Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

”Pe aici nu se trece!”

În data de 6 august, la Mausoleele Eroilor din Mărășești și Focșani, au avut loc ceremoniile dedicate comemorării celor căzuți la datorie pe meleaguri vrâncene, în Primul Război Mondial.
Prima ediție a ”Paradei uniformelor militare” a avut loc  la Mausoleul Eroilor din Mărășești, cu ocazia manifestărilor dedicate împlinirii a 105 ani de la aprigele lupte din Primul Război Mondial, sub deviza ”Pe aici nu se trece!”.
Mausoleul de la Mărășești este un monument istoric dedicat eroilor Primului Război Mondial . Mausoleul a fost ridicat pe locul în care, în vara anului 1917, s-au desfășurat luptele de la Mărășești, soldate cu victoria trupelor române. În confruntările de la Mărășești au pierit 480 de ofițeri și 21.000 de soldați români. Actualmente mausoleul adăpostește 5073 de soldați și ofițeri în 154 de cripte individuale și 9 cripte comune de pe 18 culoare. Monumentul, printre cele mai importante din Europa, a fost realizat după planurile arhitecților George Cristinel și Constantin Pomponiu (câștigători ai concursului de proiecte și premiați cu 40.000 de lei aur) între anii 1923-1938 și a fost inaugurat în mod oficial oficial pe 18 septembrie 1938. În prezent, mausoleul este monument istoric. Lucrările au fost demarate la 28 septembrie 1924, în prezența Reginei Maria și a altor personalități ale vremii, și s-au reluat după 12 ani, în 1936. Basoreliefurile “Cupolei Gloriei” au fost realizate de către Cornel Medrea și Ion Jalea și ilustrează diverse momente ale luptelor de la Mărășești. Eduard Săulescu a executat pictura interioară.
 La ceremonia din acest an au fost prezente Asociația de Reconstituire Istorică „Ferdinand I” din București și Asociația Cultură ”Tomis” din Constanța, prin filiala din Galați, care au dat o notă de autenticitate momentului.
 Pentru data de 6 august 2023, când vom sărbători Centenarul Mausoleului Eroilor din Mărășești, vor fi invitate delegații ale asociațiilor de reconstituire istorică din Europa, din toate statele participante la luptele de la Mărășești din Primul Război Mondial, cu o paradă a uniformelor militare de acum un secol.
Bătălia de la Oituz
A Treia Bătălie de la Oituz a fost o confruntare militară complexă desfășurată între armata română sprijinită de trupele Republicii Ruse, împotriva trupelor germane și austro-ungare, în timpul campaniei militare românești din 1917 din Primul Război Mondial.
Bătălia – purtată în perioada 26 iulie/8 august – 9/22 august 1917 s-a desfășurat pe axele principale ale văilor Slănicului, Oituzului și Cașinului din județul Bacău și a avut ca scop strategic – de partea Puterilor Centrale pătrunderea în valea Trotușului spre Onești și apoi spre Adjud pentru a se face joncțiunea cu armatele amice aflate în ofensivă la Mărășești, iar de partea României pe acela de apărare și de menținere a liniei frontului. Succesul strategic a fost de partea Armatei Române, chiar în contextul unei înaintări reale pe teren – de mică amploare – a inamicului.
Locțiitorul șefului Statului Major al Forțelor Terestre, generalul-maior Cristian-Daniel Dan a participat, alături de premierul României, Nicolae Ionel Ciucă, șeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, consilierul de stat din cadrul Administrației Prezidențiale, Constantin Ionescu și reprezentanții autorităților publice, la ceremonialul militar și religios organizat la Mausoleul Eroilor de la Mărășești.
”I-am omagiat astăzi, la Mărășești, pe militarii români care și-au pierdut viața în cele mai grele lupte din Primul Război Mondial, un moment istoric definitoriu pentru națiunea noastră și cu o profundă însemnătate pentru toți românii. Mausoleul de la Mărășești este piatra de hotar a istoriei și simbol al capacității românilor de a rezista, de a persevera și de a triumfa în cele mai grele momente.
„Pe aici nu se trece” este  deviza cu care,  generalul Eremia Grigorescu și-a însuflețit ostașii la Oituz, Mărăști și Mărășești, a rămas în istorie ca o definiție a destinului nostru istoric și național, care ne îndeamnă să onorăm sacrificiul suprem pentru Neam și Țară” a transmis premierul Nicolae Ciucă.
Printre cei care au adus un pios omagiu eroilor s-a numărat și maiorul (rtr.) Gheorghe Arhip, veteran de război.
Într-un cadru solemn, la Mausoleele eroilor din Mărășești și Focșani, în locurile unde, în cripte reci, își dorm somnul de veci eroii neamului românesc, au fost depuse, în semn de adâncă recunoștință pentru sacrificiul lor, coroane de flori și au avut loc servicii religioase pentru odihna sufletelor înaintașilor.
Activitățile s-au încheiat cu defilarea detașamentelor de onoare ale Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazul” și Brigăzii 8 Rachete Operativ Tactice „Alexandru Ioan Cuza”.
Păstrăm vie, peste veacuri, amintirea celor care și-au dat viața pentru ideal și patrie!
Distribuie acest articol Oficial Media
Share