Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Timișoara răspunde cu artă în față creșterii numărului de imigranți în România

Un artist din Rusia expune o instalație de artă iar un medic din India cânta pentru solidaritate față de refugiații din Timișoara

Anul 2020 a înregistrat cel mai mare număr de cereri de azil din România, 6.158 persoane aplicând pentru azil. Dintre aceștia, 3.866 au solicitat protecția statului român în zona de Vest a României, fiind procesati în centrul de azil din Timișoara. Că urmare a militarizarii graniței Croației, gardului din Ungaria, tot mai mulți imigranți aleg să treacă în România, și să ceară azil aici.

Sfârșitul anului 2020 și începutul anului 2021 a înseamnat și prima experiență a orașului de pe Bega în fața a sute de imigranții care s-au adapostit în clădiri abandonate. Comunitatea locală împreună cu Asociația LOGS a răspuns cu bunătate și au acordat asistență umanitară zi de zi pentru imigranții fără adăpost.

În acest context ediția a V a Timișoara Refugee Art Festival, sub numele de TRAF – ItheMigrant2020 ce va avea loc între 18 – 20 Iunie, dorește să arate povestea nevăzută a oamenilor care ajung în România, din țări că Afganistan, Siria sau Irak.

Festivalul de artă TRAF îmbină abordarea artistică, academică, educațională și socială într-un festival dedicat înțelegerii și promovării valorilor comune. Credem că e necesar să descoperim ce avem în comun, ce ne leagă și ne definește ca oameni mai degrabă decât să căutăm ceea ce ne desparte.

La Timișoara Refugee Art Festival nu dorim să stârnim milă vis-a-vis de refugiați sau migranți și de situația lor. Dimpotrivă, dorim să creăm un mediu în care aceștia să se poată exprimă cu demnitate, celebrând schimbul intercultural.

Flavius Ilioni Loga, coordonator TRAF: „Timișoara Refugee Art Festival este un festival cu și despre refugiați început în anul 2017 în Timișoara care vorbește despre refugiați și despre migranții care locuiesc în România. Aducem împreună comunitățile locale și prin muzică, ateliere culinare, un picnic intercultural, o instalație de artă în centrul orașului, expoziție de fotografie, proiecție de film documentar și un tur al orașului pentru migranți, creștem vizibilitatea acestui grup vulnerabil”

Regina Damian, o tânăra artista din Timișoara propune prin instalația de artă “TRY WALKING ÎN MY SHOES”, experimentarea vizuală a drumului refugiaților spre siguranță. Așa cum începe el: cu primul pas și prima pereche de pantofi. Pantofii refugiaților poartă istoria motivul plecării de acasă, renunțarea, greutatea drumului și călătoria spre siguranță. O poveste despre voință și eroism pentru parcurgerea drumului spre siguranță si schimbare. Câte un pas pe rând. Câte o pereche de pantofi pentru fiecare etapă. Regina s-a născut într-un orășel numit Krasnovodsk, lângă Marea Caspică. La vârsta de 6 ani s-a mutat în Rusia, a absolvit Colegiul de Arte și și-a descoperit pasiunea pentru pictură. În 2016 a ajuns în România, unde a decis să rămână și să se dezvolte că artist. Regina a expus în mai multe orașe din România, expoziții de pictură și artă contemporană și colaborează cu Timișoara Refugee Art Festival din 2017. De Ziua Mondială a Refugiatului 2021 aducem în comunitate un concert de muzica de solidaritate cu Benson & The Mixtapes, cu sustinerea UNHCR România si Faber.community. Joel Benson vine tocmai din India si a cucerit publicul din România. Este medic de profesie însa are o voce de aur. A cântat de multe ori la seri interculturale alături de migranți și refugiați în Timișoara. Acum vine la TRAF – ItheMigrant cu un mesaj de solidaritate pentru refugiați.

Timisoara Refugee Art Festival a început în anul 2017 ca un festival de nișă cu și despre refugiați atunci când alături de 15 tineri refugiați și 15 tineri non-refugiați (cetățeni români în genreal) a fost creat pe parcursul a 3 luni prin diferite ateliere de artă, un festival de artă care a conținut proiecții de film, piese de teatru, concerte de muzică și o instalație de artă. Toate acestea au fost distribuite publicului timișorean în încercarea de a construi poduri între comunitattea de refugiați și comunitatea locală.

Flavius Ilioni Loga, coordonator TRAF: Pentru că întegrarea să funcționeze, ceea ce cu toți ne dorim, migranții și refugiații au nevoie de suportul și acceptarea comunității. Nu poate exista integrarea fără ca, comunitatea să fie deschisă, să ințeleagă care sunt nevoile acestora și să îi primească în rândul ei. Pe de altă parte migranții și refugiați trebuie de asemenea să își dorească să participe în viața comunității.

În 2020, conform Inspectoratului General pentru Imigrari în România au fost depuse 6.158 de cereri de acordare a unei forme de protecție internațională, în creștere cu 137% față de aceeași perioadă a anului 2019, depășind, totodată, cel mai mare număr de solicitări de protecție internațională adresate statului român – 4.820 de cereri de azil depuse în anul 2017. Cele mai multe cereri au fost înregistrate la centrele regionale din Timișoara, București și Maramureș, iar cei mai mulți solicitanți de azil sunt din Afganistan (2384), Siria (1459) și Irak (416).

În Romania in 2020 au fost inregistrati 136.300 de straini, dintre care 84.330 cetățeni din state terțe, cei mai mulți din Moldova, Turcia, China și aproximativ 52.000 cetățeni ai Uniunii Europene/SEE/CH, majoritatea fiind din Italia, Germania și Franța. Principalele scopuri pentru care străinii şi-au stabilit reşedinţa pe teritoriul României sunt angajare/detașare în muncă, conexe dreptului la unitatea familiei (reîntregirea familiei, membri de familie a cetăţenilor români, UE sau SEE), studii, cercetare științifică, beneficiari ai unei forme de protecție internațională și stabilirea domiciliului pe teritoriul ţării noastre. Festivalul va avea loc cu respectarea normelor legale în viguare și este organizat de LOGS – Grup de Initiative Sociale cu suportul, UNHCR România, Muzeul Satului Bănățean, Institutul Francez Timisoara, Faber.community, Reciproc, Mâncurry, MiGreat, Azvârlirea, Liceul Waldorf Timisoara , Refugees Welcome to Romania si Foreigner in Timisoara – Discover Romanian Culture . Agenda TRAF ITheMigrant 2021 (ediția V) Ziua 1 – Vineri, 18 iunie 2021: – Atelier de gătit intercultural: Irak Cuisine cu Sunna și Celenk, cu susținerea Mâncurry și Reciproc la Faber – ora 14:00 – Expoziție instalație de artă “Try walking in my shoes” cu Regina Damian în Piață Libertății din Timișoara, ora 19:00 – City Tour: Descoperirea patrimoniului cultural al Timișoarei, ora 19:00 Ziua 2 – Sâmbătă, 19 iunie 2021: – Picnic intercultural la Muzeul Satului Bănățean în parteneriat cu Azvarlirea și Liceul Wladorf din Timișoara, ora 11:00 Ziua 3 – Duminică – 20 iunie 2021 – Ziua Mondială a Refugiatului: – Atelierul de gătit intercultural: Afghanistan Cuisine cu Fareshta și Abdul în parteneriat cu Mâncurry si Reciproc, la Faber – ora: 11:00 – Europa Comemorează cele peste 44.000 de victime care au murit la frontierele europene în ultimii ani. Eveniment de comememorare online din România, Duminică 20 Iunie, de la ora 12:00 – 12:15. – Proiecție film “Shadow Game 2021” în parteneriat cu Institutul Francez din Timișoara, invitat special Mircea Barbu, jurnalist, la Faber – ora 16:00 – Concert de muzică de solidaritate cu Joel Benson la Faber în parteneriat cu UNHCR România, la Faber – ora 19:00

Distribuie acest articol Oficial Media
Share