Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Ce este tulburarea de stres posttraumatic și trauma emoțională

Tulburare de stres posttraumatic (PTSD) și trauma emoțională. Mulți oameni sunt expuși la traume în timpul vieții lor, fie că o experimentează ei înșiși, fie că sunt martori personal că i se întâmplă altcuiva sau descoperă că o persoană dragă a avut un eveniment traumatizant.

Ulterior, este normal ca oricine să aibă mai multe simptome supărătoare în zilele și săptămânile care urmează, care în cele mai multe cazuri dispar în mod natural în timp. Cu toate acestea, atunci când simptomele persistă și interferează cu funcționarea academică, ocupațională, relațională și socială, poate fi un semn al tulburării de stres posttraumatic (PTSD), o afecțiune potențial debilitantă care poate perturba în mod semnificativ viața unei persoane.

PTSD poate afecta pe oricine, chiar și pe copiii mici. Abuzul, agresiunea fizică și sexuală, luptele militare și accidentele auto sunt cauze comune ale PTSD. Această afecțiune este observată și la primii respondenți – pompieri, poliție, cei care sunt în mod obișnuit în prima linie pentru a interveni în situații de urgență în cazul unor răni grave sau fatale și situații de criză.

S-a demonstrat că expunerea repetată la circumstanțe traumatice și stresul cu incidență critică au un impact semnificativ asupra sănătății mintale și poate fi devastatoare pentru viața personală și profesională a primului răspuns. Este important să înțelegem că PTSD nu este un defect de caracter sau un semn de slăbiciune personală, ci se dezvoltă ca răspuns la evenimente traumatice. Cu toate acestea, dacă este lăsată netratată, PTSD poate provoca o gamă largă de simptome grave și poate duce chiar la sinucidere.

​Cine este afectat de PTSD?

Aproximativ 3,5% dintre adulții din SUA suferă de PTSD și se estimează că 1 din 11 va fi diagnosticat cu această afecțiune la un moment dat în timpul vieții. Se crede că afectează o proporție mai mare de veterani – între 11 și 15% – în special pe cei care au servit în zonele de luptă. Cu toate acestea, pentru veteranii din Vietnam, rata de PTSD pe viață este mai aproape de 30%, ceea ce este similar cu rata observată la primii respondenți. Cercetările publicate recent au descoperit, de asemenea, că un număr notabil de profesioniști din domeniul sănătății care lucrează în spitale în perioadele de vârf ale pandemiei COVID-19 au dezvoltat simptome ale tulburării de stres posttraumatic.

PTSD poate afecta bărbații și femeile, cu toate acestea, femeile au șanse de 2-3 ori mai mari decât bărbații să dezvolte această afecțiune. În plus, fetele tind să sufere traume la o vârstă mai fragedă, când au un impact mai mare asupra dezvoltării creierului.

Ce cauzează PTSD?

Creierul nostru este conectat să ne alarmeze cu privire la prezența și amenințarea pericolului sau a morții, așa că a avea un răspuns biologic, fiziologic sau psihologic la un eveniment traumatic este normal. În general, a experimenta direct sau a asista personal la orice situație înspăimântătoare, periculoasă sau care pune viața în pericol – sau chiar percepția că o situație pune viața în pericol – poate declanșa simptome de PTSD. A învăța că ceva traumatizant i s-a întâmplat unei persoane dragi poate duce și la PTSD.

Cauzele comune ale PTSD includ:

Combatanți militari
Abuz în copilărie și alte experiențe traumatice
Viol și alte agresiuni sexuale
Expunerea repetată la violență
Ai fost pus în situaația de a fi urmărit
Ai văzut pe cineva rănit grav sau ucis
A fi ținut sub amenințarea armei sau împotriva voinței tale
Moartea subită a unui părinte sau a altui îngrijitor în perioada copilăriei
Atacul fizic
Accidente auto
Un eveniment medical brusc care pune viața în pericol (adică anafilaxie sau trezire în timpul unei intervenții chirurgicale majore)
Supraviețuirea unui dezastru natural, cum ar fi un uragan sever, tornadă, incendiu sau cutremur
Trăiești într-o zonă de război
Atacurile teroriste
împușcături în masă

Este obișnuit ca PTSD să apară împreună cu alte afecțiuni, inclusiv:

Depresie
Anxietate
Insomnie
Dependențe
Probleme cu furia
Atacuri de panica
Tulburare bipolara
Tulburări psihotice
Tulburare obsesiv-compulsive
Leziuni cerebrale traumatice (TBI)
Probleme cognitive
Pierderea memoriei

Simptomele tulburării de stres post-traumatic

O persoană poate dezvolta simptome de PTSD la scurt timp după un eveniment traumatic sau poate dura zile, săptămâni sau luni până să apară. În alte cazuri, simptomele pot să nu se dezvolte decât ani mai târziu, când sunt declanșate de o nouă traumă. Când se întâmplă acest lucru, poate fi dificil pentru cineva să-și conecteze simptomele supărătoare cu o traumă pe care a experimentat-o cu ani în urmă.

Simptomele PTSD pot varia de la ușoare la severe și includ:

Amintiri intense, cum ar fi flashback-uri și coșmaruri
Incapacitatea de a-ți reaminti anumite aspecte din ceea ce s-a întâmplat
Evitarea oamenilor, locurilor sau lucrurilor care amintesc de traumă
Un refuz de a vorbi despre eveniment
Incapacitatea de a discuta despre sentimentele avute în legătură cu ceea ce sa întâmplat
Amintiri dureroase
Disocierea sau senzația de îndepărtare a minții sau a corpului
Incapacitatea de a nu se mai gândi la incident
Anxietate crescută sau excesivă
Frica crescută
Întotdeauna să fii în gardă sau să fii ușor de uimit
Amorțeală emoțională
Sentimente de vinovăție, rușine sau autoînvinovățire în legătură cu evenimentul traumatizant
Insomnie
Pierderea interesului pentru activitățile de care se bucura înainte
Furie și iritabilitate
Simptome depresive
Izolare socială

sursa: amenclinics

Citește și:

Medicamentele anti-anxietate pot crește riscul de afectare cognitivă sau demență

Cele mai grave obiceiuri depresive și cum să le oprești pentru a grăbi procesul de vindecare

10 moduri de a vă ajuta creierul să se vindece după un traumatism cranian

Gabor Mate: Stresul emoțional este o cauză majoră a cancerului mamar

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share