Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Medic pediatru: Am copii la consultație care nu ies din casă trei luni, ba că adie vântul, ba a avut nasul înfundat. Copilul trebuie scos afară!

Reputatul medic pediatru Ana Culcer, care a tratat în peste 50 de ani de carieră sute de mii de copii, ține să tragă un semnal de alamă cu privire la „bolile naționale” ale părinților, care ajung să îi afecteze pe cei mici.

Aceasta a atras atenția că bunele intenții nu au mereu rezultatul scontat, prin urmare ar trebui să se renunțe la înfofolirea și cocoloșirea copiilor, la îndopatul celor mici și la teama de curent ori de apă atunci când cei mici dau semne de răceală.

Cum îi afectează pe copii temperaturile prea ridicate

Dr. Ana Culcer spune că înfofolitul copiilor este o mare greșeală, la fel ca menținerea unei temperaturi prea ridicate în casă. În cazul sugarilor, acest lucru este o mare problemă pentru că îi face să sugă prea des din cauză că se deshidratează și li se face des sete, inclusiv noaptea, ceea ce fragmentează atât somnul lor, cât și pe cel al părinților.

„Copiii sug des dacă au prea cald în casă. Asta e altă boală națională. Dacă ai 23 – 25 de grade în casă, copilul transpiră, pierde apă, sare, i se usucă nasul, gâtul, suge des. Dacă stă la răcoare, doarme liniștit și suge mai puțin. Noi ținem copiii la 23-25-26 de grade. Se simte, că e moale cărnița pe ei, se deshidratează”, a declarat dr. Ana Culcer, în emisiunea „La Măruță”.

Copiii au nevoie de aer curat

Medicul pediatru atrage atenția că micuții au nevoie să fie scoși cât mai mult la aer, chiar și atunci când poate sunt puțini răciți:

„Am copii la consultație care nu ies din casă trei luni, că ba adie vântul, ba a avut nasul înfundat… Copilul trebuie scos afară! Curățat nasul și scos afară să se miște. Dacă are febră, îi scazi temperatura și îl scoți afară. Taică-meu îi trata pe balcon pe cei care erau cu febră și infecții respiratorii. Doamna Cimpalade, la aeroterapie, avea trei sferturi din saloane afară, cu geamurile larg deschise. Cât mai mult afară! Dacă îi cureți nasul, copilul respiră curat. Dacă are roșu în gât, îl scot la soare”.

Dr. Ana Culcer spune că, indiferent de vreme, cei mici trebuie scoși afară pentru că astfel se vor adapta la orice tip de clima:

„Copilul poate fi scos afară pe orice vreme. La grădiniță, școală, serviciu mergi numai când nu adie vântul, când nu e ceață? Copilul trebuie adaptat la orice vreme. Fiu-meu dormea pe balcon iarna și ningea pe el. Dar avea nasul curat. Noi cocoloșim prea mult copiii, nu îi lăsăm să se adapteze la mediu. Există un termostat în cap pe care noi îl dereglăm”.

Despre problemele de sănătate cu care cei mici se întorc mereu de la grădiniță, medicul vorbește în termeni foarte clari: „La grădiniță răcesc mereu pentru că se duc copii bolnavi. Trebuie să ne educăm să nu ducem un copil bolnav în colectivitate. Știu că părinții nu prea au cu cine să îi lase, dar tu ții un copil acasă, îl tratezi, îl vindeci și îl duci și după trei zile vine iar bolnav pentru că tușesc unii pe alții”.

sursa: depici.ro

Distribuie acest articol Oficial Media
Share