Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

IMBRATISATI-VA CAT MAI DES

franturi de ganduri

Imbratisarile reduc stresul, tensiunea arteriala si imbunatatesc memoria

Aproape oricui ii place sa fie imbratisat, chiar si acelora care spun ca nu este asa. Imbratisarea este o forma imediata prin care ne putem conecta cu cei pe care ii iubim si aproape fiecare cultura de pe pamant apreciaza sentimentul de bine care rasare dintr-o imbratisare fizica plina de caldura.

Un nou studiu , facut de cercetatorii de la Universitatea din Viena, arata ca imbratisarile au un efect pozitiv asupra sanatatii noastre pe termen lung. Daca ii imbratisam in mod regulat pe cei pe care ii iubim, acest lucru ne poate cobori presiunea arteriala si nivelele de stres.
Cercetatorii austrieci au descoperit faptul ca hormonul important oxitocina se secreta in sange in momentul in care o persoana este imbratisata de o persoana in care are incredere. Oxitocina este produsa de glanda pituitara si secretia acesteia poate reduce nivelele de stres, coboara tensiunea arteriala si imbunatateste memoria. De obicei glanda pituitara secreta oxitocina in momentele de conectare puternica, precum atunci cand mama isi alapteaza bebelusul sau cand sotii se consoleaza unul pe altul

In ce priveste imbratisarile, in unele cazuri, spatiul personal trebuie respectat.
Oricum insa descoperirile cercetatorilor nu au avut o singura dimensiune. In timp ce imbratisarile  AMPRENTA DIVINA intre cei care se iubesc cresc nivelele de oxitocina, imbratisarile intre straini coboara nivelele de oxitocina.
Efectele pozitive apar […] numai daca oamenii au incredere unul intr-altul, daca sentimentele sunt reciproce si daca semnalele corespunzatoare sunt transmise” a afirmat neurofiziologul Jurgen Sandkuhler, seful echipei de cercetare.

imbratisari

“Daca oamenii nu se cunosc intre ei, sau daca imbratisarea nu este dorita de ambele parti, efectele sale sunt pierdute.”
Sandkuler spune ca acest lucru se intampla deoarece oxitocina nu este eliberata in sange daca imbratisarea nu este dorita sau daca vine de la un strain. Chiar in schimb , in aceste cazuri, hormonul de stres cortizol este eliberat.
“Imbratisarile de la straini pot duce la stres, deoarece comportamentul nostru normal “de a tine distanta” este incalcat. In aceste situatii , eliberam hormonul de stres cortizol” adauga acelasi cercetator austriac. “Imbratisarile sunt foarte bune, dar , indiferent de cat de des o fac oamenii sau de cat de lungi sunt acestea, increderea este mult mai importanta” mai spune acesta.
Sandkuhler avertizeaza oamenii impotriva imbratisarii strainilor si ii incurajeaza sa pastreze intimitatea celorlalti. De asemenea el descurajeaza participarea in campaniile de imbratisari gratuite pe strada sau in alte spatii publice, genul de campanii care sunt populare in Europa si nu numai. Acesta spune ca violarea spatiului intim este perceput in general ca pe o amenintare.
Pentru mine imbratisarile sunt una dintre cele mai placute si mai apreciate metode de interactiune cu cei iubiti. Iar un sfat bun ar fi acela , ca atunci cand imbratisati pe cineva sa o faceti astfel incat inimile voastre sa se suprapuna, conexiunea lor si implicit a voastra va fi mult mai puternica.

Sursa: http://sfatuitoarea.blogspot.ro/2013/04/imbratisarile-reduc-stresul-tensiunea.html

Distribuie acest articol Oficial Media
Share
">
WordPress PopUp Plugin