Ziua porţilor deschise la Compania „Azur” din Timişoara

Compania „Azur” din Timişoara (Fabrica de vopsele) şi-a sărbătorit azi 93 ani de la înfiinţare, fabrică ce supravieţuieşte din timpul unui comunism totalitar de peste patruzeci de ani din România.

Fabrica, fabrică lacuri şi vopsele de 93 ani. Astăzi, cu ocazia sărbătoririi a fost organizată şi „ Ziua Porţilor Deschise”. Astfel timişorenii au putut afla şi vedea cum se fabrică lacurile şi vopselele, pe care le folosesc în gospodărie şi nu numai.

Ca orice fabrică, şi aceasta are o istorie. Activitatea ar fi pornit cu mult înaintea celor 93 de ani. În 1844 în Cartierul Fabri luau fiinţă „Fabricele Unite de Ulei şi Săpun S.A”, iar în 1923, Eugen Farber în paralel a înfiinţat “Fabrica Unită de Lacuri şi Vopsele S.A”, ambele dovedindu-se a fi rentabile, şi de atunci, din 1923 în Timişoara se fabrică lacuri şi vopsele.

În 1989, nemaiexistând piaţă de desfacere, a intrat în colaps economic, iar din 1999, după zece ani, Compania „Azur”  redevine proprietatea lui John Farber, fiul şi moştenitorul întemeietorului fabricii Eugen Farber, care la ora actuală e doar o mica parte din colosul John Farber , inginer chimist, emigrat în SUA, după naţionalizarea fabricii.

La ora actuală compania se află pe locul patru în ţară la producţia de vopsele.

Stejărel Ionescu

 

About Post Author

Distribuie acest articol Oficial Media
Share