ATENȚIE: IMAGINE CU UN PUTERNIC IMPACT EMOȚIONAL - Georgiana: un om sau doar o cifră? - Oficial Media

Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

ATENȚIE: IMAGINE CU UN PUTERNIC IMPACT EMOȚIONAL – Georgiana: un om sau doar o cifră?

”Azi, de Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități, internetul e plin de mesaje de solidaritate… de la mesaje sincere, până la mesaje goale de conținut și lipsite complet de legătura cu realitatea, majoritatea venite tocmai de la cei care poartă răspunderea destinelor acestor oameni. Noi azi vă cerem ajutorul pentru un om, un singur om, dar care pare să fi adunat pe umerii săi toate ”relele” sistemului care o are în grijă”,  se arată în mesajul celor de la CENTRUL DE RESURSE JURIDICE. 

Aceștia prezintă pe larg situația gravă în care se afla acest suflet nevinovat, aflat în grija statului, care trebuia să o protejeze.

Georgiana este o tânără cu dizabilități intelectuale severe, imobilizată la pat, o mână de om, piele și os, fără văz și nonverbală care de luni de zile se află în dureri cumplite. Așa am găsit-o la CIA Zătreni, gemând într-un pat. Georgiana are un femur rupt (nu se știe cum, de ce, nimeni nu a văzut, nimeni nu a investigat), și de luni întregi rabdă dureri cumplite pentru că nu o vede niciun doctor specialist.

Georgiana nu poate cere să fie dusă la medic şi nici să primească servicii sociale într-un mediu adecvat şi nu în centrul din Zătreni. Nu poate cere pastile de durere. Nu poate cere o mângâiere sau un cuvânt bun. Nu poate să ceară nimic. Poate doar să scâncească de durere. În jurul ei, angajații care au încercat să o ajute au fost amenințați cu concedierea. Iar pe noi șeful DGASPC Vâlcea a cerut angajaților să ne scoată din centru. La o săptămână după vizită și după ce am insistat ca Georgiana să fie luată cu ambulanța, ea nu a primit niciun consult de specialitate… Sosiţi în centru,  directoarea adjunctă a DGASPC Vâlcea, doamna Jana Diaconu, şi un şef de centru din Băbeni, delegat de directorul DGASPC Vâlcea pentru a-l reprezenta, şi-au manifestat indignarea privitor la  vizita inopinată a CRJ în Zătreni, adresând aceeaşi întrebare “de unde ştie CRJ că este o urgenţă”. Câteva ore mai târziu, directoarea adjunctă ne-a transmis telefonic că tânăra a fost consultată de medicul din UPU Drăgăşani că i s-a făcut “chiar şi o ecografie” şi i s-a montat o atelă, dar că nu prezenta urgenţă medicală şi nu a fost internată în spital. Directoarea adjunctă a promis că se va ocupa personal ca tânăra să primească îngrijirile medicale corespunzătoare. Din informaţiile CRJ a reieşit că medicul din UPU e recomandat “intervenţie chirurgicală într-o secţie de ortopedie”.  În 2 decembrie a.c., în jurul prânzului, contactată telefonic de CRJ, doamna director adjunct Diaconu a transmis că nu a fost programată sau internată deoarece a fost dificil cu “zilele acestea libere”. CRJ a transmis conducerii DGASPC Vâlcea că aceasta nu poate fi o scuză când în joc este viaţa unui om aflat în suferinţă şi că este important ca tânăra cu dizabilităţi să fie consultată de urgenţă de un medic specialist, nu doar pentru fractură, dar şi pentru starea de malnutriţie gravă în care se află.

Cum s-a ajuns aici?

Georgiana, tânăra cu dizabilităţi în vârstă de 33 de ani este instituţionalizată de o viaţă în sistemul de protecţie de tip rezidenţial: a trecut din centrul de plasament într-un centru rezidenţial în care în mod frecvent sunt instituţionalizate persoane în vârstă. Fiind o persoană care nu se poate exprima cu uşurinţă şi care are şi o dizabilitate vizuală, cel mai probabil l-a avut drept reprezentant legal până la vârsta de 18 ani pe directorul DGASPC Vâlcea, domnul Badea şi a depins în totalitate de profesionalismul şi bunăvoinţa angajaţilor centrelor în care a locuit. Aparent, directorul DGASPC Vâlcea a vizitat centrul din Zătreni de cel puţin 7 ori în ultimele 5 luni şi i-a fost prezentat în mod direct cazul acestei tinere în suferinţă. Nu ştim care au fost măsurile dispuse de acesta. Ştim că tânăra a slăbit aproape 15 kg în patru luni. Cel mai probabil conducerea DGASPC Vâlcea a văzut o tânără suferind pe un pat din care ar fi putut să cadă în orice moment şi care nu putea să îi ceară ajutorul, să se plângă, să sune la 112 şi să implore să fie salvată.

În România avem peste 16.000 de adulţi cu dizabilităţi instituţionalizaţi în sute de centre, înghesuiți câte 50 sau 200 de paturi, chiar și câte 8 într-o cameră. Fără personal specializat în asistenţă socială, psihologie, sănătate mintală şi consiliere vocaţională. Fără acces la un telefon pentru a cere ajutor sau lipsiţi de capacitatea de a se plânge sau de a conştientiza abuzul emoțional, fizic sau sexual. Comisia Europeană şi guvernele României au alocat zeci de milioane de euro pentru dezinstituţionalizarea pe hârtie a acestor persoane. Toate guvernele au fost conştiente că banii nu sunt cheltuiţi nici după 4 ani de la alocare dar au preferat să tot amâne termenele de finalizare ale proiectelor chiar dacă viaţa oamenilor este în joc. Pentru că persoanele cu dizabilităţi închise în centrele rezidenţiale sunt invizibile – apar doar uneori în rapoarte, plângeri, hotărâri ale CEDO şi în ştirile din presă.

Georgiana nu este singurul caz înregistrat în România: în 2014, CEDO găsea vinovat statul român de încălcarea dreptului de la viaţă a tânărului Valentin Câmpeanu în hotărârea “CRJ în numele lui V. Câmpeanu c. România”. Tot în Vâlcea, în 2017, CRJ a sesizat şi denunţat la parchet relele tratamente aplicate rezidenţilor din Centrul din Măciuca. Nici până azi nu există o soluţie în dosar şi echipei CRJ i-a fost restricţionat accesul în oricare alt centru de pe raza judeţului Vâlcea. În august anul acesta, CRJ a sesizat ANDPDCA şi Parchetul de pe lângă Tribunalul Prahova pentru rele tratamente şi lovituri cauzatoare de moarte în cazul a doi rezidenţi din Centrul din Călineşti, Prahova, bătuţi de un angajat. La fel ca şi în celelalte cazuri, rezidenţii nu au avut posibilitatea sau le-a fost teamă să se plângă.

Centrul de Resurse Juridice consideră că Georgiana este victima unui lung șir de rele tratamente, inumane și degradante, așa cum sunt acestea definite prin art. 3 al Convenției Europene a Drepturilor Omului. Pentru motivele de mai sus, în temeiul art. 290 C. proc. pen. și art.  4 lit i) din Legea nr. 8/2016 privind înființarea mecanismelor prevăzute de Convenția privind drepturile persoanelor cu dizabilități, Centrul de Resurse Juridice a sesizat în 2 decembrie conducerea Ministerului Muncii, ANDPDCA, ANPIS, DGASPC Vâlcea și a denunțat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Bălceşti în calitate de reprezentant al rezidentei Centrului de Îngrijire și Asistență, Zătreni, jud. Vâlcea, relele tratamente şi tortura la care aceasta a fost supusă din lipsa de interes a DGASPC Vâlcea. CRJ face publică situația Georgianei și face acest apel către domniile voastre, periclitându-și accesul la Georgiana și la alte persoane în situații similare din centrele din toată țara, tocmai pentru că avem certitudinea că este necesară o intervenție urgentă de la nivelul instituțiilor pe care le conduceți.  ”Vrem să fie conștienți toți cei care poartă răspunderea pentru viața aceste tinere că în clipa în care ne-am întors ochii de la ea, ea este în pericol. Nu vorbim de un pericol oarecare, ci acela de a își pierde viața, o viață care în ultimele luni a însemnat durere continuă, atroce și o lipsă criminală de atenție, chiar intenționată. Vorbim de un caz de neglijare și rele tratamente cu urmări devastatoare asupra unei persoane extrem de vulnerabile – cu dizabilitate intelectuală gravă, nonverbală, fără văz, imobilizată la pat.  Sperăm că Georgiana nu va avea soarta lui Valentin Câmpeanu. Pe Valentin l-am găsit cu doar câteva ore înainte să moară. Dar asta nu depinde doar de CRJ și este esențial ca toți cei cărora le adresăm acum acest apel disperat să știe că din pozițiile pe care le ocupă POT și TREBUIE să vegheze asupra ei.”  a ținut să transmită  Georgiana Pascu, manager de program, CRJ.

”Ieri am depus o plângere penală la Parchetul de pe lângă Judecătoria Bălceşti. Am depus și sesizare către Ministrul Muncii, ANDPDCA, ANPIS şi DGASPC Vâlcea. Dar nu vrem să se lase tăcerea peste Georgiana. Cel mai probabil, nouă, la CRJ, ne va fi greu dacă nu imposibil să mai avem acces la ea… așa că trebuie să ne asigurăm că situația ei nu e băgată sub preș. Am ieșit public și am cerut președintelui Klaus Iohannis, premierului Nicolae Ionel Ciucă – Guvernul României, ministrului muncii Marius Constantin Budăi – Ministerul Muncii și Solidarității Sociale și președintei Autoritatea Națională – Persoane cu Dizabilități, Copii și Adopții să monitorizeze starea Georgianei și să ceară, din pozițiile pe care le ocupă, ca ea să primească ceea ce este legal și uman necesar… ajutor medical și îngrijirea adecvată. Ideal, într-un serviciu adecvat în comunitate şi nu închisă în Zătreni. Am cerut ca azi, să salveze un om. Măcar azi. Măcar un om cu dizabilităţi. Pe Georgiana” mai transmit cei din ong-ul  care  efectuează vizite de monitorizare încă din anul 2003 în unitățile unde sunt îngrijite persoane cu afecțiuni și/sau dizabilități psihice/psihosociale/intelectuale, copii, tineri sau adulți ce au ca scop garantarea monitorizării continue și independente a furnizării serviciilor de asistență socială și psihiatrică și creșterea șanselor de identificare și raportare în timp real a unor disfuncții sau abuzuri care pot avea consecințe dramatice. CRJ oferă totodată asistență și reprezentare necesare pentru cazuri de ridicare a interdicției judecătorești sau pentru sprijin în identificarea și facilitarea accesului la soluții de viață în comunitate pentru persoanele cu dizabilități instituţionalizate. Azi, de Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități, vă rugăm să nu o lăsați pe Georgiana singură. Georgiana nu este un personaj imaginar, nu este o noțiune abstractă, este o persoană cu dizabilitate aflată în grija Statului Român, o persoană cu drepturi care în acest moment zace în dureri într-un centru din județul Vâlcea. Este un om pentru care sistemul depune mai mult efort să o ascundă, decât să o ajute. Este unul dintre oamenii la care se referă Convenția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități, care așteaptă să onorăm aceste angajamente, nu doar să marcăm o zi din calendar.
La apelul ong-ului, a reacționat Mădălina Tuza, Consilier de Stat la Cancelaria Prim-Ministrului care a spus că au fost luate primele măsuri: ”Am luat act cu adâncă durere de situația tinerei Georgiana din Centrul Zătreni din Județul Vâlcea, semnalată de Centrul de Resurse Juridice. Nu-mi sunt necunoscute aceste situații, din păcate. Am discutat telefonic cu directorul DGASPC Vâlcea și am solicitat în regim de urgență un raport detaliat cu sitația medicală a tinerei, intervențiile medicale și concluziile, până luni la ora 12.00. În acest moment, tânăra se află internată la Spitalul de Urgență din Râmnicu-Vâlcea, conform spuselor directorului DGASPC. În funcție de concluziile preliminare, voi discuta cu Premierul și instituțiile de resort. În mod normal, Corpul de Control al ANDPDCA ar trebui să fie pe drum în acest moment, dat fiind faptul că este o situație semnalată și cunoscută” .
Nu este prima dată când și noi am mai relatat diferite cazuri și abuzuri care se săvârșesc în cadrul DGASPC-urilor din țară, încălcări ale drepturilor beneficiarilor și ale angajaților din unitățile și centrele subordonate. 

 

 

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share