Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

 Nutritia pentru muschi

Vrei un abdomen mai ferm sau bicepsi mai mari? Pe langa exercitii, ai nevoie de o alimentatie corecta care sa-ti mentina muschii puternici si sanatosi.

Cu cat ai o masa musculara mai mare, cu atat arzi mai multe calorii, asta ca sa nu mai amintim de importanta pe care o au muschii sanatosi in prevenirea riscului de a face diabet sau osteoporoza. Pentru a-ti mentine muschii sanatosi si puternici ai nevoie de o alimentatie corecta..

   Carbohidratii reprezinta sursa principala de energie a organismului si cea mai usor de obtinut. Se gasesc in natura sub forma de carbohidrati simpli si complecsi. Moleculele de carbohidrati contin carbon, hidrogen si oxigen si sunt sintetizate in plante prin procesul de fotosinteza sau in corpurile animale in procesul de glucosinteza.

Principalii carbohidrati simpli (monozaharide) sunt glucoza (zaharul din sange), fructoza (zaharul din fructe) si galactoza (zahar ce se gaseste in lapte). Dizaharidele reprezinta combinatii de 2 monozaharide. Exemple de dizaharide sunt sucroza sau zaharoza (zahar de consum), lactoza (zaharul din lapte) si maltoza (zaharul din malt). Oligozaharidele se obtin industrial din amidon si sunt matodextrina si fructooligozaharidele. Polizaharidele (carbohidratii complecsi) au in structura mai mult de 10 carbohidrati simpli – exemple: glicogenul, fibrele alimentare (celuloza, pectine), amidonul – se gasesc in cartofi, porumb, fasole, orez, paine, paste. Fructele proaspete contin in special carbohidrati simpli.

 fitcarb

  Nutritia pentru muschi

Fibrele alimentare reprezinta un subtip de carbohidrati complecsi care ocupa un rol important in dieta sportivilor, dar si a oricarei persoane care urmareste mentinerea starii de sanatate. Fibrele nu au un rol energetic apreciabil, pentru ca nu se digera decat partial in intestinul subtire, in schimb sunt utile pentru ca produc senzatia de satietate si astfel previn excesul alimentar. In plus, reduc riscul constipatiei, favorizeaza eliminarea unor compusi toxici din colon.

fibre

Nutritia pentru muschi

   Proteinele: sunt compuse din carbon, hidrogen, azot si oxigen care se combina pentru a da nastere lanturilor de aminoacizi. Alaturi de glucide si lipide, proteinele se incadreaza in clasa de substante nutritive a macronutrientilor.

Organismul foloseste proteinele pentru a construi, a repara si a mentine functionale aproape toate tesuturile care il alcatuiesc. Orice miscare fizica voluntara sau involuntara  din viata noastra necesita clipa de clipa contributia muschilor. Proteinele sunt cunoscute in mediul stiintific drept piatra de temelie a sistemului muscular. In alcatuirea acestui tesut intra aproximativ 75% apa, 20 % proteine iar restul de 5 % sunt grasimi, glucide, vitamine si minerale.

Proteinele inhiba pofta de mancare, cotribuind la pieredea in greutate. Totusi, cand sunt consumate in exces proteinele sunt folosite de organism in locul caloriilor sau sunt stocate sub forma de grasime. In schimb, un aport prea scazut conduce in mod cert la pierderea masei musculare pentru a fi satisfacute nevoile organismului.

 fpro

  Nutritia pentru muschi

Lipidele: confera rezistenta membranelor celulare, capacitanta electrica, permeabilitate selectiva data de interactiunea cu substantele. Pe langa rolul structural (acela de a participa la alcatuirea membranelor celulare) lipidele mai indeplinesc si un rol de rezerva energetica. Lipidele poseda cea mai mare densitate calorica, in comparatie cu celelalte principii nutritive. Jumatate din lipidele organismului se gasesc in tesutul subcutanat, restul fiind depozitat in jurul sau in interiorul organelor interne.

Deficienta acizilor grasi esentiali poate duce la tulburari grave nu doar la om, si la animale. Acizii grasi esentiali sunt acizii pe care organismul nu-i poate sintetiza, sau ii sintetizeaza in cantitati mai mici decat necesare pentru nevoile cresterii si sustinerii unor procese fiziologice. Acestia sunt necesari pentru transportul si metabolismul colesterolului.

S-a constatat ca in absenta grasimilor din alimentatie se acumuleaza in ficat o cantitate mare de colesterol, trigliceride si fosfolipide. La adult apare foarte rar deficit de acizi grasi, deoarece in tesutul adipos exista o rezerva foarte mare de acid linoleic. Lipidele mai au, pe langa functiile enumerate anterior, si rolul de a asigura aportul de vitamine A, D, E si K.

lipideli

   Doresti sa ai o dieta de calitate care sa-ti asigure toti nutrientii esentiali, ai nevoie de noi ponturi privind diversitatea alimentelor, iti doresti o alimentatie cat mai sanatoasa, esti nerabdator sa-ti atingi mai repede obiectivele sportive, doresti sa achizitionezi suplimente alimentare cat mai de calitate? Scrie-mi pe adresa de email, relateaza povestea si doleantele pe care le ai si ne straduim sa concepem o dieta si un program de suplimente alimentare cat mai adecvat nevoilor tale.
 Adrian Udrea-  nutritionist sportiv

plantevindecatoare@gmail.com

Citeste si…

Alimente pentru dezvoltarea masei musculare

 

Suplimentele nutritive pentru sportivi

Distribuie acest articol Oficial Media
Share