25/02/2021

Document desecretizat al CIA | Aurul, argintul și uraniul din Apuseni finanțau operațiunile de spionaj ale URSS

Un document din arhiva desecretizată a CIA oferă informații inedite despre un ”proiect” româno-sovietic, desfășurat în Munții Apuseni, în anii 50. Este vorba despre modul în care erau jefuite rezervele de aur și argint și despre faptul că acestea finanțau, potrivit americanilor, operațiunile de spionaj și propagandă împotriva țărilor vestice.

La începutul anilor 1950, a fost înfiinţată Societatea româno-sovietică „Sovrom Kvartit“ sau „Sovromura” cu scopul de sprijinire a programului nuclear militar sovietic. Acesta avea ca scop să facă prospecţii de uraniu în Apuseni, operațiunile începând în primii ani de la instalarea regimului stalinist în România, comandat de sovietici.

„Un mare proiect de exploatare a uraniului în Munţii Apuseni este condus de ingineri şi tehnicieni sovietici, asistaţi de muncitori români. Minele sunt păzite îndeaproape de soldaţi sovietici înarmaţi cu „balalaici” (termenul român pentru pistoalele mitralieră sovietice PPsh M41). Muncitorii locuiesc în apropierea satelor, în aşezări coordonate de trupe sovietice şi sunt ţinuţi izolaţi de zonele din împrejurimi. Acest proiect este angajat doar în minerit şi extracţia uraniului, nefiind alte facilităţi locale de procesare şi rafinare. Minereul este încărcat în camioane şi sigilat şi trimis, sub paza armată a sovieticilor, în URSS”, se arată într-un document desecretizat al Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA), din 27 decembrie 1954.

Aurul și argintul din Apuseni plăteau operațiunile de spionaj. Potrivit unui document al CIA, nu doar uraniul, ci și alte zăcăminte erau importante pentru ruși. Astfel, două tone de aur și opt tone de argint, majoritatea extrase din Apuseni, luau anual drumul Moscovei.

De fapt, este vorba despre întreaga producție de metale prețioase a României acelor vremuri, care era trimisă în Uniunea Sovietică.

Americanii bănuiau că aurul românesc acoperea, în parte, cheltuielile cu operațiunile de spionaj și propagandă ale Cominformului în țările vestice.

 

Sursa: g4media.ro

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share