parlamentari, primari, lideri de partide politice, reprezentanţi ai autorităţilor şi ai diferitelor instituţii ale statului, precum şi ai unor Asociaţii cultural-istorice.
După ceremonialul militar, un sobor de preoţi a oficiat o slujbă de comemorare la mormântul lui Avram Iancu din cimitirul bisericii din Ţebea, apoi primarul comunei Baia de Criş a adus un omagiu luptătorului pentru libertatea transilvănenilor. Istoricul Marcel Morar le-a vorbit celor prezenţi despre importanţa sacrificiului eroului naţional Avram Iancu, fruntaş al intelectualităţii româneşti transilvănene luptătoare pentru emancipare socială şi naţională.
Au fost depuse coroane de flori din partea Preşedinţiei României, a Parlamentului, iar doamna Vetuţa Stănescu, secretar de Stat la Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei a reprezentat Guvernul României la ceremonialul de depunere a coroanelor. De asemenea, au fost depuse coroane de flori din partea instituţiilor statului şi a tuturor organizaţiilor, a instituţiilor publice şi a asociaţilor prezente la Panteonul Moţilor.
Pentru că au fost respectate măsurile de protecţie sanitară, spectacolul folcloric şi târgul meşterilor populari nu au mai fost organizate.
Prefectul judeţului Hunedoara, Vasilică Potecă, mulţumeşte tuturor participanţilor şi celor implicaţi în organizarea acestor manifestări comemorative, deosebit de importante pentru judeţul Hunedoara şi pentru întreaga ţară.
“Lupta eroului Avram Iancu pentru libertatea românilor constituie o pagina importantă şi specială a istoriei României şi este onorant pentru noi, românii, să o respectăm şi să o omagiem aşa cum se cuvine. Comemorarea Crăişorului Munţilor este o datorie de onoare a noastră a tuturor.” a declarat Vasilică Potecă, prefectul judeţului.
Avram Iancu s-a născut la 1824, într-o familie de moţi înstăriţi din comuna Vidra de Sus. De profesie avocat, la Revoluţia de la 1848 Avram Iancu făcea parte dintre fruntaşii intelectualităţii transilvănene luptătoare pentru emancipare socială şi naţională.
A fost unul dintre iniţiatorii şi organizatorii adunărilor publice de la Blaj, din 30 aprilie, 15-17 mai şi 15-23 septembrie 1848, şi conducătorul cetelor înarmate de ţărani şi mineri din Munţii Apuseni, în rândurile cărora se bucura de o mare popularitate. fost unul dintre organizatorii adunărilor de la Blaj din aprilie şi septembrie 1948 şi conducător al cetelor înarmate de ţărani şi mineri din Munţii Apuseni. Refuzul lui Kossuth şi al guvernului revoluţionar ungar de a acorda libertăţi naţionale românilor transilvăneni şi votarea împotriva dorinţei majorităţii române a unirii Transilvaniei cu Ungaria la Dieta din Cluj, a dus la dezbinarea revoluţionarilor transilvăneni şi la ridicarea ţărănimii la luptă pentru rezolvarea problemelor sociale şi naţionale, Avram Iancu devenind conducătorul ţărănimii, împotriva revoluţionarilor maghiari de la Budapesta. A colaborat foarte bine cu autorităţile militare austriece şi apărat Munţii Apuseni de atacurile trupelor ungare. „Crăişorul Muntilor” a murit la 10 septembrie 1872, în comuna Baia de Criş, şi trei zile mai târziu a fost înmormântat în cimitirul de la Ţebea, lângă Gorunul lui Horea.
DACA TI-A PLĂCUT URMĂREȘTE PAGINA NOASTRA!!
EXCLUSIVE BREAKING NEWS
5.522 de vehicule prezintă pericol iminent de accident în urma verificărilor realizate de Registrul Auto Român
Cum poți să cumperi titluri de stat online cu dobânzi neimpozabile și avantajoase
Aproape 1000 de localități din 38 de județe din țară vor fi conectate la internet
Donald Trump deportează membrii periculoși ai unor bande în El Salvador. Închisoarea nu permite vizite, educație sau activități recreative. Deținuții nu au voie să iasă în aer liber
Au fost aprobate fondurile pentru biletele de tratament balnear pentru pensionari și asigurați ai sistemului public de pensii
O nouă categorie de pensionari va primi un sprijin financiar de Paște și Crăciun
LIFE STYLE
Relaxarea e mai aproape decât crezi! Cum să îți creezi propriul ritual de relaxare acasă în funcție de personalitatea ta?
Venus retrograd în Berbec, 2 martie-13 aprilie. Dorință de independență și impulsivitate
Bijuterii premium la prețuri accesibile – Stil și eleganță pentru tine
Rochii de primăvară pentru un nou început plin de culoare
Tendințe în încălțăminte: Ce va fi la modă în sezonul următor?
SPIRITUALITATE
Atunci când o persoană elimină ura, supărarea și judecata din subconștient, începe să se vindece
Disprețul pentru un alt om reprezintă dorința de a-l ucide, dorință care se transformă într-un program de autodistrugere
Comemorarea a 68 ani de la trecerea în eternitate a marelui sculptor Constantin Brâncuşi la Mănăstirea Lainici
Energia divină este necesară pentru ca un om și urmașii lui să supraviețuiască
Te ajutam sa faci bagajul!
SANATATE
Premieră în sistemul public de sănătate din România
Curele de slăbire repetate, cea mai sigură cale de a încetini metabolismul
EU4Health trage un semnal de ALARMĂ: nu există încă informații despre program și granturile pentru 2025
Ce să faci dacă ai un atac de panică, simţi frică, agitaţie sau o stare nervoasă
Robert F. Kennedy Jr, noul ministru al Sănătăţii, a declarat război împotriva zahărului și produselor ultra-procesate
O colaborare sporită în implementarea spațiului european de date privind sănătatea (EHDS)
URMARITI OFICIAL MEDIA PE CANALELE NOASTRE
AUTORII OFICIAL MEDIA
De ce ne sperie o VIATA NOUA? - Oana Grigore
Ce mai poti citi
Laboratoare moderne și educație cu sprijinul realității virtuale la Universitatea de Medicină și Farmacie din Timișoara
Gura Ocniței: Lucrări de reabilitare și modernizare la Școala Gimnazială și la Grădinița cu Program Prelungit
Aproape 19.000 de noi șoferi în Dâmbovița: creștere a promovabilității și extinderea parcului auto